Лекциите на Свами Дев Мурти

Вдъхновени, живи и заредени с много енергия са лекциите на Свами Дев Мурти. С тях той печели стотици хиляди привърженици в цяла Европа. Да слушаш Свами на живо е истинско преживяване. Погледът му, интонацията, акцентите, силата и очарованието, което Учителят излъчва, омайва слушателите и често тези беседи с публиката променят живота на много от слушателите. За двете години в България Дев Мурти изнесе безброй такива лекции и беседи.
Подобни лекции и беседи слушах и през 2008 година на хърватския остров Иж. И макар гласът на Учителя да не бе тъй гръмък и мощен, а жестовете и движенията вече бавни и спокойни, думите му носеха същата сила и убедителност.
А лекциите му в България през 2009 година бяха истинска сензация. Салоните винаги бяха препълнени до пръсване, хората седяха по пътеките, а отзад се тълпяха правостоящи.
За да усетят читателите различните нюанси и характерни особености на словото му, поместваме няколко лекции от различни периоди в живота на Свами Дев Мурти – от София 1969 до София 2009 г.

София 1969 г.

Добре е да си задаваме въпроси като: „Къде сме? Къде отиваме? Какво правим, за да разберем себе си?“ Защото бъдещето е важното нещо за нас. Не виждаме ли, че така както живеем в този свят, все повече страдаме и страдаме, защото не правим това, което може да ни направи здрави и щастливи. Нямаме правилен дневен режим. И трябва да знаем как да живеем в нашите семейства. В резултат на лошия живот, който водим, сме в сегашното жалко състояние. Нито едно човешко тяло не е нормално. Дори когато едно тяло изглежда красиво отвън, обикновено в него се крият различни болести. Днес всички бързат, нямат време и в резултат са напрегнати и изнервени. Бързат да извадят дори бебето от майчината утроба и да му прережат пъпа. Да не говорим как бързо ядат и бързо дъвчат. А е нужно човек да отдели само пет минути за себе си, да прави йога упражнения и да има добър дневен режим, за да е здрав и пълен с енергия.
Човек днес има толкова много желания и като следствие страда много. А всъщност на него са му необходими малко неща. Най-напред му трябва малко място, което не е чак толкова трудно да се намери на Земята. Второто най-необходимо нещо е въздухът, който макар и да е вече доста отровен, е свободен. И още – малко вода и вегетарианска храна, за да поддържа тялото си, и дрехи, за да го облече.
Защо днешният човек губи бързо силите си, бързо се уморява? Защото не може да се контролира. Всичко в този свят има спирачки, само хората нямат.
Нито едно човешко същество днес не може да влезе в себе си и да спре мисълта си за 12 секунди в една точка. А ако го направи, това е много добре, това е концентрация и тя ще му даде спокойствие и увереност. Това е шестата степен на йога. А ако задържи мисълта си за 144 секунди, това вече е медитация и е седмата степен на йога. 144 по 12 секунди или около половин час медитация е състоянието Самадхи – осмата и последна степен на йога. Тя е възможна и за европейците. Но в йога се върви бавно, стъпка по стъпка и най-важни са правилният дневен режим и моралният живот.
Всеки човек за 24 часа вдишва и издишва 24 000 пъти. Но ако контролира дишането, може да го намали на 10-12 000 вдишвания и издишвания и тогава ще живее 100 години, а ако вдишва и издишва 8000 пъти в денонощие, може да живее 133 години.
Защо трябва да се диша само през носа? Когато времето е студено, леденият въздух може да причини много болести. Носът е по-дългият път и въздухът, минал през него, се затопля. Само кучето диша с отворена уста – устата на човека е за ядене, пиене и говорене. Моят баща например винаги дишаше дълбоко през носа. Попитах го защо и той ми отговори, че всички болести влизат само през устата. Той сега е на 90 години, прави по три часа на ден позата Лотос и дълги разходки на чист въздух. Никога не яде месо – храни се предимно със зеленчуци и използва много билки. Моята жена, която е от осем години в Европа, за пръв път видя заклано закачено на кука животно и много се учуди. Питат ме защо никога не се уморявам. Отговорът е много прост – защото никога не съм употребявал месо, алкохол и цигари.
В спалнята не бива да влизат кучета и котки – месоядните животни имат лош дъх и причиняват болести. Дишането е особено важно за здравето и нормалния живот и затова пушенето е много вредно, защото унищожава белите дробове. Къща, в която влизат цигари, не е къща. Дори децата имат право да направят бележка на родителите си, ако пушат.
Жената е по-силното същество. Всички хора идват на света чрез майката – тя е най-важното същество на Земята. Трябва да разберете важността на жената. В Европа смятат, че жената и животните нямат сила. Жената девет месеца носи детето в утробата си, а мъжът не може и два часа да го подържи на ръце. Майка ми ме е кърмила три години и ми е казала, че 300 години ще бъда здрав и щастлив. В Европа майките хранят изкуствено децата си и те боледуват. Майката дълго тъжи за изгубената рожба, но мъжът след месец забравя. Сега мъжете и жените бързо сключват брак, после се развеждат. Мъжът лесно забравя развода, но жената вътре в себе си дълго се мъчи. Ние трябва да почитаме и да закриляме жената.
Защо жената има повече сила и значението й е толкова голямо? Защото тя носи, кърми и отглежда детето и се грижи за мъжа. В една къща трябва да има майка, сестра, жена, баба – в такава къща има щастие. Така е в Индия, но в Европа жената е ангажирана във всичко – ходи на работа, грижи се за дома и децата, че и за мъжа. Защото европейците имат много желания, а не знаят, че колкото повече желания има човек, толкова е по-нещастен. Преди 100 години, когато нямаше фабрики и бизнес, жената си седеше вкъщи, имаше семейно огнище, имаше къде човек да почине. Повече фабрики не ви трябват – тези, които имате, са достатъчни за изхранването ви. Другото отива за въоръжаване. Сега жената стриже косите си, мъжът се бръсне и не може да разбереш кое е мъж и кое жена.
Днес всички работят, но и всички боледуват, защото нямат правилен дневен режим. За да е истински здрав човек, трябва да бъде вегетарианец, да води морален семеен живот и да има правилен дневен режим.
Една майка ви е родила и една жена имате право да имате. След като встъпите в брак и се разпишете, нямате право да се развеждате. Но сега в Западна Германия всяка година има 600 хиляди развода и 400 хиляди брака, а три милиона деца са родени от самотни майки и се гледат без бащи.
Ако направим сравнение, майката е бензинът в колата, бащата е крачната спирачка, а третият – най-важният, е Учителят и той е ръчната спирачка. Без тези три не може да се води щастлив живот. Човек трябва да уважава бабата, майката, съпругата и сестрата – те трябва да стоят в къщи и да се грижат за дома и децата.
От 12 години искам да посетя България, защото тя е мостът между Европа и Азия. Имам йога училища в четири страни в света и искам да отворя йога училище и в София. Това е целта на моето посещение в България. Аз редовно отивам далеч от моето училище в Баден-Баден, чак в Щутгарт, за да си купувам български плодове, зеленчуци и билки. Отдавна исках да дойда в България и сега виждам, че това е една прекрасна страна. По изобилие на плодове, зеленчуци и билки тя е на второ място в света след Хималаите. Но видях също, че хората тук много пушат, пият и боледуват. Вие просто се тровите с цигари, кафе и алкохол, а искате да бъдете здрави, спокойни и щастливи.
Какво трябва да яде човек? Кучето може да яде месо, но човекът не. Защо? Всички животни са хоризонтални, живеят свободно, без граници. Движейки се, те извиват гръбнака си и естествено правят Крокодилските упражнения. Освен това животните имат прекрасна техника на спане. Те лежат по корем, сърцето е отдолу, коремът е отдолу, а гръбнакът отгоре. Сърцето и Слънчевият плексус дават топлина и когато човек е по корем, тази топлина сгрява цялото тяло.
Животните се делят на две – месоядни и вегетарианци. Първите хора също са били вегетарианци. Преди 1,5 милиона години човек е бил на четири крака и след това се е изправил. Когато това е станало, от неправилния живот гръбнакът е започнал да се изкривява. Всъщност човек и сега в голяма степен е хоризонтален – той спи хоризонтално, никой не спи изправен. Когато обаче седи, човек трябва да има правилна стойка, да е изправен – главата, врата и тялото да са в една линия.
В Кюстендил говорих с най-старата жена в България. Докато пет часа разговаряхме, тя през цялото време стоеше с изправен гръб, усмихната и създаваше една много хубава атмосфера. Каза ми, че не яде месо, а предимно мляко, зеленчуци, билки. Това, което расте в България. За да е по-здрав, добре е човек да яде храната, която се произвежда в страната му.
Животните нямат отопление и легло, те спят по корем. Човек също трябва да спи по корем с обърната надясно глава така, че дясната ноздра да е отворена и дъхът през нея да затопля тялото. Така езикът излиза напред и дишането е по-леко. Сега човек спи на гръб в пружинени легла и гръбнакът се свива, езикът отива надолу и дишането се затруднява, започва и хъркането. Ако се спи правилно, няма нужда от отопление, алкохол, цигари.
