Здравни предписания

1. За лекуване на язва, гастрит, рани в червата, рак. Използва се медицинска стипца на прах (хидриран алуминиево-калиев сулфат). През сито се наръсва тънък слой в нагорещен железен съд (да не е алуминиев). Стипцата започва да вдига пара и мехурчета. Като се успокои, се сваля от огъня и с дървена лъжица се разбърква и намачква. Отново се слага на огъня и процедурата се повтаря. Така два-три пъти. После се изсипва в друг съд. През ситото се слага нов тънък слой стипца и всичко се повтаря. Така минава цялото пликче. След препичането стипцата добива сивкав землист цвят. Това е един път препечена стипца. Тя отново се разбърква и намачква и после пак малко по малко се прекарва през огъня и се получава два пъти препечена стипца. Манипулацията се повтаря още веднъж и се получава три пъти препечена стипца. Тя трябва съвсем да е изгубила киселия си вкус и да има сивкав землист цвят. След това цялото количество стипца отново се разбърква, намачква и се сипва в съда на огъня. Бърка се на огъня с дървената лъжица известно време. След това се сваля от котлона и се изсипва в предварително приготвен съд с пчелен мед в пропорция – една част стипца на три части пчелен мед. Обикновено 500 грама пчелен мед се смесват със 150 грама три пъти препечена стипца. При смесването се бъркат с дървената лъжица. Взима се по една чаена лъжичка два-три пъти на ден половин час преди ядене.
2. За лекуване на кашлица, астма, туберкулоза, рак на дробовете. Махат се зърната от стар сух царевичен кочан. После кочанът се запалва и се чака докато напълно изгори. След като от него престане да излиза пушек, се поставя в празна суха тенджера, захлупва се и се оставя да поседи известно време. После се изважда и се счуква на прах. Прахът се смесва с пчелен мед в съотношение една част прах към три части мед. Взима се три пъти на ден по една чаена лъжичка един час преди ядене. За да се засили действието, прахът от изгорения царевичен кочан може да се смеси с равно количество прах от три пъти препечена стипца (рецепта 1) и полученият прах се смеси с пчелен мед отново в съотношение едно към три. Взима се по същия начин – една чаена лъжичка три пъти на ден един час преди ядене.
3. За премахване на нервно напрежение, главоболие, виене на свят, за успокоение и отпускане на ума. Един килограм безсолна извара се смесва със 100-200 грама заквасена сметана. Разбърква се добре. Слага се на главата върху косата през тънък плат, като тензух или марля. Държи се два часа. Изварата се прибира в добре захлупен съд. На следващия ден към нея се прибавя още 50-100 грама сметана и компресът върху главата се повтаря по същия начин и за същото време. Изварата отново се прибира в съда. На третия ден също се прибавя малко сметана и компресът пак се повтаря. Четвъртият ден се почива. Използваната извара се изхвърля и не бива да се яде, защото съдържа отрови. Петия, шестия и седмия ден се повтаря процедурата от първите три дни, като се използва нова извара и сметана. На осмия ден се почива, а изварата се изхвърля. Деветия, десетия и единайсетия ден компресът се приготвя и се прави по същия начин, но се поставя на корема. Изварата се разстила на тънък около едни пръст слой върху целия корем, направо върху кожата. Дванайсетия ден изварата се изхвърля и се почива. Тринайсетия, четиринайсетия и петнайсетия ден с ново количество извара и сметана се повтаря същото. Шестнайсетия ден се почива и изварата се изхвърля. Това е един цикъл. Могат да се направят няколко цикъла. Ако се чувства умора или притеснение, може да се направи по-дълга почивка между циклите. За предпочитане е компресите да не се правят с пълен стомах. Най-доброто време за тях е сутрин между 10 и 12 ч. или следобед между 4 и 6 ч., между 5 и 7 ч. или между от 6 и 8 ч. Ако няма сметана, към изварата може да се прибави малко прясно мляко. Тези компреси прочистват от отрови мозъка, черния дроб, стомаха, червата и др.
4. За лекуване на ставен ревматизъм, ишиас, схващания, парализа, за да стане тялото еластично и здраво и кожата като коприна, се прави масаж с карамфилово масло. Чистото карамфилово масло се смесва със слънчогледово олио в съотношение едно към три. Към сместа се прибавят есенции, например от роза, за по-добър мирис и разреждане. С получената смес се правят масажи на засегнатите от ревматизъм, ишиас или парализа места на тялото. Полезно е също да се масажират коремът, гърдите и гръбначният стълб. Добре е един път седмично да се масажира цялото тяло. За предпочитане е по тялото масажите да са кръгови, а по крайниците пръстеновидни, около самия крайник. Да се внимава маслото да не попадне в очите. (Ако не може да се намери карамфилово масло, 50 грама от подправката карамфил, стрита на прах, се вари полови час в 250 грама слънчогледово олио и след като се филтрира през плат и изстине, се използва за масажа.)
