Медитацията и системата ум-тяло-ДНК

Когато говорим за здраве, се сещаме за много фактори, но едва ли медитацията е сред тях или поне в началото на списъка. Това може да се промени, тъй като много непрекъснато появяващи се научни изследвания предоставят впечатляващи данни за ползите от тази древна и уважавана практика.

Най-известната полза от медитацията е нейната способност да премахва стреса.

Знаем, че хроничният стрес може да има тежки последици за здравето чрез:

  • потискане на имунитета,
  • повишаване на възпаленията,
  • увреждане на клетъчното здраве и ДНК и
  • насърчаване на многобройни болестни процеси.

Сега проучванията разкриват, че продължителният стрес може да има дълбок ефект и върху нашата ДНК чрез скъсяване на теломерите. Това ни излага на по-висок риск от хронични заболявания. Изследванията показват, че медитацията е успешна във физическото възстановяване на това увреждане на ДНК, като същевременно възстановява спокойствието и предлага други мощни ползи за здравето.

Теломери и здраве

Нашите гени са разположени върху усукани, двойноверижни молекули на ДНК, наречени хромозоми, а в краищата на хромозомите има участъци от ДНК, наречени теломери. Теломерите са по същество крайните капачки, които предпазват хромозомите от износване поради стареене, лошо здраве, атаки на околната среда и други влияния. Изследователите знаят, че теломерите се скъсяват и се влошават с напредването на възрастта, но нови проучвания установяват, че хроничният стрес ускорява този процес.

Медитацията предпазва теломерите

Времето за износване на теломерите може да бъде удължено чрез активирането на ключов ензим, наречен теломераза. Теломеразата добавя основи към краищата на теломерите и ги предпазва от разрушаване. Трябва да се възползваме от предимствата на този супер зареден ензим. Едно проучване разкрива, че редовната медитация може да увеличи активността на теломеразата с до 43%. Това означава повишена защита на ДНК и здравословно клетъчно дълголетие.

Намалява възпалението

Проучвания, включително двойно-слепи клинични проучвания, в които нито проучваният, нито тестващият могат да влияят на резултата, показват, че редовната практика на медитация може да намали хроничните възпаления. Това е очаквано, тъй като стресът освобождава кортизол и други провъзпалителни сигнали в кръвообращението. Изследователите открили, че редовната практика на медитация намалява възпалителните биомаркери като С-реактивния протеин в пробите от слюнка. Други изследвания показват, че редовната медитация потиска генното изразяване, свързано с възпалителните процеси.

Повишава имунитета

Изследванията с пациенти с рак и други имунокомпрометирани субекти показват, че медитацията помага за възстановяване на здравата имунна функция, включително активността на NK клетките и цитокините, както и антиоксидантната функция.

Поддържа здравето на сърцето

Редица проучвания показват също, че практиката на медиация намалява кръвното налягане и забавя сърдечната честота в покой. Други проучвания показват, че редовната медитация може да намали риска от инфаркт и инсулт с до 48%.

Ясно е, че облекчаването на стреса и намаляването на възпаленията чрез медитация помагат за поддържане на здравето на сърцето, но може да има нещо по-дълбоко. Медитацията помага да увеличим чувствата си на любов и състрадание и укрепва областите в мозъка, свързани с емпатията и емоционалната обработка. Доказано е, че това има обратно дълбоко въздействие върху физическото здраве на сърцето, както и цялостен лечебен ефект.

Намалява болката, подобрява качеството на живот

ЯМР показва, че медитацията може да намали активността в областите на мозъка, свързани с обработката на болката. Други проучвания при пациенти с хронична болка показват, че редовната медитация помага за намаляване на тежестта на болката и подобряване на качеството на живот.

Нервна система

Невронауките също изследват как редовната практика на медитация подобрява силата на мозъка, укрепва връзките между невроните, помага при депресия, смекчава емоционалната реактивност, изгражда състрадание и съпричастност и подобрява концентрацията и фокуса, наред с други предимства.

Но това може да е само началото на разбирането на медитацията!

Да започнем

Практиката на медитация започва с успокояване на постоянното ни умствено бърборене. В древността състоянието на нашите хиперактивни, ежедневни умове е описвано като движение на ужилена от стършел маймуна, заразена с бяс. Днес се знае, че неефективните ни навици за непрестанно мислене изразходват над 80% от енергията ни. Ние нямаме контрол над мислите и не знаем къде ще ни отведат. В плен сме на умствени процеси, които изразяват непрекъснатия диалог между желанията ни за приятни за нас неща и отбягването на неприятните, между удоволствието и страданието. Съвсем буквално мозъците ни са настроени към постоянно привързване и отвращение: това, което искаме да се случи, срещу това, от което се страхуваме, че ще се случи.

Обществото (политиката), медиите и компаниите разбират и използват в собствен интерес нашите умствени схеми. С други думи, ние непрекъснато засилваме двуполюсния израз на егото си, вместо да работим, за да се освободим от емоционалното притегляне и отблъскване на двата полюса, което диктува нашите чувства, мисли, навици, действия, взаимоотношения и изживявания в живота.

Ако просто направим крачка назад и направим усилие да наблюдаваме тези умствени и емоционални модели, ще прекъснем тази невротична верига. Практиката на медитация помага да вземем под внимание и след това постепенно да намалим неконтролираните мисловни модели, за да можем наистина да се отпуснем и да презаредим нервната си система.

Постепенно медитацията позволява пространството между мислите да стане по-широко и ясно. Нашите привързаности и отблъсквания започват да се разхлабват когато навлизаме в това пространство, получава се по-дълбоко осъзнаване. Започваме да изпитваме повече мир, яснота и по-голяма любов и състрадание.

Този процес не означава бягство или откъсване – това е за трениране на умовете ни да станат по-спокойни, фокусирани и осъзнати. По-насочени към настоящия момент. По време на практиката на медитация неизбежно ще се появят чувства: болка, тъга, страх, надежди и отвращение. Но те ще преминат като облаци. Истинската природа на нашето съзнание е като небето, което се крие зад облаците – ясно, открито и обширно. Целта на медитацията не е да се потискат мисли или чувства, а просто да се наблюдава как идват и си отиват като облаци.

Има много подходи към медитацията. Не е нужно да се търсят сложни практики. Просто намерете тихо място. Настанете се удобно. Поставете например малък предмет на земята пред вас и се съсредоточете върху него и дишането си. В началото няма да е лесно. Вашият зает ум вероятно ще ви разсейва със задачи, с планове, минали случки, очаквания и друго бърборене. Това е естествена част от процеса, така че просто внимателно върнете фокуса си към дишането и обекта. Като подхранвате това вътрешно спокойствие, то ще става все по-лесно достъпно с редовната практика. Ще ви носи не само спокойствие, но и невероятна палитра от ползи за здравето.

Независимо от вашата възраст, здраве или система от вярвания, простите редовни практики на медитация могат да бъдат от полза на всички нива. Тъй като все повече практикуващи здравни специалисти препоръчват тази древна практика, медитацията е на път да спечели заслужена репутация като прост, но мощен начин за поддържане на здравето и предотвратяване на заболявания. Практиката на медитация – дори само десет минути на ден – позволява на лечебните възможности на системата тяло-ум-ДНК да направят квантов скок. С времето ще разширява все повече кръгозора ни на осъзнаване, а на малко щастливци ще разкрие тайните на Битието.