Човек трябва да спи 6 часа, но правилно, с дълбок, хубав сън. Но човек няма умствен покой. Ако човек си осигури половин час спокойствие на ума, ще постигне Самадхи. Това е възможно и в Европа.
Щом човек е изправен, трябва да има високо мислене, хранене и пиене. Той трябва да се храни с растенията, които също са изправени.
Човек често седи по 12 часа на ден на стол, но не седи правилно. Дори когато четете или пишете, не трябва да се навеждате напред, а да стоите изправени на стола. За подобряване на стойката и премахване на последствията от дългото стоене на стола препоръчвам две специални техники. В изправено положение 100 пъти да се въртят ръцете в кръг около рамене напред и назад и да се прави Крокодилското упражнение в изправено положение.
Йога не е свързана с религия или мистика, това е техника за поддържане на ума, тялото и духа на човек в добро състояние. Има много системи йога, те са трудни дори за нас индийците, а какво остава за европейците. Класическите йога упражнения не са подходящи за европейците. Те са 84 основни пози. Между тях има много трудни.
В Лотос може да стоите по една-две минути, но тази поза в никакъв случай не трябва да се форсира. Истинските йоги стоят в лотос по 3 часа сутрин и 3 часа вечер. Лотосът е едно класическо упражнение, но класическите упражнения не могат да помогнат на европейците. Класическите упражнения упражняват само 3 прешлена на гръбначния стълб и са много трудни.
Сарвангасана (свещ) е много добро упражнение и може да поддържа тялото здраво. То може да се прави от европейците, докато Ширшасана (стойка върху главата) не трябва да се прави в никакъв случай. Дори и 100-годишни хора могат да правят Сарвангасана или поне да слагат, докато са легнали на земята, двата крака на един стол. Когато човек се е изправил, органите му са се изместили от нормалното си положение и затова Сарвангасана ги връща обратно и трябва да се прави.
Йога е много добра техника за поддържане на тялото, но трябва да се упражнява под ръководството на Учител. За да се обясни всяко упражнение, са необходими по 3-4 часа. Със Сарвангасана полека-лека се стопяват камъните и пясъка в бъбреците и жлъчката. Всичко, което се прави бавно, има стойност и е трайно. Всичко, което се прави бързо, бързо си отива. При Сарвангасана се прави Джаландхара бандха (притиска се брадата в гърдите). От Сарвангасана се стимулират трите нервни канала Ида, Пингала и Сушумна. След Сарвангасана се прави Кобра с езика навън. Може да се направи и Дханурасана, но тя е по-трудна за европейците.
Класическите йога упражнения трябва да се правят бавно, плавно, дишането да е спокойно. Колкото време се изпълнява дадено упражнение, толкова време трябва да се прави отпускане. При упражненията, като се вдишва, дъхът трябва да стигне до пъпа. В Хималаите няма часовник, радио, телевизия, а Учителите спят на студа без дрехи. Но нека оставим настрана класическите йога упражнения. Не бива да ставате маниаци на тема йога. Не е нужно да ходите чак в Хималаите, за да упражнявате йога – ще ви трябват 10 години да научите езика и още толкова да се обучите в йога. Техниките, които ви давам, са достатъчни, за да ви осигурят здраве и себепознание.
Аз се опитах да създам мост между Европа и Азия чрез Крокодилските упражнения. Особено добро е 7-то крокодилско упражнение, което може да се прави още в леглото при събуждане. След всяко упражнение трябва да се прави рибеното отпускане. Цялата класическа йога е събрана в 5-то Крокодилско упражнение. Крокодилските упражнения могат да се правят от болни, възрастни и малки деца. С Крокодилските упражнения може да въздействате на нервните центрове и канали по гръбначния стълб и дори да събудите Кундалини.
У днешния човек винаги се повреждат главно някои от шийните и лумбалните прешлени на гръбначния стълб. Те се възстановяват чрез Крокодилските упражнения. Когато правите редовно 12-те крокодилски упражнения ще станете господар на гръбначния си стълб и ще бъдете здрави. В много болници в Германия тези упражнения са въведени като терапия. Гръбначният стълб на човека е като стълба, по него човек се изкачва и ако е повреден, изкривен, това означава, че стълбата е счупена. Седмото Крокодилско упражнение е мощен чистач на тялото, а десетото (въртене на ръцете) засилва костите и лекува ревматизъм. Дванайсетото (въртене на раменете) предпазва от парализа. Щом почувствате умора през деня, направете Крокодилското упражнение в изправен стоеж. Днес ви давам пет ключа, които ще ви помогнат да бъдете здрави и щастливи. Крокодилските упражнения са първият ключ.
Вторият са упражненията за корема – движението на диафрагмата напред назад, Удияна бандха (гълтането на корема) и Наули (въртенето на коремните мускули). За да не ви режат корема, правете редовно коремните упражнения. Когато бях дете, от тригодишната ми възраст майка ми издърпваше леко и внимателно напред долната част на гръдната ми кост. Това е много полезен масаж около тимусната жлеза. Може да се прави при Удияна бандха.
Третият важен ключ за здравето е правилното дишане, което се постига с дихателните упражнения. (Те са описани в отделна глава.) Упражненията Нети (също описани отделно) са четвъртият ключ. Нети дава контрол върху петте сили у човека – секса, гнева, желанията, привързаността и гордостта (за тях се говори подробно в друга глава на книгата). Чрез контрола над тях ще разберете себе си, а след това ще можете да помагате и на другите. Защото много важно е човек не само да взима, а и да помага на хората.
Петият важен ключ е повтарянето на мантрата Рам, вибрациите на която успокояват и дават сила на Слънчевия плексус. Също така, ако пиете чай от пелин на гладно два пъти седмично, няма да боледувате. Така се лекуват много болести и дори рак. Пелинът е шоколадът на България.
Много важно е да имате здрави зъби. Един повреден зъб е един отвинтен винт. Миете се с четка, но децата не си служат добре с нея, нараняват венците си, микробите проникват и зъбите се развалят. Много по-добре е да се прави масаж на венците със смес от карамфилово масло и сол.
Друга причина за лошите зъби е захарта. Тя е много голяма отрова, по-голяма от месото, рибата и яйцата. Захарта е опасна, защото не съдържа протеини и витамини, а освен това прави кръвта сладка, което предразполага към рак. Месото, рибата, яйцата, медът не са храни, а лекарства и трябва да се употребяват като лекарства – в определени случаи, когато могат да помогнат при някои заболявания.
За очите е добре да се намазват с първата плюнка, когато човек се събуди – с левия пръст лявото око и с десния – дясното. При изострени нерви добре е да се прави компрес на главата с извара (описан е в главата с рецепти). За кожата не е добре да се къпете с много гореща вода, тя разрушава кожата и особено очите. Изкуствено горещата вода е вредна, докато тази в минералните извори е полезна. При херния е добре да се прави Наули и упражнението Конска сила (Ашвини мудра). При заболявания на жлъчката, черния дроб и стомаха не трябва да се ядат горещи ястия. При тези заболявания също е полезен компресът с извара.
Косата представя гората в човешкия организъм. Всеки косъм е звезда, а кожата на главата е небето. Дясното око е слънцето, а лявото – луната. Кожата е земята, кръвта – водата. Мустаците на мъжете са свързани със сърцето и хубавите мустаци означават по-силно сърце. Брадата пък е свързана с дробовете.
Видимите белези на истински здравия човек са топли крака, стегнат корем и хладна глава. Това се постига чрез петте ключа, които ви давам. Но за да са ефикасни те, човек трябва да води морален живот и да бъде вегетарианец.
Вижте разликата между месоядните и вегетарианските животни. Месоядните са неспокойни, бият се, кръвожадни са. Такива са и хората, които ядат месо. Те могат да стигнат и до престъпления. Животните също се радват на живота, както и вие, и те искат да живеят, страхуват се от ножа. А растенията, като ги отрежат, се радват, защото на тяхно място порастват много нови. Знайте, че каквото ядете, така и ще мислите. Освен това животните имат една кръв, а хората друга. Животните се страхуват, когато ги колят, и като яде месото им, човек вкарва този страх в тялото си. А колкото повече се страхува, толкова повече е болен.
Първо човек е вдигнал камък и копие срещу животните, после ги е обърнал и срещу себеподобните си. Така са дошли Първата и Втората световна война. Американците са измислили дори електрически кланици, в които за минута се избиват хиляди животни. След това са измислили атомната бомба, която убива милиони хора за секунда. Това е подготовката за трета световна война.
Хората трябва да възвърнат семейните ценности, да бъдат вегетарианци, да си помагат и тогава ще настъпи мир на Земята и тя ще стане истински рай.