5. При парализа, схващане, ставен ревматизъм, ишиас. След като заврат два литра вода, в тях се слага шепа семе от райграс. Тенджерата се поставя ниско долу на земята върху слаб котлон. Капакът малко се отваря така, че парата да бие в болното място на голо, направо върху кожата. Наоколо се загражда с одеяло, за да не се разпръсква парата. Процедурата се прави половин час преди лягане, след като тоалетът и други подобни са завършени. След като парата е била половин час върху болното място, то се изсушава със сух пешкир и се масажира с карамфилово масло за масаж (рецепта 4). След парната процедура и масажа веднага се ляга за сън. По време на процедурата и известно време след нея всички прозорци и врати трябва да бъдат добре затворени.
6. За лекуване на камъни в бъбреците. Две-три супени лъжици краве масло се слагат в някакъв съд на огъня да се разтопят. Когато маслото се разтопи, излизащата пяна се отстранява с лъжица. После маслото се филтрира през плат. В друг съд се кипва вода и когато заври, в нея се слагат листа от мента и се сваля от огъня. Вместо ментови листа във водата може да се прибавят една-две капки ментово масло. Полученият ментов чай също се филтрира и отново се слага на огъня. Когато заври, в него се изсипва разтопеното и филтрирано краве масло. Прибавя се една лъжица пчелен мед. Получената смес се изпива, докато е гореща. Пие се сутрин и вечер на гладно.
7. За лекуване на камъни в бъбреците. Преди хранене на обяд да се ядат сурова черна и бяла ряпа и червени репички.
8. За лекуване на камъни в бъбреците. Изцежда се сок от сурова черна и бяла ряпа и се смесват в съотношение едно към едно. Сокът се пие половин час след ядене. Първоначално се пие една трета чаша и постепенно се стига до цяла чаша. Започва се един път на ден, най-добре след закуска, и се стига до два-три пъти на ден след закуска, обяд и вечеря. За да се притъпи остротата на сока, може да се прибави малко сол. Сокът от ряпа разтваря камъните.
9. За лекуване на камъни в бъбреците, сифилис и трипер. Вечер в чаша с вода се накисват чаена лъжичка кимион, три-четири зърна черен пипер, десет-единайсет сурови бадемови ядки и супена лъжица сурови слънчогледови семки. Сутринта водата се прецежда, бадемите се обелват и заедно с останалите неща се мачкат в дървено хаванче, докато станат на паста. После в нея, като се бърка, постепенно се сипва водата. След това получената смес се изпива. Зимата към сместа се прибавят и малко мляко и лъжичка пчелен мед, а сместа леко се затопля. Приема се сутрин на празен стомах.
10. За лекуване на сифилис, трипер, бяло течение. От вечерта в голяма чаша с прясно мляко се накисват чаена лъжичка маково семе, чаена лъжичка кимион, чаена лъжичка ленено семе, единадесет сурови бадемови ядки и супена лъжица сурови белени слънчогледови семки. Сутринта накиснатите неща се изваждат от млякото чрез прецеждане, бадемите се обелват и заедно с останалите съставки се мачкат в дървено хаванче, докато станат на паста. Към тази паста по малко се прибавя млякото. В получената смес се разбърква лъжица пчелен мед. Сместа се изпива сутрин на гладен стомах.
11. За лекуване на простата и за засилване на семето при безплодие. Сушени корени от бамя се стриват на прах. Той се смесва с чист пчелен мед в пропорция едно към едно. Взима се по една чаена лъжичка три пъти на ден преди ядене. За лекуване на простатната жлеза добре е също да се правят йогийските упражнения Наули и Ашвини мудра.
12. За лекуване на захарна болест (диабет). Да се ядат сурови зърната на пресен грах, особено от по-светлия сорт. Граховите шушулки се изсушават, от тях се прави отвара и се пие като чай през цялата година.
13. За лекуване на туберкулоза, астма, рак и други хронически болести. Пие се неварено магарешко мляко.
14. За лекуване на астма. От вечер във вода се накисва нахут (сурова леблебия). Сутринта се сварява и отварата се дава на болния.
