Фидана Странска

„Йога преследва една-единствена цел – да ви спаси от бедствието на отделното съществуване, от това да сте безсмислена точка в огромната и красива картина.“ – Нисаргадата Махарадж

 “Накратко първата цел на йога е да елиминира елементите,които създават болестите в нашето тяло ,ум и душа, и втората цел е да подготви тялото,ума и душата да отразяват Истината или Себето, и накрая чрез йога човек постига свободата от обвързването и кармата и става просветлен.”Свами Дев Мурти

Интереса ми към йога се появи незнайно от къде когато бях в гимназията.

В тези години никой не говореше за йога. Тъй като не знаех към кой да се обърна и къде да ходя на практики си купих книга на Аладар Коглер, единствената която намерих, и се опитвах сама да правя асани вкъщи. Бях взела от библиотека и  книгата  „Панчатантра“ с намерението да я прочета. И двете начинания се оказаха без успех.

Доста по-късно, когато родих вторият си син, ми се появи възможност да посетя курс по йога при Алексей Скворцов на стадион Васил Левски. При него изкарах един курс за начинаещи и получих наръчник с основните асани за самостоятелни занимание. С този наръчник и книгата  на Венцислав Евтимов няколко години се занимавах самостоятелно вкъщи. Разбира се, имаше периоди на ежедневни занимания, дори 2 пъти на ден, и периоди на почивка поради заетост или болест. В този период боледувах почти всяка година от пневмонии и живеех почти постоянно с хапчета за стомаха. През това време четях книгите на Петър Дънов, ходих на паневритмия, изкарах всички възможни курсове на Норбеков, бях и на няколко семинара по дервишко въртене при Зия Азази. Но нищо не можеше да ме привлече трайно, докато не попаднах на първият ми йога семинар на Априлци при Иляна Захариева. Дамян Василев обсъждаше сутрите на Патанджали, правихме трудни за мен практики. За първи път чувах за Патанджали, но въпреки това разбрах, че съм попаднала в моя свят.

Срещата ми с Анна Бакалова предопредели напълно моят път в йога. Освен практиките в клуба се занимавах и ежедневно вкъщи. Йога стана моят начин на живот и мислене. Пневмониите и хапчетата останаха в миналото. Ани ме мотивира и подтикна да запиша СДК  към НСА за треньор по йога .Записах и учех с намерението, че го правя само за себе си. Това обучение ми даде много знания, не само за физическите аспекти на йога, но и навлязох в в същината на йога. Получих една много сериозна основа, върху която да продължа да работя и да се развивам. С голяма благодарност съм към всички преподаватели и учители, които са ме обучавали там и които срещам по пътя на йога. Не спирам да се интересувам, да чета и обогатявам знанията и уменията си.

Днес за мен йога е средство за поддържане на добро здраве, добра осанка, навлизане в нематериалното и невидимото. Най- прекият  начин за израстване, промяна и осъзнаване. Път за откриване и  свързване със Себето. Начин на осъзнато служене на другите.

 

Водя практики в клуб Свами Дев Мурти (отново подтикната от Ани)  и с голямо желание се старая да предавам това, което съм научила, на практикуващите.

Завършени курсове и обучения:

Следдипломна квалификация за треньор по йога към Национална спортна академия.

Курс за повишаване на квалификацията на тема:  „Анатомия и физиология на висшите йога практики” с лектор д-р Шарад Балекар от Йога института в Кайвалядхама, Индия.

Курс за повишаване на квалификацията на тема: „Веданта – философия и практика” към Българската федерация по йога.

Курс за повишаване на квалификацията на тема:Йога терапия  с лектор д-р Шарад Балекар от Йога института в Кайвалядхама, Индия.