Лекция на Свами Дев Мурти,
изнесена през 1984 г. във Великобритания:

Ом, Тат, Сат, Брам!
Мое мило йога семейство, вегетарианци, деца,
Трябва да знаете, че днес светът е тръгнал много зле, погрешно, надолу – атомна бомба, Първа, Втора световна война. Всички тези неща вливат страх в умовете на хората и те стават все по-болни – умствено, телесно и духовно. Как да поправим това? С медитация. При всяко вдишване и издишване правете малка медитация. Първата медитация е Рам. Когато изговаряте Рам, бавно като музика, това ви носи радост, мир и ви слага в ред, вашата Манипура чакра е в ред, ставате по-тихи и дишате дълбоко. Когато има дълбоко дишане, всичко става добре. Дълбокото дишане автоматично води и до дълбоко мислене, автоматично води до дълбок сън. Цялото ви тяло зависи от вашия гръбначен стълб. Той трябва да е релаксиран, еластичен и това става със 7-то Крокодилско (или Конско) упражнение.
Аз дадох най-доброто от себе си, за да помогна на Европа, на децата, младите, старите, болните. В болниците хиляди хора се подобриха с тези упражнения, намериха здраве и радост и застанаха на духовния път. За европейците е много трудно да поемат по духовния път. Те са толкова привързани към машините, фабриките и всичко друго наоколо.
Семейният живот е най-добрият живот. Една майка, една съпруга. Всеки има една майка и една жена изберете. Мъжът с една жена – това е най-добрата, фундаменталната релаксация. И децата също са здрави и щастливи. Аз също съм семеен човек с три деца и само една жена. Опитайте и вие. Това е първият ключ и той е във вашите ръце.
Вторият ключ е вегетарианската храна – никакво месо, риба, яйца, вино, свинско, кукуригу. Всичко по най-простия начин, вегетарианска храна като на коня – тя дава сила и всички машини се измерват в конски сили. Най-добрата храна са горските растения, които не са ничие притежание. В градовете също имате зеленчуци, така че можете да станете вегетарианци. Йогите ядат един път дневно, семейните – два пъти, а болните хора – три. Когато сте много гладни, яжте малко. Яденето не дава сила. Когато не ядете, имате сила. Когато ядете много, това ви прави слаби и навреждате на бъдещето и здравето си. Така че вторият ключ – вегетарианството, също е във ваши ръце.
Имате и трети ключ. В която и религия да сте родени, не я променяйте, останете с нея. Почитайте всички религии и търсете коя е най-добрата. Природата е създала само две религии – една вегетарианска, другата месоядна. Вегетарианството е най-добрата религия, всичко естествено, произведено от природата, зелено. Конят и кучето – това са двете религии. Опитайте без месо, риба, яйца, убиване, борби, войни. Вие сте това, което ядете. Каквото ядете, такова мислите. Всичко зависи от вас, вие избирате ролята си. Третият ключ – изучете вашата религия, изучете и другите религии и станете естествено религиозен. Това е най-простата религия – живейте и оставете другите да живеят. Помогнете на себе си, помогнете на семейството си, на съседите си, страната си и на другите страни.
След това имате три йога ключа. Нети – слагате малко масло или гхи в ноздрите си и го практикувате. Пранаяма – тя е най-важното нещо. Вдишвате и издишвате през носа много дълбоко. Тогава никога няма да боледувате. Бастрика пранаяма е една много проста пранаяма. Вдишвате и издишвате през ноздрите – понякога бързо, понякога дълбоко, понякога бавно. Много просто дихателно упражнение. 1-4-2-1 – това е техниката на дихателните упражнения. Една секунда, вдишвате, 4 задържате, две издишвате и една задържате. Тя е описана в книгите почти на всички езици. След това е Наули, коремното упражнение. Издишате докрай, задържате и въртите стомаха наляво и дясно, за да го масажирате. 16 години ми трябваха, за да изследвам тази техника и да я направя достъпна за хората. Научете децата си на нея и те няма да боледуват през целия си живот. Тази техника първо аз я практикувах, след това научих децата си на нея и след това я дадох на други хора и те имаха много добри резултати.
Седмият ключ са упражненията за гръбначния стълб. Лягате и въртите колената надясно, главата наляво, и обратно. Това е седмото крокодилско упражнение. Има 8 курса, но аз давам само един. Практикувайте само него и когато напреднете, можете да научите в нашите йога центрове всичко и да се упражнявате.
Това са седемте ключа.
Първата медитация не принадлежи на никоя религия. Тя е естествена. Когато бебето се ражда, то няма религия. Когато бебето се роди в която и да е страна или нация, в която и да е част на света, първо започва да хлипа. Така че когато търсите самадхи, когато сте сами, седнете в ъгъла на стаята и започнете да плачете. Може би ще откриете това, което наричате Бог, или Природа, или Светлина, или поглед навътре. Така че първата медитация е плачът. Всяко бебе от всяка нация може да плаче. Плачът е един. Религията е една. Бог е един. Така че опитайте, дайте най-доброто от себе си и помогнете и на другите.
Следващата медитация. Бебето още нищо не е научило от родителите си през първите дни или месец, но започва да издава първите звуци – това са „а” и „ма”. Това са първите звуци на медитацията на бебетата.
Йогите са навлезли по-дълбоко и са видели, че те образуват думата за майка на всички езици (ма, мама, ама, ома, мути). Така че тези звуци „а” и „ма” дават толкова много спокойствие на ума ви. Йогите в пещерите в Хималаите са открили, че Ом е пълната медитация. Ом медитацията не е за семейните. Едно общо объркване е, че когато учат на медитация, те първо учат на Ом. Можете да си повтаряте Ом, когато заспивате, когато навлизате в друг свят. Тогава можете да повтаряте Ом или Хари Ом. Ние не знаем дали на сутринта ще станем или не, дали няма да напуснем тялото. Ом ви носи нирвана, мукти. Сутрин, когато отворите очи, можете още веднъж да казвате Ом и Хари Ом, преди да навлезете в материалния свят. Вие ще влезете в материалния свят и преди това можете да кажете в леглото десетина пъти Oм, Хари Ом и да правите едновременно седмото упражнение. Това ще помогне да се преборите с материалния свят. Цял ден работите, мислите, правите нещо, имате добра или лоша компания. Не знаете каква е новата ви карма. Така че сутрин и вечер – два пъти на ден можете да повтаряте Ом и това ще ви помогне. Но как да се сдобиете с енергия от слънчевия сплит, от Манипура чакра. Думата е Рам. Сега аз ще изпея една медитация с мантри. Вие също. Тази медитация можете да казвате преди ядене, да седнете вечер със семейството си и да я казвате. Тя е много проста и е съставена от няколко медитации. Аз съм направил специална композиция, подходяща за всяко човешко тяло. Тя не може да ви повреди или навреди. Тя поставя в ред нервната система, чакрите, Кундалини, Сушумна, третото око, медулата, спящата сила в човека. Тази медитация ще ви помогне. Експериментирайте. Дайте всичко от себе си и тази медитация ще ви помогне.

Затворете очи и дишайте дълбоко:
Ом (3)
Хари Ом (2 Х 8)
Шри Рам (8)
Харе Рам (8)
Сия Рам (8)
Хари Ом, Хари Ом, Мера Джапе Ром, Ром (4)
Харе Кришна (2 Х 8)
Ом Намах Шивая (2 Х 8)
Хари Ом (2 Х 8)

