Преди 14 години ни напусна Свами Дев Мурти

На 27.09.2023 г. се навършиха се 14 години от МАХАСАМАДХИ на Свами Дев Мурти. На днешната дата през 2009 г. ни напусна нашия Учител, но ни остави своето учение, своите практики и най-вече примера за това, какво е да си Човек.

Ето как Наско Атанасов описва вестта за неговото отпътуване в момента, когато бяхме готови с основаването на Йога център на неговото име:

„Въпреки че всичко вървеше по ноти, у мен се прокрадваше някакво безпокойство и едно смътно усещане за нещо тревожно. Съвсем скоро причината за тези предчувствия и тревоги стана ясна и като гръм порази ентусиазма ни. Както си вървях по улиците на 28 септември вечерта, Цветомил ми телефонира, че Свамиджи си е заминал от този свят. Каза ми да си видя пощата, тъй като има за това вест от Читранджан. Забързах за вкъщи, пуснах веднага  компютъра и с покруса прочетох имейла на Читранджан Кумар:

Dear All

With Paining heart I am informing you our YOG MAHARSHI DRI SRI SWAMI DEVMURTI JI MAHARAJ is NO MORE.

Pl.inform all of his follower around you through mail or by any source.

(Драги приятели,

С болка на сърцето ви съобщавам, че вече го няма нашият ЙОГА МАХАРИШИ ДРИ ШРИ СВАМИ ДЕВ МУРТИ ДЖИ МАХАРАДЖ.

Моля информирайте всички негови последователи около вас чрез имейл или по друг начин.)

Тъгата и покрусата ни бяха неописуеми. Събирахме се мълчаливо, коментирахме, припомняхме си наскоро отлетелите прекрасни дни с нашия Учител и приятел, човека, който отдаваше всяка минута от живота си, за да бъде помощ, утеха и вдъхновение на другите. И така вместо тържествено откриване първото събиране в новия йога център трябваше да бъде помен за великия Свами Дев Мурти. Събрахме се тихо и кротко десетина души, седнахме смирено на земята пред портрета му, изпяхме няколко от любимите му мантри и дълго мълчахме. Въпреки тъгата имаше и нещо обнадеждаващо – една от мечтите на Учителя да има негов йога център в България бе осъществена. Макар след повече от 40 години и вече след неговото заминаване от този свят. Всъщност йога центърът бе нашият поклон в памет на големия йога Махариши Свами Дев Мурти.