15. За лекуване на туберкулоза, астма, рак. Взима се едно шише урина от болния уж за изследване. След това, без болния да знае и види, урината му се пресипва в друго шише и вътре се слагат листа от мента, стрити на прах. Дава се на болния по една супена лъжица три пъти на ден преди ядене.
16. За лекуване на туберкулоза, астма, рак. Взима се прясна кравешка урина от дойна крава – добре е да бъде от черна крава. Най-добра е урината, когато кравата се дои – тогава кравите имат рефлекс да отделят урина. Урината се прецежда през тънък плат. В нея може да се прибави семе от копър. Взима се три пъти на ден по една супена лъжица преди ядене.
17. За лекуване на болест, при която се чувства непрекъсната жажда: От вечер във вода се накисват оризови пуканки. Сутринта водата се изпива.
18. За лекуване на нерви, главоболие, лош сън, лудост, очни болести. С прясно неварено овче мляко много добре се масажира косата. Измива се чак след два-три часа.
19. За лекуване на очни болести
• Сутрин след събуждане, преди да се отворят очите, да се намажат с първата слюнка. С десния показалец се намазва дясното око, с левия показалец – лявото око.
• Да се прави йогийското упражнение Нети по десет минути във всяка ноздра. Пет-шест месеца до една година да се прави с гумен катетър, а след това със специално приготвена от меки конци памучна плитка (връвчица). След като Нети с памучна плитка се практикува няколко месеца, след него се пие вода през носа. По-късно се преминава към пиене през носа на варено, филтрирано прясно мляко. (Техниките са описани в друга глава.)
• Преди ядене (за предпочитане сутрин) да се сдъвчат две-три зърна черен пипер с четвърт чаена лъжичка краве масло.
• От вечерта се накисват във вода пет бадема (всеки ден броят им се увеличава с по един, докато се стигне до петнайсет), една сушена смокиня, две фурми, няколко стафиди. Сутринта бадемите се обелват и се изяждат с накиснатите сушени плодове, а след това водата се изпива. Вместо вода може да се употреби мляко.
• От вечерта се накисват в чаша мляко десет бадемови ядки. Сутринта се изваждат пет от тях и кожичката им се обелва. Взима се камък, много хубаво се измива и върху него се капват две три капки от млякото. След това с камъка петте обелени бадема се стриват, докато се получи каша. При стриването, когато камъкът изсъхва, се прибавя по малко мляко. Кашичката, получена от стриването на петте бадема, се изяжда. Вечерта другите пет бадема се изваждат от млякото, кожичката им се обелва и се изяждат с лъжица пчелен мед непосредствено преди лягане. Млякото се изпива. Количеството на бадемите се увеличава постепенно с по един бадем всяка сутрин и вечер. Така първия ден се накисват десет бадема – пет за сутринта и пет за вечерта. Вторият ден дванайсет бадема – шест за сутринта и шест за вечерта и т.н., докато се стигне до 22 накиснати бадема – 11 за сутринта и 11 за вечерта.
• Да се гледат първите лъчи на изгряващото слънце и последните на залязващото.
• Да се гледа към слънцето със спуснати клепачи, когато то не грее много силно.
• С шпатула или с върха на кука за плетене се взима една капчица чист пчелен мед и се поставя внимателно в окото, след което се мига няколко пъти. Шпатулата или куката се държат успоредно на лицето, а не срещу окото, за да не се получи увреждане. След като се сложи капчица мед в едното око, по същия начин се слага в другото. Тази процедура се изпълнява през ден вечер преди лягане.
• Изцежда се сок от кромид лук и посредством шпатула (или върха на кука за плетене) се слага капчица в едното око, а после в другото. Прави се през ден вечер преди лягане.
• Сварява се един-два литра прясно мляко и се оставя за половин час настрани от огъня, за да се образува дебел каймак. После каймакът се слага върху затворените очи през тънък плат (тензух, марля). Лежи се по гръб. Каймакът се държи върху очите половин час. Очите трябва да са затворени, но да се държат отпуснато, спокойно, а не да се стискат. Прави се преди лягане.
• Последните три рецепти (с мед, лук и каймак) могат да се изпълняват в следния ред: месец-два или повече се прави само процедурата с пчелния мед, след това може да се премине само на сок от лук, а по-късно само на компреса с каймак. Може също да се прави един ден процедурата с пчелен мед, втория ден – със сок от лук, третия ден – с каймак. Четвъртия ден се почива, но може и да се продължи веднага в същия ред – един ден с мед, един ден със сок от лук и един ден с каймак.
• Добре е да се масажират слепоочията с палците, особено сутрин.