Това е медитацията, която трябва да правите със семейството си или сам, на ум или на глас, с пляскане на ръце или без, както искате. Сложете памук в ушите си, за да спрете външната връзка и да направите вътрешна връзка. Това ще ви помогне.
Но другите 7 ключа са много важни. Аз имам 108 ключа и те лека полека се появяват в книги и списания. Аз се опитвам да ги давам, когато е възможно – на правилните хора, в правилното време. Когато му е времето, всичко ще излезе наяве и това може да помогне на хората, на всеки, на всяка нация и няма да има повече войни, страдания, болести.
Защо има болести? Досега нито една болест не се е раждала – нито в миналото, нито в настоящето, нито в бъдещето. Ако се появи болест, опитайте се да откриете три неща. Първото нещо е изправеният гръбначен стълб. 2-3 милиона години никой не разбира колко много зависи нашият живот от гръбначния стълб. Всички животни са хоризонтални. Те нямат очила, нито проблеми със спокойствието, изобщо никакви грижи. Те се движат хоризонтално. Също и животните във водата. И спят на корема си. Под земята също – например червеите имат само три нерва и ги движат хоризонтално и спят върху корема си.
Винаги на Земята е имало само две религии – вегетарианци и месоядни. Защо природата е направила две религии, или два начина – един добър и един лош. Доброто и лошото са измислица на хората. Те са петият свят. Първият свят е във водата. И там има мир, няма бомби, няма болници, няма страх, няма банки, няма армии, нищо няма. Защо природата е направила тези два типа? Когато някое животно умре, идва месоядно и го изяжда, като по този начин прочиства земята. Най-голямото животно е китът, след това слонът – и двете вегетариански.
Вегетарианската храна помага на хората, а месото, рибата, яйцата – те не помагат на нервната система на хората и ги обвързват с лоша компания, лошо образование, лоши книги, лош състав на тялото. Само заради вкуса върху езика. И са винаги под натиска на секса. Сексът принадлежи на вашите очи, гневът – на ушите ви, желанията – на езика ви, привързаността – на носа, a гордостта – на кожата. Тези пет сетива можете да управлявате по добър начин само с едно Нети. Така че Нети е много важно упражнение, което може да помогне на бъдещето.
Можете да го правите както изисква тялото ви. Тялото има много по-голяма сила в себе си, но хората не са я открили. Те не са изследователи. А ришите са изследователи. В Хималаите са висшите йога учители, които живеят в пещери. Те могат да живеят стотици години дори с това тяло. Но те не се срещат с обикновените хора. Ако искате, мога да ви заведа, имам тези възможности, аз съм правил експерименти при тях. Те са готови, те помагат на света. Но ако се срещнете с тях е необходимо съответно състояние на съзнанието, важно е как ще се отнесете към тях, всичко зависи от вашата вяра. Тя е най-важното нещо. Така че дайте най-доброто от себе си. Тези пет сетива, тези пет сили – трябва да ги използвате правилно.
Вторият свят е под земята – там са змиите, те също са хоризонтални, движат гръбначния си стълб и спят по корем. Третият свят е във въздуха – гълъба и орела. Птиците също са вегетарианци и месоядни и спят на корема си. Четвъртият свят е на земята – коня, слона, котката, кучето – те също са вегетарианци и месоядни. Тичат, подскачат, препускат, като движат гръбначния си стълб и спят по корем. Така коремът има връзка с нервната система. Гръбначният стълб е отгоре и топлината отива към него. Когато спите по корем, автоматично отивате в самадхи, не е нужно практикуване, йога, учител и големи усилия. По произход нашето развитие е хоризонтално. Всички животни на земята също спят по корем, и вегетарианците, и месоядните и отиват в самадхи, нямат нужда от хапчета за сън, чай, нещо топло и т.н. Милиони години те са били в една роля, но ето че се появява човекът, петият свят. Какъв е проблемът на човека. Той има изправен гръбначен стълб и поради това топлината в тялото не е балансирана. Топлината от всичко, което яде, отива в мозъка и той се „сготвя“. Непрекъснато се готви. Няма студена глава. Ако коремът произвеждаше хлад, всичко щеше да е наред и винаги щяхте да сте здрави, но сега краката са студени, коремът е твърд, а главата гореща. В хоризонтално положение топлината отива в гръбначния стълб.
Това е истината зад цялата история как да поддържате баланса. Така че нека вашите деца правят упражнения за гръбначния стълб и лека-полека вашето бъдеще ще се подобри. Това изисква време, но практиката прави човека господар. Помагайте на вашите деца да спят по корем, дясната ноздра да е отгоре, тъй като през нощта няма слънце на земята. Така че лека полека започнете да спите на лявата страна. Когато спите така и дясната ноздра е отворена, вие сте си свършили работата. Сега душата има задача да нагласи тялото – наляво, надясно, по гръб. Душата е най-големият доктор. Това европейците трудно го разбират. Те ядат погрешна храна, живеят неморално, поведението им е неправилно. Мислят, че са гладни. И те наистина са гладни – най-големият глад идва от многото желания, от натиска на секса, пушенето, пиенето, наркотиците. За всичко това се крие само една техника – гръбначния стълб. Когато разберете гръбначния стълб, следвате гръбначния стълб, релаксирате и станете вегетарианци и морални, семейни, след няколко години ще видите какви чудесни хора ще станете. Сами ще разберете кои сте вие, откъде идвате и накъде отивате, какво сте направили. Вие имате дълг да разберете себе си. Когато разберете себе си, вие ще разберете цялата вселена. Цялата вселена живее във вашето тяло. Вие не сте малкото тяло, вие сте господари на вселената. Вселената се състои от пет материала, вашето тяло също е съставено от пет материала, както и това на животните.
Също както с електричеството. Захранването е едно, а целият град зависи от него. Ако електричеството спре, никой няма да има ток. Същото е и при вас със сърцето.
Защо идва смъртта, защо всичко преминава толкова бързо, защо върви по един лош начин. Заради инфектирането от човека. Човекът каквото види, започва да го следва. Какво следва, той не знае. Всичките ви телевизии, радио, списания, вестници, всички тези преживявания са за страх, катастрофи, проблеми, войни, бомби и това обърква целия свят. Така че дайте най-доброто от себе си. Станете сутрин рано, направете упражнения за гръбначния си стълб, медитация, казвайте Хари Ом, прочетете вашите религиозни книги, давайте дарения на хората, помагайте им. Два часа и половина всеки ден вие имате дълг да помагате на другите. Тогава вашето бъдеще ще бъде наред. Два часа и половина на ден и ще видите колко време от живота си сте загубили, колко от времето ви е отишло напразно. Пресметнете. Всяка секунда мислете добро, говорете добро, помагайте на другите, давайте им радост, насочвайте ги, учете ги.
Помагайте с главата си. Парите не са толкова важни. Парите са направили човечеството да полудее. Те са нужни, но живейте за тях само 5%, а 95% живейте духовно, мислете високо. Но 95% вие сте под натиска на материалното. Аз нямам това, аз нямам онова. Но който няма нищо, е Бог, който има малко е йоги, който има много е просяк. Така че опитайте да живеете естествено. От гледна точка на здравето, от човешка гледна точка, от гледна точка на животните, от гледна точка на медицината вие можете да си помогнете с тези упражнения за гръбначния стълб. Така че дайте най-доброто от себе си и вижте какво ще получите.
Хората не разбират, че въздухът е безплатен. Кое е най-важното нещо на света, на Земята – за боговете, за хората, за животните, за най-малките създания, за мен, за вас, за да бъдем в мир, за слънцето, звездите. Всичко важно лежи в Земята, във Вселената, а човекът се бори за нищо и създава само бъркотия с ума си. Най-важното нещо е пространството. Колко пространство имаме. Всички се борят за пространство, ходят на Луната, слагат си знамето. Всички искат да притежават, но колко можете да притежавате. Вие не можете да притежавате нищо. Нито един човек не може да контролира своя „ман“ (ум). Ман е дейността на ума. Ако 12 секунди можете да контролирате ума си, вие сте висш майстор. 12 умножено по 12 е 144 – ако 144 секунди можете да контролирате ума си, вие сте в седмото състояние на осемте стъпала на йога – яма, нияма, асана, пранаяма, пратияхара, дхарана, дхияна, самадхи. Ако можете да контролирате вашия ман 144 секунди, умножено пак по 12 или половин час в една точка, вие сте в самадхи, наполовина сте в себе си. След това е санкалпа самадхи.
Така че умът е най-важното нещо. Той прави всичко с вас – добро или лошо, той ви подтиква, така че дайте най-доброто от себе си. Вие се интересувате от нирвана. Но нирвана не е срещу това да помагате на другите. Тя е просто да опечете картофа и тогава, ако го сложите в земята, той няма да изкара филизи – така и човек, опечен в огъня на йога, няма да върши лоши неща, няма да прави лоша карма. Не се побърквайте по нирвана и медитация. Не бъдете в неправилните неща. Седемте ключа, които ви дадох, могат да ви помогнат много и основата ви автоматично ще бъде наред и вашето житие ще се построи върху нея.
Надявам се, че въпреки моя лош английски ме разбрахте и ми простете, ако съм казал нещо лошо. Аз искам да ви помогна, така че дайте най-доброто от себе си. Помагайте си, помагайте на другите, живейте семеен живот – жена, деца. Майката и бащата имат дълга да помогнат за бъдещето на детето. Страхът, съмнението и чуждите неща са в основата на човешкия ум. Как да ги изкарате оттам – чрез йога практики, йога крии и други неща, така че се постарайте, помогнете на себе си, помогнете на другите. Аз не мога да ви помогна повече. Времето тече. Трябва да хвана автобуса към следващата карма. Животът тече. Животът е движение. Спирането е йога. Дайте най-доброто от себе си за спирането на ума.
Благодаря ви, мои деца, бели и черни, жълти и червени, майки и бащи, сестри и братя, синове и дъщери, всички вложете сърцата си. И благодаря, че слушахте моите тежки и горчиви думи. Но горчивото е добро за вас. Яжте и говорете горчиви неща и децата ще бъдат наред. Помагайте на децата. Те са вашите прародители. Децата ви чакат да се събудите с йога, със семеен живот.

Хари Ом
Хари Ом Тат Сат Брам
Ом Намо Шивая
Хари Ом
Шри Ом Намо Бхагавате Васудевай
Ом Шанти, Шанти, Шанти

Загреб, август 2008 г.

