Курс по Раджа йога

Курсът ще се проведе в пет модула (25 урока), в неделя от 9:15 до 13:00 часа., както следва

 • 25 февруари
 • 10 март
 • 17 март
 • 31 март
 • 7 април

Разкриването на пълния потенциал на човек е ЙОГА!

В днешни времена идеята за йога е значително изместена, като нейната дълбока и вечна същност е погрешно възприемана, тълкувана и сведена до няколко физически упражнения, подкопаващи нейните други измерения. Не голямото място на позите (асаните) в йога е завишено, така че  кара хората да вярват, че терминът „йога“ се отнася само за физически пози, както и за няколко дихателни упражнения под името пранаяма и целта на това не е нищо друго освен физическа годност и успокояване на психиката.

Този изключително едностранен акцент върху няколко хатха йога практики (като асана и пранаяма) трябва да бъде преосмислен. Казано е, че ако те не водят до Раджа йога, тогава са просто поредица от гимнастически упражнения. Нека се потопим в истинското значение на йога, така че нейното чисто и непокътнато послание да бъде разбрано, а нейните дарове – получени.

Курсът е базиран върху Патанджали йога сутра, като се дава теоретичното значение на сутрите, но основният фокус е върху практиката им. Курсът ще даде основни знания също за класическите и йога упанишадите и други значими писания по йога като Бхагавад гита, Хатха прадипика, Дататрея йога шастра и други, както и за съвременни научни изследвания, подкрепящи валидността на древното йога учение. Ще направи връзка между йога и ученията на други школи като санкхя, веданта и др., както и с някои съвременни психологически и духовни школи.

Във всеки модул са включени практики, свързани с разглежданите концепции.

 1. Какво е йога? Защо йога? Какво е Раджа йога? (Самадхи пада 1.1-1.22)

Днес понятието йога е доста размито сред множество практики и имена. Ще синтезираме отново единствеността на йога. Физиката може да има много раздели, но в основата си са една наука. Така йога е една дисциплина с ясна основа – човека. Ще разгледаме произхода на света и човека според санкхя, тантра и веданта, както и неговото устройство. Ще открием мястото на йога, дълбоката ѝ психология и същинската ѝ цел – намиране на истинското щастие. И още съзнанието, умът и емоциите според Патанджали йога сутра, и как да им въздействаме по правилния начин. Към всяка сутра ще се даде и практическото ѝ значение. Сравнение с други източници и учения.

Практики върху тези концепции.

 1. Има ли Бог? Как се проявява? Как да реализираме целта на йога? Какво е духовност? (Самадхи пада 1.23-1.51)

Ще видим отношението на йога към Бог като символ на определен вид практики. Пречките пред разкриването на божествената ни същност. Ще разгледаме процеса на премахването им чрез изчистване на ума и навлизане в медитация. Ще видим как медитацията трансформира човешкото съзнание и разкрива възможността за постигане на истинско знание и на крайната цел – самадхи. Към всяка сутра ще се даде и практическото ѝ значение. Сравнение с други източници и учения.

Практики върху тези концепции.

 1. Какво е духовна практика? За какво сме родени? Защо сме забравили кои сме? (Садхана пада 2.1-2.27)

Ще разгледаме основните съставки на всяка духовна практика – според Патанджали, според Хатха и Лая йога, според веданта и будизма. Как влизаме в цикъла от прераждания и защо не помним предишните. Какво се случва между два живота в тяло? Гени и гуни. Можем ли да анулираме кармата? Какво е освобождение – кайваля? Към всяка сутра ще се даде и практическото ѝ значение. Сравнение с други източници и учения.

Практики върху тези концепции.

 1. Какво е ащанга йога? Как да я практикуваме? Какво е значението на добродетелите? (Садхана пада 2.28-2.55)

Подробна дискусия върху първите пет от осем части на йога. Защо са толкова важни добродетелите и кои са те според йога, християнството, будизма и др. Присъщи ли са те на естественото човешко същество? Защо и как сме се отделили от тях? Какво е усилие и какво насилие в практиката на йога? Анализ на резултатите от съвършеното овладяване на всяка част на йога. Възможно ли е лечение и постигане на перфектно здраве с практиката? Към всяка сутра ще се даде и практическото ѝ значение. Сравнение с други източници и учения.

Практики върху тези концепции.

 1. Какво е концентрация? Какво е медитация. Какво се случва в човешката психология и физиология при медитация? Какво са свръхестествените възможности? (Вибхути и Кайваля пада на Патанджали йога сутра)

Анализ на последните три от осемте части на йога. През какви процеси на трансформация се преминава на физическо, ментално, емоционално и духовно ниво според йога и съвременната наука. Има ли опасности при тези процеси и какви? Обсъждане есенцията на Вибхути и Кайваля пада на Патанджали йога сутра. И накрая дискусия върху Себереализацията в йога и други духовни школи. Какво е свобода и любов и можем ли да ги имаме?

Практики върху тези концепции.

Водещ: Анна Бакалова

Записване и цена

Цената на курса е определена на 200 лева. Ако някой не може да си я позволи, но се интересува сериозно от обсъжданите теми, е добре дошъл без заплащане или с анонимно дарение според възможностите му.

Можете да заплатите цялата такса (или не) на първото занятие или предварително на банкова сметка:
IBAN BG48 BPBI 7940 1065 6484 01

Информация за платежно нареждане:
Банка: Пощенска банка
Титуляр на сметката: Клуб СДМ
IBAN BG48 BPBI 7940 1065 6484 01
BIC BPBIBGSF
Основание: Участие в курс

Какво включва курса

Курсът включва получаване на записи и материали от всички занимания, преводи на някои упанишади, удостоверение за преминаването му, както и закуска между лекциите.

Регистрация:

Можете да се запишете за курса, като попълните формата:

https://forms.gle/WSmQSkfqkmUemy78A

Или на имейл: yoga@swamidevmurti.org

Или на телефон: 0888 532 632

Курсът е препоръчително присъствен, но има възможност и за онлайн участие през Зум.

 Курсът ще се проведе на адрес София, ул. Победа 1.

 За провеждането на онлайн заниманията е необходимо:

 • –       Да имате камера, която да осигурява видимост за преподавателя както по време на лекциите, така и на практиките.
 • –       Да сте готови за практическите занимания с удобно облекло
 • –       За лекциите си подгответе листове и писалки, ако желаете да си записвате

Препоръки:

 • –       Ако нямате зареден Зум, свалете приложението предварително и го разгледайте.
 • –       Срещите ще бъдат отваряни 10 минути по-рано, така че пробвайте да се свържете по това време, за да се отстранят евентуални проблеми.
 • –       Ако не сте ползвали Зум, също проучете как да изключвате звука си. Звукът ви трябва да е изключен и да го включвате при необходимост.
 • –       Осигурете максимално добра връзка към интернет и/или близост до рутера, както и тихо помещение, в което ще можете да се концентрирате.