• За очите е добре също да се масажира с безименния пръст пространството между двете вежди, т.нар. трето око.
• Двете длани се трият силно една в друга. През това време очите са затворени. Когато се загреят добре, дланите се слагат върху очите – дясната покрива дясното око, а лявата – лявото. Когато дланите се сложат върху очите, очите се отварят. Когато дланите се свалят от очите, очите отново се затварят и дланите отново се търкат една в друга. Повтаря се няколко пъти.
• В средата на лист черна хартия се залепва бяло кръгче, колкото грахово зърно. Листът се закрепва на стената на метър, метър и половина или два метра разстояние така, че бялата точка да е на височината на очите. Седи се с изправен гръбнак на стол или с кръстосани крака на земята. Очите се съсредоточават върху бялата точка, без да се откъсват от нея нито за миг. Това се прави съвсем спокойно и естествено, без никакво напрежение. Започва се с гледане на точката около половин минута и може много бавно времето да се увеличава до няколко минути и повече. Не трябва да се преуморяват очите. Трябва да се стремим да не мигаме.
• Много е лошо за очите, ако главата и лицето се мият с гореща вода.
• Ръцете се протягат напред със стиснати юмруци и изправени палци, сочещи нагоре. Лицето е неподвижно и обърнато към палците. Очите се движат от левия палец към тавана (на открито към небето), след това към десния палец, после към земята и отново към левия палец. След това се прави обратното – започва се от десния палец, нагоре, към левия палец, надолу и към десния палец. Повтаря се няколко пъти. Прави се и с разперени настрани ръце и палци обърнати нагоре. Тялото е в изправен стоеж.
• Да се гледа петата през лявото рамо, после – през дясното рамо. Тялото е в изправен стоеж.
20. За лекуване на глухота, слабо чуване и подобни. Нарязват се една глава кромид лук и една глава чесън. Смесват се и се варят в двеста грама слънчогледово олио. Вари се, докато лукът и чесънът станат тъмно кафяви. След това съдът се сваля от огъня и се оставя да изстине добре. После сместа се прецежда през тънък плат. От полученото олио се капе по две-три капки в ухото един път на ден – вечер преди сън. Единия ден се капе в едното ухо, а следващия ден – в другото. Ако се капе в дясното ухо, се заспива на лявата страна и обратното, ако се капе в лявото ухо, се заспива на дясно.
21. За почистване на зъбите и лекуване на венците. Към карамфилово масло за масаж (рецепта 4) се прибавя есенция роза. На лявата длан се слагат две-три капки от него и се прибавя малко ситна сол, докато стане на кашица. С безименния пръст на дясната ръка се взима малко от нея и се масажират зъбите и венците.
• Две-три капки карамфилово масло за масаж (рецепта 4) се слагат на лявата длан. Прибавя се малко три пъти препечена стипца (рецепта1), докато стане на кашица. С безименния пръст на дясната ръка се взима малко от нея и се масажират зъбите и венците. Към карамфиловото масло могат да се прибавят едновременно три пъти препечена стипца и ситна сол и с получената кашица да се масажират зъбите и венците.
• За масаж на зъбите и венците може да се използва и смес от стрити на прах изгорени черупки на бадемови ядки (500 грама такава пудра), стрита на прах подправка карамфил (50 грама), сто грама три пъти препечена стипца (рецепта 1), двеста грама ситна сол, 250 грама пудра от овъглен царевичен кочан (рецепта 2), двайсет и пет до сто грама (на вкус) лимонтузу, стрито на прах. Сместа добре се разбърква. На лявата длан се слагат две-три капки слънчогледово олио и към него се прибавя малко от сместа, докато стане на кашица. С безименния пръст на дясната ръка се взима малко от нея и се масажират зъбите и венците. Масажите се правят сутрин и вечер. След всяко ядене се плакнат устата. Полезен е и масаж с външната обвивка на пресни орехи.
22. За намаляване и премахване на лунички. Да се масажират сутрин с първата слюнка.
• Да се прави упражнението Нети.
• Да се мие мястото с отвара от пелин, но да се внимава да не влезе в очите. Отварата се приготвя, като пелин се вари във вода.
23. За лекуване на кожни болести
• Ако болното място е от пъпа нагоре, да се маже сутрин с първата плюнка, а ако е от пъпа надолу, да се маже с първата урина.
• Болното място да се маже с пелинова отвара. Приготвя се, като варим пелин във вода, докато добие тъмно жълт до кафяв цвят.