В един от парковете на Загреб на 1 август 2008 година, след като прави невероятна демонстрация на древното индийско бойно изкуство, Свами Дев Мурти изнася пред присъстващите спонтанна беседа. По време на нея неговият асистент демонстрира упражненията, които Учителят препоръчва. Следват основни части от тази беседа:
Сърцето работи непрекъснато, но ние правим глупости и го затрудняваме – пием кафе, вино, ядем месо. Колко животни само слагаме вътре в нас! Нашето тяло е храм на Бога, а не гробище за мъртви животни. Ако искаш вътрешен мир, не прави всичко на парчета (If you want peace, don’t make pieces).
Вижте как живеят птиците – нямат нужда от пари, пият вода от реката – имат достатъчно вода, а когато са гладни, поглеждат към Майката земя и тя им дава трева, зърна, плодове, ядки. Те нямат никакви затруднения, а човек има само затруднения. Стомахът няма насищане и ние ядем, ядем, ядем. И слагаме вътре какви ли не мръсотии. Стомахът на кравата работи цял ден и прави от тревата мляко, а човек пие млякото и прави урина и изпражнения. В килограм мляко, като сложиш една капка лимонов сок, и то се пресича. Така е и с човешката кръв, която поради нещата, които ядем, е мръсна и гъста. Ядем какво ли не – месо, риба, яйца, шоколад, сладко, пием кафе, черен чай, вино. Трябва да разберем – нужно е да се пречистим. И да бъдем морални – един съпруг, една съпруга и вегетарианска кухня. Така ще помогнем на себе си. На моторите силата се измерва в конски сили, не в тигрови, вълчи или кучешки. А силният кон е вегетарианско животно.
Когато се спи на лявата страна, дясната ноздра е отворена и тялото не се нуждае от нищо повече. Вътрешната топлина създава у него баланс. В йога най-важен е балансът – вътрешен и външен – в ядене, пиене, работа… Трябва да запомните, че се спи в тази поза – по корем с обърната надясно глава, лявото ухо отдолу, дясната ноздра отгоре. Така се успокояват тялото, умът, душата, духът. Това е нужно, а не хапчета и инжекции. И не като ядете мъртви тела. Трябва да сте много внимателни в яденето и пиенето, да водите семеен живот, да бъдете вегетарианци, да говорите истината, да не крадете и убивате. Не да подавате едната ръка за здравей, а в другата да държите атомна бомба.
Всички сме еднакви. На всички трябва да помагаме, на близките, на съседа, на страната си. Преди 50 години бях тук. Хиляди и хиляди хора научих да правят Нети и хората ми благодаряха и ми засвидетелстваха добри чувства. Винаги трябва да сте готови да помагате на другите.
(Демонстриращият показва упражнение от легнало по корем положение, в което краката ритат последователно седалището, а после едновременно.)
Така се събужда силата на гръбначния стълб. Правете това по 5 минути всеки ден и през целия ден ще сте бодри и щастливи. Яжте зеленчуци. Очите ви харесват зеленото, затова яжте зелено. Тогава всичко ще е прекрасно. Когато карате кола, като видите червената светлина, спирате. Когато дойде зелената светлина, тръгвате и сте спокойни вътрешно и външно. Старайте се да правите най-доброто за себе си. Аз съм един, а съм направил милиони хора вегетарианци в много страни по света.
(Демонстрират се Крокодилски упражнения от седнало положение.)
Тези упражнения не са описани никъде. Те са моя специална композиция. По цял ден стоите и гръбнакът ви се набива. От много седене и стоене гръбнакът се изкривява. Ние трябва да оправим гръбнака си. Животните нямат никакви проблеми, нямат болести, нямат доктори. При тези упражнения всичко се раздвижва – пъпът, бъбреците и всички вътрешни органи, гръбнакът се намества. Изчистват тялото прекрасно. Правете ги по една минута. И една минута пранаяма. Една минута Наули и една минута почивка – всичко 4 минути. И ще бъдете бодри, заредени с енергия четири часа. Грижете се за себе си. Правете Крокодилските упражнения вкъщи. Научете на тях жена си, децата си, братята си, сестрите си. По 15 минути упражнения ще ви променят, ще ви върнат здравето.
В Първата световна война са убити 25 милиона души. А колко милиона животни изяждате всеки ден? Ние имаме нашите деца, но и животните имат техните деца. Нямаме право да убиваме другите и да ги ядем. Каквото ядем, това сме самите ние.
(Показват Крокодилски упражнения от лежаща на гръб позиция, като малко над кръста се поставя навито на руло одеяло. После се поставя под седалището. От това положение се правят упражненията и така се намества гръбнакът.)
По този начин ще се премахнат всички проблеми с гръбначния стълб. Всичко се изправя. Главата ни е високо и мозъкът горе. Кръвта трябва непрекъснато да преодолява тази височина. Когато ядем неправилна храна, кръвта се сгъстява и кръвообращението не може правилно да циркулира. Както ако в дизелова кола сипем бензин или в бензинова – дизел, това ще съсипе мотора. Трябва да ядем правилната храна. Ние сме хора, гръбнакът ни е изправен и всички дървета също са изправени. Ние вместо да ядем изправените растения, се навеждаме надолу и ядем животните. Как е възможно това? Така увреждаме вътрешните си органи, вътрешния си свят. А вътре в нас са вътрешните органи и умът, душата, сърцето, духът. Трябва да помогнем на нашия вътрешен свят. Когато вътрешното на колата – моторът, е добре и тя върви добре и всичко е окей. Направете тялото си вегетарианско и то ще работи добре. Какво правят животните? Ако нещо лошо попадне в стомаха им, те престават да ядат и лягат да релаксират. И започват да правят тези Крокодилски упражнения – да си извиват гръбнака. Конят всеки ден ги прави. С тези упражнения имате голям ключ за здравето си. Също така всеки ден масажирайте ушите си. Разтривайте ги и така ги стопляйте. Когато седите и имате малко време, просто си разтривайте ушите. Това също ще ви отпусне, освежи и оздрави. Всеки ден слагайте по малко масло в носа си. Ако си слагате масло в носа, можете дори няколко дни да минете, без да ядете. Така че слагайте си гхи в носа.
Въздухът е свободен, но вие пушите цигари. И започвате да боледувате от рак, сърдечни болести и т.н. Водата също е свободна. Тялото не се нуждае от много храна. А вие само ядете и ядете и какво ли не слагате вътре в тялото си.
(Показва се релаксация по гръб с навито одеяло, подложено напряко на гърба между кръста и мишниците, а ръцете са издигнати нагоре и отпуснати над главата.)
Това положение ще ви помогне много, ще ви релаксира и отпусне. Ще чувствате гръбнакът си прекрасно. Гръбнакът е като стълба с 24 стъпала – всеки прешлен е едно стъпало. 5-и шиен и 5-и лумбален прешлен имат проблеми.
Девет месеца в корема на майка си се храните от нейната кръв. Тя ви дава своята кръв и ви дава живот. След девет месеца излизате навън, режат ви пъпа и започвате да плачете. Тогава майка ви ви дава мляко. А вие сте толкова глупави, толкова лошо мислите и започвате да воювате с майка си, с баща си, с жена си. Като се върнете вкъщи, поздравете с поклон жена си. Най-добрите чувства към вас са от жена ви, от дъщеря ви, от сестра ви, а най-напред от майка ви. Това са тези четири, а петата е кравата, която ви храни с млякото си цял живот. Животните също са наши братя. Как може да ги ядете? Милиони години вършите тези лоши неща. Така се създава лоша карма. Сега сте човек и можете да живеете по човешки. Природата ще ви помогне.
Аз никога не задържам пари у себе си. Ако се съберат, правя йога център, оставям го на учениците и продължавам нататък. Помагам на хората и невинаги имам време за ядене и спане. Цялото ми време, ум, тяло, душа и дух предоставям на вас. Трябва да помогнете на себе си. Първо пазете тялото си. В него има органи и трябва да правите така, че те да работят добре. А това рядко се случва. Умът ви винаги е обзет от нещо. Най-важно е да се контролира умът. Той е винаги уморен. Затова трябва да правите медитация.
Има 84 000 вида животни. Природата е направила всичко прекрасно – вода, трева, дървета… Водата има различни функции. В нея живеят два вида животни – хищни и вегетариански. Милиони животни живеят заедно. Болните и умрелите животни ги изяждат хищните. На Земята е същото. Същото е сред птиците във въздуха. Хищниците почистват земята и водата от умрелите и болните животни. Пред човека също има два пътя – по кой ще поемете, вие решавате. Добрият път е да бъдете вегетарианци, да живеете семеен живот, да помагате на другите и на себе си. Тогава ще живеете в Нирвана. А лошите хора страдат.
24 часа има денят и 24 стъпала – гръбначният стълб. Трябва постепенно и бавно да ги направите еластични, като правите Крокодилските упражнения, извивайки гръбнака надясно и наляво. Вие сте майсторът, учителят. Трябва високо да мислите, както високо е природата. Само 20 процента ще ядете. Като дойде време за ядене, вие полудявате. Вие не сте хора. Ядете свине и какви ли не още нечисти храни. Имате две очи, за да виждате два пъти, две уши – два пъти да чувате, и мозък, за да мислите.
Правете всичко бавно. Всеки път когато бързате, получавате ритник (every time you are quick you get a kick). Винаги в бавно темпо, бавно яжте, бавно говорете, бавно стъпвайте. Бързането е опасно. Пазете себе си. В колата един винт като се развали и тя излиза от форма. А вие имате тяло, душа, дух. С вашите добри действия помагате и на предците си – на родители, деди и прадеди. С живота, който водите. Ако моите деди и прадеди са в ада, но аз водя праведен живот, те също ще отидат в рая. Вие можете да помогнете на себе си, на деди и прадеди, на съседите си, на животните, на външния и вътрешния си свят. Вие сте инженерът, майсторът, учителят. Направете живота си добър, праведен. Трябва да употребите тялото си за добри цели, в добри направления, да имате добра компания, добре да чувате, виждате, четете, пишете, говорите. Не говорете лоши неща. Само вие можете да си помогнете. Не забравяйте себе си. Къде сте, откъде идвате и къде отивате. Какво сте направили, че страдате. Когато разберете себе си, ще разберете всичко. Трябва да имате баланс. Не правете лоши неща, не говорете лошо, не мислете лошо, не яжте лоши неща. Едно по едно махайте лошите неща от себе си. След един месец ще сте вече много добре. Нужно е да имате добра воля за това. Заради това, което сте извършили, вие страдате. Имате шанс с добра компания, с добър живот, с вегетарианство, с морал да оправите живота си. Правете медитация.
Показва малко медитация с пеене:

Хари ОМ, Хари ОМ, Хари ОМ, Хари ОМ!…..
Рам, Рам, Рам Рам!….Хари Рам, Хари Рам, Хари Рам, Хари Рам!…
Йе Сия Рам, Йе Сия Рам, Йе Сия Рам, Рам, Рам, Рам!
Хари ОМ, Хари ОМ, Хари ОМ, Хари ОМ!…

ОМ Шанти, Шанти, Шанти! (ОМ, Мир, Мир, Мир!) Живейте със семейството си живот в йога, във вегетарианство, медитирайте и това ще ви помогне. И не си бръснете мустаците! Получил съм мустаците от баща си. А брадата е от Учителя. Косата е от майка ми. Това са тримата, които трябва да почитате – майката, бащата и Учителя. Винаги ги споменавайте. Хари ОМ!

