Да поговорим за хроничните болести и йога

Статистиката показва, че основната причина за инвалидност и смърт в световен мащаб са хроничните незаразни болести. Според Свтовната здравна орданизация те са причината за 71% от всички смъртни случаи. И за съжаление това, което се наблюдава е нарастваща тенденция по отношение на тежестта и честотата на хроничните болести. Така почти сигурно е, че няам да бъде осъществена набелязаната от организацията цел за намаляване на преждевременната смъртност от хронични незаразни болести с 25% до 2025 г. По-скоро може би ще сме свидетели на нарастване.

„Защо хроничните болести се разпространяват и как йога може да помогне“ ще говорим в Йога център Свами Дев Мурти с доктор Нисар Шейх на 17-ти юни от 19 часа.

Д-р Нисар Шейх е  доктор по аюрведа и йога консултант, практикуващ в Пуна. Лекувал е повече от 5000 пациенти и е посветен на аюрведа и йога. Д-р Шейх работи в областта на автоимунните заболявания, психосоматичните заболявания, депресията, гинекологичните заболявания, стерилитета, диабета, сърдечните болести. Той води семинари за постигане на здраве и добро състояние по естествен начин в Индия и чужбина.

Д-р Шейх завършва с отличие Махаращтра университета по здравни науки (МУЗН), Нашик през 2006 г. Преди това той завършва Йога Правиш (курс за напреднали) и Йога Правин (курс по висши медитации) в Йога Видя Дхам, Нашик през 2005 г. След като завършва МУЗН, Нисар продължава учението си и получава диплома по Управление на спешната медицина в Бърза помощ, Уестланд,  Англия, и Руби Хол Клиник, Пуна през 2006 г.

Д-р Нисар Шейх се интересува от връзката между аюрведа и йога, както и между тях и съвременната медицина. Той работи, за да се помогне на хората с йога и аюрведа най-вече по отношение на стреса, тревожността и депресията.

Участвал е в множество изследователски проекти на Кайвалядхама, посветени на тези теми. Той също така прави сравнителни изследвания на йога и различни религии, които смята, че ще са от полза за културен синтез.

Д-р Шейх е един от онези редки хора, които не само имат много умения в областта на медицината, но и в областта на човешките отношения, които свързват светове с топлите си сърца.