Ново изследване: 15 минути йога на ден могат да помогнат за контролиране на кръвното налягане

Ново изследване: 15 минути йога на ден могат да помогнат за контролиране на кръвното налягане

Хипертонията или високото кръвно налягане е рисков фактор, който може да доведе до по-сериозни здравословни проблеми. Хората могат да предприемат проактивни стъпки за подобряване на кръвното си налягане чрез промени в начина на живот.

Неотдавнашно проучване е установило, че йога може да осигури повече ползи за контролиране на кръвното налягане, отколкото други методи за разтягане.

Пилотно проучване, публикувано наскоро в „Канадското списание по кардиология“, разглежда ефективността на йога като начин за подпомагане регулирането на високо кръвно налягане. Проучването е включило шестдесет участници с хипертония. Изследователите произволно разделят участниците на две групи. И двете групи са изпълнявали програма с аеробни упражнения. След това за едната група са добавени петнадесет минути йога пет дни в седмицата. А другата група е правила петнадесет минути стречинг пет дни в седмицата. Тази програма е продължила три месеца.

Въпреки че и при двете групи са забелязани подобрение на кръвното налягане в покой и в сърдечната честота, групата, която се е занимавала с йога, е показала по-значително подобрение на кръвното налягане, сърдечната честота и рисковите резултати според скалата на Рейнолдс. (Reynold Trusted Source помага за измерване на риска от неблагоприятни сърдечни изходи и сърдечно-съдови заболявания.)

Според учените резултатите показват, че йога вероятно може да бъде ефективна допълнителна интервенция за подобряване на нивата на кръвното налягане.

Правени са много проучвания за ползите на практики като трансценденталната медитация, тай-чи и други форми на упражнения за ума и тялото. Това проучване, което се фокусира върху йога, е добро потвърждение, че нашият ум играе важна роля за нашето физическо здраве и че йога техниките трябва да бъдат включени в начина на живот на хората.

Как йога подобрява кръвното налягане?

Авторите на изследването отбелязват, че има няколко възможни причини, поради които са забелязали повече подобрение сред участниците, които са практикували йога. Например йога практиката може да намалява активността на симпатиковата нервна система и нивата на кортизола и да насърчи вазодилатацията.

Според ръководителя на изследването: „Надбъбречните ни жлези произвеждат нашите хормони за борба или бягство, които увеличават сърдечната честота и кръвното ни налягане. Специфични видове йога могат да намалят нивото на кортизола, който е хормон на стреса, като по този начин се намалява кръвното ни налягане. Упражненията на йога може да модулират тези хормони до ниво на спокойствие.“

Трябва ли да правя йога, ако имам хипертония?

Очевидно изследването насърчава прилагането на йога при проблем с хипертонията, но трябва да се работи с подходящи практики и опитни инструктори, които да вземат предвид конкретния случай.

Влиянието на високото кръвно налягане

Кръвното налягане е свързано със силата на кръвния поток в тялото. Кръвното налягане трябва да е на определено ниво, за да функционира тялото. Ако кръвното налягане е твърде високо или твърде ниско, това може да доведе до неблагоприятни последици за здравето. Високото кръвно налягане може да увеличи риска от инсулт, инфаркт или увреждане на бъбреците.

Хипертонията е известна като тихият убиец, защото може да не изпитваме симптоми. Тя е основен рисков фактор за сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност и инсулт и може да засили други медицински проблеми като диабет и повишен холестерол, според специалистите.