Лекция на Свами Дев Мурти
в Йога-център „Арадхана”,
11 юли 2009 г., 16:00 часа, София

Мои скъпи майки, сестри, дъщери, братя и свами, как можем да помогнем на всички хора по земята? Един човек, роден сляп, ще направи училище за слепци. Защо хората са болни, а нито едно животно не е болно? Има 8 400 000 вида животни, а само човек страда. Коя е тази грешка, която правим всеки ден и ставаме все по-слепи. Колко такива училища за слепи трябва да отворим? Цялото бъдеще е сляпо. Има толкова много видове йога – Хата йога, Раджа йога, Крия йога, Кундалини йога, Мантра йога, Лая йога и т.н. В коя посока да поемем? Говоря ви от медицинска гледна точка, от гледна точка на здравето, от гледна точка на животните. Толкова много хора страдат – как можем да им помогнем? Вчера вече е минало, днес ще отмине и бъдещето ще дойде, а мракът все остава. Това, което трябва да правим, е четири минути йога, специална йога и ще живеем 400 години без никакви лекарства.
Всички животни имат четири крака и са хоризонтални. Колко милиона години вече ние страдаме. Стига толкова страдание. Нашите ръце не са еднакви по дължина с краката ни. Когато сме на колене, горе-долу се изравняват и гръбнакът ни става хоризонтален. Всички животни спят по корем. Правилната поза за спане на човека е също по корем. Когато главата е завъртяна надясно и дясната ноздра е отгоре, тя се отваря, дишането е главно през нея и тялото се затопля. Ако имате нужда от охлаждане, трябва да завъртите главата наляво, така че лявата ноздра да е отгоре и тогава тя се отваря, дишането става през нея и тялото се охлажда. Когато ви е студено, спите по първия начин – с отворена дясна ноздра, а когато ви е топло – обратното. Когато двете ноздри са отворени – цялата Вселена е с вас. Вселената има две очи – слънцето и луната. Дясното око е слънцето, а лявото луната, и две ноздри – дясна и лява – слънчева и лунна.
Също имате 10 въздуха (прана). Но вие спите по погрешен начин – на гръб. Подлагате си и високи възглавници. 200 литра кръв изпомпва сърцето, а 130 литра кръв всеки ден е необходима на мозъка. И когато си сложите главата на високи възглавници, страдате. Но по гръб, и без възглавници не е правилно. Другата правилна позиция за спане е настрана с подложена под главата ръка и кракът, който е отгоре, леко прегънат. Може под главата да се сложи и ниска възглавница. Така сте в баланс. Може да започнете с тази позиция и полека-лека да преминете към спане по корем, което е истинската поза за сън. Нито една книга за йога не описва точно това нещо. Вие имате много добър шанс, като разберете това, да изберете най-правилната позиция за спане.
Свами Шивананда беше много, много високо издигнат йога в Индия. Бях във Харидвар и правих демонстрации, а той специално дойде при мен и ме покани в ашрама си. И заедно обсъждахме много въпроси и помагахме на хората.
(Показва се упражнението, в което се лежи по корем и с краката се рита седалището – последователно и заедно с двата крака.) Това ще ви направи здрави, ще направи здрави и децата ви. Всички в семейството ще бъдете здрави. Така се оправя гръбначният стълб. И спрете да ядете сладко. Бялата захар е най-голямата отрова. Трябва да бъдете много внимателни с нея. Черен чай, кока-кола, кафе, фанта и всички подобни сладки неща са отрова.
(Показват Крокодилските упражнения от седяща позиция – на царицата и царя.) Това е едно упражнение, което освобождава от болести. А всички хора са болни, включително младите и децата. Пъпът на повечето хора не е на мястото му, изместен е от нормалното му положение и те имат проблеми. Черният дроб също. Тези упражнения наместват пъпа и вътрешните органи в корема. Като правите тези упражнения, всичко при вас ще бъде в добра форма. Животните са в хоризонтално положение и техният пъп е в нормално положение. А човекът се е изправил и пъпът му се е изместил нагоре, надолу, вляво или вдясно. Това упражнение ще ви помогне пъпът да се намести в правилно положение. (Показват двете Крокодилски упражнения и в легнала на гръб позиция).
Всичко това са съвсем прости упражнения. Ефектът им е, както когато изстисквате прането на едната и другата страна. Една минута е достатъчна. Правете тези упражнения, правете Крокодилските упражнения. Упражненията създават вашето бъдеще. Всички вътрешни органи – черният дроб, бъбреците, панкреасът, сърцето – всичко ще бъде наред. Това не са ваши грешки, такова е развитието, еволюцията на човека. Животните не правят никаква йога. Водните животни (китове, риби, крокодили) при плуването просто движат гръбнака си насам-натам и спят по корем. Така те естествено правят това упражнение. Под земята – змиите и другите животни правят същото. Както и животните върху земята и във въздуха.
Гръбнакът на човека е изправен, докато всички животни са хоризонтални. С тези упражнения ще компенсирате проблемите от изправеното положение. Ако правите тези упражнения, вие и вашите деца, всичко при вас ще бъде наред. Пъпът, гръбначният стълб – всичко ще бъде нормално.
Специалните дихателни упражнения (пранаяма) ще освободят вашите ноздри и дихателни пътища. (Показват Бастрика пранаяма.). Една минута Крокодилски упражнения, една минута пранаяма, една минута Наули, една минута Нети. Трябва да се научите как да използвате вашата прана, която върши всичко във вашето тяло. (Показват коремните упражнения и след това Нети.). Четири минути всеки ден трябва да имате за себе си. И няма да има повече болести, неприятности. Нети трябва да се прави така, че катетърът да върви надолу, за да влезе в правилния път и да не кихате. Докато правите масаж с катетъра, дръжте малко вода в устата.
Има много доктори, но те само режат вашето тяло и нови болести идват. А вие правете всеки ден по 4 минути йога и няма да боледувате. Преди 40 години бях тук в България, в София. Хиляди хора тогава научих да правят Нети. (Тогава научи на Нети и хазайката си на близо 70 години, която тежко чуваше и тя започна да чува добре). Утре сутринта ще ви помогна да научите Нети на практическото занятие в зала “Академик”. Там за една секунда ще ви науча как се прави. Трябва да слагате вечер по малко краве масло (или гхи) в ноздрите си. Това се прави, като се легне и главата увисне назад и така се стои докато маслото се разтопи и влезе в гърлото. Така ще помогнете на себе си, на вашето семейство, на вашите деца. Може леко да разтопите маслото и да използвате капкомер или да сложите по една малка бучка, колкото бобено зърно, във всяка от ноздрите. Действа превъзходно, премахва болки и болести. Умът се пречиства, когато слагате масло в носа. По-добре е да правите Нети с катетър, а не с вода, тъй като понякога остават капчици вода в ноздрите и синусите, които после дразнят и предизвикват възпаления.
Масажирайте с ръце ушите си. Всеки може да прави това. Здравето се подобрява, ако редовно правите този масаж. Всички органи са представени в ушите. Масажирайте ушите на майките и бащите си.
Правете и медитация. Хари Ом, Хари Ом, Мера Джапе Ром, Ром, Хари Ом, Хари Ом, Мера Джапе Ром, Ром, Хари Ом, Хари Ом, Мера Джапе Ром, Ром, Хари Ом, Хари Ом, Хари Ом… Не струва пари, не е скъпо, а цялото семейство ще бъде добре.
Преди милиони години нашите прадеди са направили грешка, като са се изправили. Това е станало преждевременно. Това е правилна еволюционна стъпка, но е станала преждевременно. Довела е до притискане на прешлените един в друг, до свличане и притискане на вътрешните органи. Топлината от корема и плексус соларис вместо да се разпределя равномерно по гръбнака, се качва нагоре, главата се загрява и човек губи контрол и започва да прави глупости и войни. Крокодилските упражнения поправят грешката от изправянето.
Имам едно изискване към вас – трябва да бъдете вегетарианци. Не бива да ядете месо, риба, яйца, това са мъртви неща, все едно ядете мъртви тела, трупове.
Мелете жито, избивайте масло, тези упражнения са принадлежали на жените. А те сега режат косите си и правят глупости и така съсипвате бъдещето си. Преди 50 години жените не боледуваха, но започнаха да ядат месо, риба, шоколад, да пият вино, бял хляб, да пържат… Бъдещето е във вашите ръце. Ако искате да научите всички упражнения, това може да стане утре сутринта за половин час. Елате на празен стомах и аз ще ви дам практиките. И за цял живот ще се освободите от страданията. Тези упражнения не могат да се намерят в книгите за йога. Това са мои специални разработки. Само една проста четириминутна практика всеки ден ще промени живота ви. Практикувайте ги сутрин и вечер преди сън. Има и движения за раменете, които са особено полезни за хора, работещи на компютри. Милиони хора са се оправили само с тези упражнения. Сега всичките ви пари отиват за операции, за лекарства за хронични болести, а с тези практики ще се освободите от такива неща, ако дойдете да ги научите утре. Цялата ви карма ще се оправи. Маслото в ноздрите е ваше задължение. Който иска утре да научи практиките, да си вдигне ръката.
Вместо да пиете лекарства, започнете да пиете билкови чайове и особено горчиви чайове, като чай от пелин. Също и други добри аюрведични продукти.
Винаги трябва да сте в правилна позиция. 24 часа дишате. Цялата сила от Вселената, от слънцето, луната, звездите влиза с дишането у вас. А с издишането излизат всички нечисти и недобри неща, болести, нехармонични енергии, замърсявания.
Най-доброто лекарство е добрата воля. Всичко, което правите със собствените си ръце, е важно – едно неправилно лекарство, един път сложено в устата, може дори да ви подлуди. Бедните хора нямат пари и не могат да си купуват лекарства. А богатите карат кола и с едната ръка гълтат лекарства. Докато мигнат, гълтат друго лекарство. С тези практики можете да се освободите за 24 часа от всичко лошо – отровни неща, месо, яйца, риба, шоколад, захар, вино, кафе, кока-кола, фанта.
Имате много хубава зала, много хубави хора има тук. И те ще станат още по-добри.
Ако не сте разбрали нещо и имате въпроси, може да ги зададете.
Въпрос за медитацията
Когато бебето се роди, независимо къде и в коя страна, България, Унгария, Индия, то няма религия. То казва ааааа, маааа, мама, мама… Така йогите в Хималаите са измислили тази медитация Хари Ом, Хари Ом, Хари Ом… Свами Шивананда обикновено правеше киртани. След това неговият ученик Свами Сатянанда пътуваше с мен и остана месец в ашрама ми в Германия.
Свами Шивананда беше много свята душа, която помагаше на света, за да тържествува добрата воля. Когато Учителят е с вас, се променя цялата атмосфера, навлиза вегетарианството, хората започват да си помагат един на друг. Със своята работа Свами Шивананда е помогнал на целия свят.
Утре е неделя, вие сте свободни и може да дойдете да научите практиките. Ще научите полезни неща, ще се освободите от кармата си и от болките си.
(Показват поза за релаксация с навито под кръста или под седалището одеяло.) От тази поза са полезни царското и на царицата Крокодилски упражнения. Така се оправят нередностите по гръбнака, изкривяванията, болките.
Въпрос дали са полезни млечните продукти
Ядете много изкуствени неща. Иначе кравите и овцете са естествени. Внимавайте какво ядете. Вие сте отговорни за вас, за вашето бъдеще. Въздухът е безплатен и е 50% от това, което ви е необходимо, вода ви трябва 30% и тя също е безплатна, значи 80 процента от нужното е безплатно. А вие ядете шоколади. 20% е храната и вие сте отговорни за това, което вкарвате в тялото си.
Въпрос за семейството му
Аз имам двама сина, една дъщеря и само една жена. От една врата се влиза вкъщи. Една майка имате и на една жена имате право. Един път като се ожени човек, седем живота после се жени за същата жена.
Въпрос за очите
Много добре действат бадемите и черният пипер. Две очи имате и по два бадема яжте всеки ден. Също стафиди. Два бадема, две стафиди, накиснати от вечерта в прясно мляко. Сутринта обелете бадемите, изяжте ги със стафидите и изпийте млякото. И взимайте по две зърна черен пипер дневно, може с малко масло в устата. Яжте повече зеленчуци и когато ги готвите, слагайте в тях повече черен пипер.
Въпрос за инфекциите, как да се лекуват без лекарства
Двама души са заедно, единият прихваща грипа, инфекцията, а другият не. Защо? Защото неговата къща е здрава. Направете вашата къща здрава и тези инфекции не могат да влязат. Контролирате толкова неща, контролирате животните и даже слона, а не можете да контролирате себе си. Ще ви дам утре толкова много техники, така че да бъдете наред.
Когато станете вегетарианци, ще имате толкова много сила и мисленето ви ще стане чудесно. 40 дена след като станете вегетарианци, вие ще станете силни. И с тази мантра, която ви дадох – Хари Ом, Хари Ом, Хари Ом, правете медитация.
Най-добри пожелания за вас и вашите семейства. Вие ще станете войници на йога, ще помогнете да се изчисти и вашето обкръжение. Помолете околните също да станат вегетарианци и всички ще бъдете щастливи и здрави. Помагайте на бедните. Казвайте мантрите.
Много благодаря на свами и на всички, които слушаха моята горчива реч. Минаха 40 години, откакто бях тук, хиляди хора научиха тогава Нети и пранаяма. Така че не изпускайте и вие вашия шанс.