24. За лекуване на пърхот. Използва се пелинова отвара, като в горната рецепта. След баня косата се измива и масажира с пелиновата отвара, като много се внимава да не влезе в очите. След това косата се изплаква с вода. Косата може да се изплакне с вода и след половин-един час, за да може пелинът по-силно да въздейства.
25. За да расте хубава коса и за лекуване на косопад. Прави се хубав масаж с кокосово масло. Кокосовото масло е най-добро, но вместо него може да се използва и бадемово масло. Ако няма и бадемово масло, масажът се прави с масло, приготвено по следната рецепта: сто грама краве масло се стопява, маха му се пяната с лъжица и към него се добавят около 50 счукани бадемови ядки, които се варят в маслото, докато станат тъмнокафяви. После маслото се прецежда през тънък плат.
• Сутрин и вечер косата се реше силно с гребен.
• При баня, след като косата се измие със сапун, да се масажира с преседяло десет дни прясно или кисело мляко с няколко капки олио в него. След това косата се измива само с вода, без сапун или шампоан.
• Използва се и рецептата за лекуване на пърхот (рецепта 24).
26. За лекуване на ревматизъм (ставна форма). Шест месеца да не се ядат плодове (даже и лимони), захар, компоти, сладки, въобще сладки неща, а също и бял хляб и произведения от бяло брашно, като макарони, юфка и др. Да не се ядат също ориз, сурови моркови, маслено мляко. Най-подходящо е това лечение да се направи през зимата, защото тогава се ядат по-малко плодове.
• Да се правят масажи на болните места с карамфилово масло за масаж (рецепта 4).
• Изсушават се седем-осем диви кестена. Обелва се кафявата им кора и вътрешната жълта част се стрива на прах. Прахът се изсипва в еднолитрова бутилка, пълна с вода. Прахът преседява четиридесет дни във водата и се разтваря в нея. След тези четиридесет дни в бутилката се прибавя малко парфюм и преди лягане се масажират ревматичните места.
• На болното място се прави парна баня със семе от райграс (рецепта 5).
27. За лекуване на разширени вени
• Да се премине на вегетариански режим на хранене.
• Да се прави упражнението Нети и Крокодилските упражнения.
• Прави се редовно масаж на краката и тялото с карамфилово масло за масаж (рецепта 4).
• Прави се парна баня на местата със семе от райграс (рецепта 5).
• През пролетта на местата с разширени вени на краката се слагат пиявици. Единия ден се слагат две-три на единия крак, а на следващия ден – на другия крак. Третия ден се почива. Този цикъл се повтаря два-три пъти. Ако разширените вени са само на единия крак, пиявици се слагат само на него през ден. Слагат се всичко два-три дни.
28. За отравяне от гъби, други отравяния, змийски ухапвания, и подобни. Веднага да се изпие, дори насила, половин килограм стопено масло, в което е прибавен сто грама черен пипер на прах.
29. При порязване. На раната да се сложи прах от изгорена естествена коприна.
30. При счупване на кости. Да се взима три пъти на ден по една чаена лъжичка три пъти препечена стипца с пчелен мед (рецепта 1). Гипсът да не се държи дълго – дори само ден, два, но после известно време много да се внимава.
31. Ако паяжина влезе в окото. Паяжината често залепва за бялото на окото и трудно се маха. За да се махне, се смачква ленено семе и се слага в окото. Паяжината залепва за лененото семе. Лененото семе се маха от окото с измиване или с чиста кърпичка.
32. Срещу главоболие. С една капка ментово масло се масажират челото и слепоочията. Да се внимава да не влезе в очите.
33. За болки в стомаха и корема. В една лъжица захар се капват две-три капки ментово масло и се изяжда захарта. За деца се капва една малка капка.
34. При напикаване нощем. Да се яде сусам или изделия от сусам – сусамена халва, тахан, сусамки и др. Вечер, точно преди сън, с пешкир, натопен в студена вода, да се направи масаж на гръбначния стълб, като пешкирът се движи енергично по гръбначния стълб от горе до долу и обратно. Масажът се прави на голо.
35. За засилване на очите и прочистване на червата. През нощта се накисват във вода десетина зърна нахут (сурова леблебия). Сутринта се изяждат и водата се изпива. Накиснатият по този начин нахут сутринта може да се сготви на ястие, подобно на боб, леща и др. и да се яде на обяд. Прочиства червата. Добре е тази манджа да се яде вторник и събота.

Забележка: Здравните рецепти на Свами Дев Мурти са записани, както той ги е казвал в лекциите си или на пациенти. Авторът и консултантът не носят отговорност за приложението им.

Из „Хималайският учител Свами Дев Мурти“ от Наско Атанасов