Заключителна лекция на СВАМИ ДЕВ МУРТИ на семинара в Пампорово на 21 юли 2009 г.

Добър ден! (казва го да български). Сега е едно добро време за хората да правят това, което могат, и да получат цялата сила. Със силата на ума те могат за една минута да отидат до Луната и да се върнат обратно. Интелигентността не е сила на ума. Интелигентността е ваша, но тя не е под ваш контрол. Как можете да имате контрол над Интелигентността. Няма на земята човек, който да може да контролира Интелигентността. Тя има толкова голяма сила. А вие нямате нищо във вашите ръце. За да постигнете тази сила и контрол, вие трябва да бъдете вегетарианци, да обичате йога. Вашето тяло е във вашите ръце. Но вашата карма не е във вашите ръце. Вие трябва да приемете кармата си, миналото, сегашното и бъдещето. Когато поискате, по всяко време вие можете да промените ума си, да промените своята всекидневна програма, да избирате добра компания, да навлезете в своя вътрешен свят. Всичко това е във вашите ръце. А извън вас нищо не е във вашите ръце. Така че първо навлезте вътре в себе си, вижте кой сте вие, какви сили има във вас, как можете да постигнете баланс. Защото балансът е най-важната сила. Интелигентността е една. Двете очи са ваша сила и те трябва да бъдат на ваша страна, а не неприятели. Какво се е случило с човека. Това е изправеният гръбначен стълб. Трябва да спите по корем. Животните във водата движат своя гръбнак и спят по корем. Животните под земята правят същото. Същото е при птиците във въздуха. Така е и при животните върху земята – те движат гръбначния си стълб и спят по корем. Човекът лека-полека се е изправил. Така е получил само една опора на земята. И от тежестта гръбначният стълб се изкривява най-често в тези две места (врата и кръста). Така се повреждат 5 и 15 прешлен. Всички класически асани са доста опасни. Те прегъват още повече гръбначния стълб. Как можете да си помогнете. Тези Крокодилски упражнения са прости, лесни и всеки може да ги прави – болни, деца, възрастни. С тях гръбначният стълб ще се изправи. Когато той е притиснат, първо се нарушава сексът, и той отива в очите. Гневът отива в ушите. Привързаността върви с носа. Огънят е в езика. Тези неща хората не ги знаят. Аз се опитах да установя какво човек може да направи за бъдещето си. Всички животни спят по корем, а човек спи по гръб. Лека-полека трябва да се научите и вие да спите по корем.
От 5 милиона години вие вече сте изправени. През това време ръцете ви са се скъсили и като се наведете, стигат само до коленете. Вие ходите на два крака. Но е полезно и да правите това упражнение – ходене на четири крака. Когато спите по корем, гръбначният ви стълб е в хоризонтално положение, сърцето е под него, слънцето като изгрява, стопля гръбнака, а движението на гръбнака помага на вашето сърце и вътрешни органи. 8 400 000 животни спят по корем. Когато спим на лявата страна, дясната ноздра се отваря. През нощта няма слънце и спането на лявата страна с отворена дясна ноздра дава баланс на топлината. Когато спите на дясната страна, лявата ноздра се отваря и тялото се охлажда. Дясното око е слънцето, а лявото – луната. Всички животни, които раждат децата си, спят по корем. И всички жени трябва да спят по този начин. В стомаха също има топлина и тази топлина помага на бебето. След 9 месеца бебето е готово, излиза и започва да плаче. Майка му го кърми и бебето се успокоява. С глада е приключено. Като суче от гърдите на майка си, бебето става и неин лекар. По време на кърменето жената не се разболява. Колко глупави са мъжете, като казват, че женската красота се разваля, когато жената кърми. Ако децата сучат няма да имат нужда от доктор. Аз съм създавал упражненията си, като съм гледал движенията и на бебетата. Те ходят на четири крака и спят по корем. А ние слагаме бебетата по гръб. Тогава гръбначният стълб отива отдолу, топлината се издига нагоре, а студът слиза надолу. Вие трябва да наблюдавате колко е красива природата, колко са красиви животните, растенията.
Гръбначният стълб на човека е изправен и топлината на тялото отива нагоре. Така че вие трябва да контролирате топлината на ума, на мозъка. И едно упражнение може да ви помогне толкова много. Животните са хоризонтални. Вие викате кучето, то е щастливо и върти опашка. То движи гръбнака си и това упражнение му е достатъчно. Крокодилски упражнения правят всички животни по естествен начин. Тези упражнения са един ключ, който може да отключи всичко добро у вас. И няма никаква опасност, когато се правят. Никакви инциденти не могат да се случат. Достатъчно е едно упражнение да правите и вашият сън ще идва бързо. За 24 часа сърцето изпомпва 200 литра кръв. 130 литра отиват за мозъка. Вашето сърце е слабо, защото ядете месо, риба, яйца. Следващата важна точка е пъпът. Няма нито един човек, при който пъпът да е в ред, да е в точната правилна позиция. Правете това (Царското) упражнение сутрин, вечер, преди сън по две-три минути и това е достатъчно за вашето тяло и здраве. Освен това вие не седите правилно. Това упражнение ще оправи вашия 5 и 15 прешлен.
На човек е необходима съвсем малко храна. А вие ядете толкова много, и то неправилни, тлъсти, мазни храни. Старайте се да правите всичко най-добре. Въздухът е безплатен. 50% от това, което ви е необходимо, е въздух, а вие спите, като се завивате презглава. Водата е безплатна. Другото, което ви е необходимо, са 30 процента вода. Само като отворите устата си и дъждът влиза в нея. От която и къща да поискате вода, веднага ще ви дадат. А вие искате алкохол, кафе, кока-кола, фанта, манта и всякакви глупости. Вие нямате право да отидете в друга къща и да искате нещо.
Крокодилското упражнение от седнало положение е полезно за бъбреците, за пъпа, за белите дробове, черния дроб, сърцето – всички те се прочистват. Имате 24 часа, а ви трябват само 4 минути йога – една минута Крокодилски упражнения, 1 минута дихателни упражнения (Бастрика), 1 минута Наули и 1 минута Нети. Само с дихателното упражнение можете да живеете 400 години. Вашите дробове са в много лошо състояние. Само малко време и никакви средства не са необходими за това упражнение.
Вие ще направите йога център и аз след 40 години ще дойда пак. Аз сам-самичък съм направил милиони хора да се чувстват добре. Вие помогнете поне на вашето семейство, на вашите приятели, на вашите съседи, на вашия град, на вашата страна.
Третата минута е за коремното упражнение Наули. То не е трудно и лесно можете да се научите да го практикувате. Всички животни го правят. И са здрави, а само човекът боледува. Защо? Както ако в 100 литра мляко сложите капка лимон, то се пресича. Така и месото е най-големият неприятел на човека. Всички животни и птици правят непрекъснато упражнения, тичат, хвърчат. Тялото им произвежда гликоза. А вие не произвеждате. Вие ядете гликоза – сладко, захар, шоколад, кока-кола и всякакви глупости и страдате. В книгата всичко е написано и вие трябва да я четете. Дайте я и на вашите близки. Трябва сам да си помогнете и да помагате на другите.
Гръбначният стълб е най-важната опора. И той се оправя с това движение наляво и надясно. Дайте всичко от себе си, отделете време и помагайте на другите. Когато направите йога център, ще ви изпратя постоянен йога учител. И също ще дойда след 40 години. Ако имате въпроси?
При Бастрика пранаяма само през носа ли се диша?
Да и вдишването, и издишването са през носа.
Може ли да се помогне с йога при артрит?
Да, йога може определено да помогне. Особено Крокодилските упражнения.
При Бастрика участва ли коремът?
Не, прави се само с гръдния кош.
Нещо повече за дишането?
Белият дроб има 60 милиона алвеоли, а само 20 милиона работят. Когато се прави Бастрика, всичките 60 милиона работят. И получавате кислород. Но не трябва да пушите, не трябва да пиете вино и бира. Само вода. Това, което ви е необходимо, е 50% въздух, 30% вода и 20% храна. Само един грам като сложите повече и вашето тяло вече не е в нормално състояние – бъбреците не работят, черният дроб е затлачен. На бензиновия двигател не му трябва дизелово гориво, иначе ще се зацапа и спре. На дизеловия двигател пък не му трябва бензин. На самолета пък му трябва керосин. А това, което вие правите – вие даже не разбирате какво правите – вие вършите една жестокост. Една жестокост към вашето тяло, ум, вашите вътрешни органи, панкреаса, жлъчката, черния дроб, към мозъка, а също към вашата душа и вашия ум. Вие насилвате организма си, като вкарвате в него мъртви тела. Това вътре във вас не е гробище. Ядете пиле, мислите като пиле, ядете свиня, мислите като свиня – това което ядете, това сте вие. Когато баща ви почине или друг родител или роднина, вие не го сготвяте да го ядете, а го погребвате. Как можете да давате мъртви тела на живо човешко тяло. Каквото сте правили досега, правили сте го, а от днес променете нещата. Всеки ден трябва да ядете по две небелени краставици. Има милиони растения. А вие харесвате зеленото, когато го погледнете. Когато очите ви гледат зелено, сърцето ви е щастливо. Как може да убивате пилетата и да ги ядете. Какво ядат пилетата – червеи и боклуци. А вие ядете пилета. Трябва да помислите върху това, да помогнете на вашите деца, на близките си, на познатите си, на съседите си, на съгражданите си, на страната си, на целия свят. Постенето и яденето на растителна храна са много полезни и ако правите това, вие няма никога да се разболеете от рак. Взимайте пелин (но не виното пелин). Рецептата я има в книгата. Може дори само да вземете щипка пелин и да я държите в устата. Или да го сложите вечер във вода и на сутринта да изпиете водата. Ако е станал по-силен и много горчи, го разредете с вода. Аз научих хиляди хора в Германия да пият пелинов чай, а не пелиново вино.
Трябва да сте много внимателни, защото вашата душа е вътре във вас. Във вас са вашата майка, вашият баща и вашият Учител е вътре във вас. Косата на детето идва от майката, защото майката има само коса. И никога жените да не боядисват косата си, нито да я режат. Защото вашата коса е любовта на вашите майки. А бащата дава мустаците. Мъжете, които си бръснат мустаците, са слаби. Мъжът има дълг да си пусне мустаци и така да почете баща си. Така че пуснете си мустаци. А когато искате да получите силата на Учителя – пуснете си брада. Това са трите сили – силата на майката, силата на бащата и силата на Учителя. Ако в тенджерата под налягане има дупка, парата веднага започва да излиза. А вие даже си остригвате оригиналната коса и слагате изкуствена. Това е много лошо. Поддържайте естествения цвят и дължина на косата, естественото състояние на вашето тяло. И поддържайте чистота външно и вътрешно – без никакви кървави храни.
Когато колите пиле или коза, потича кръв. А когато отрязвате растение, от него излиза вода. Гответе зеленчуци, яжте ги на супа и вие ще станете зелени отвътре и отвън. Яжте зелено, мислете зелено, отношението ви, нека бъде зелено. Ако 40 дни ядете сурова храна, ще видите в какво прекрасно състояние ще бъде вашето сърце, вашият бял дроб, бъбреците, черният дроб. И няма да са ви необходими никакви лекарства. Така че дайте най-доброто от себе си. За да помогнете на себе си, на вашите близки, на вашите съседи, на вашите съграждани, на вашата страна. Изпратете книгата за йога на вашите роднини. Това е една от най-големите помощи. И като получите парите от книгата, вашият център ще бъде построен.
Преди 40 години дойдох, бях много щастлив да се срещна с тази 127-годишна българка, която беше вегетарианка. Когато получих писмо с покана да дойда тук, бях много щастлив и сега съм още повече щастлив, защото искате да има постоянен йога център. Който е готов да има такъв център, да си вдигне ръката. Който не иска да има тук такъв център, да вдигне ръка. Трябва да се обедините всички заедно и правителството ще ви даде земя и ще направите такъв постоянен център, който ще помага на жените, на децата с йога, с вегетарианство. И тогава всички животни ще ви пожелаят всичко хубаво. Животните ще бъдат щастливи, защото те също ще живеят, те също обичат своите деца, вие също обичате вашите деца. Вие трябва да станете нормални, добри и вегетарианци. И да бъдете морални, да живеете семеен живот, да помагате на децата, да помагате на възрастните хора. Тогава Бог ще ви даде всички възможности и благословение. Много ви благодаря, че слушахте моята горчива лекция. Но с тази горчивина вашето бъдеще ще стане много по-добро. И много благодаря на този човек, който уреди тази лекция. Най-добри пожелания за вас и вашата страна. Има ли още въпроси.
В коя поза се препоръчва да се прави медитация и колко продължително?
Трябва да се избере проста и удобна поза и някаква проста медитация като Рам, Рам, Рам. Където и да се роди едно бебе, то има глад и вика майка си със звуците аааа, маааа, мамааа… Десет пъти кажете Рам, Рам, Рам…и вашата нервна система ще се регулира. Докато се разхождате, докато правите упражнения, казвайте Рам, Рам, Рам… И масажирайте ушите си. Слонът може да изяде 200 килограма храна само като движи ушите си. Като натиснете копчето и лампата светва, като се изключи – тя угасва. Вие трябва да сте добри, много, много добри. И тогава всички сили ще дойдат у вас. Помагайте на децата си, на майка си, на баща си, на всички със всичко каквото можете, нека да станат вегетарианци.
Жена от публиката: Искам от името на всички курсисти да ви благодаря, дълбок поклон на вас и благодарност, че вас ви има и ни предавате вашата енергия и вашите познания. Благодаря ви и да дойдете отново в България. (Ръкопляскания.)
Свами Дев Мурти: Моята молба към вас е да направите йога център, аз ще изпратя постоянен учител и сам ще дойда след 40 години. Много благодаря! (Ръкопляскания).

Из „Хималайският учител Свами Дев Мурти“ от Наско Атанасов