Ползи за здравето – медитация

Медитацията (от латински meditatio – „мислене“) е поредица от умствени упражнения, използвани като част от духовни, религиозни или здравни практики. Медитацията може да се разглежда като вид съзерцание (лат. Contemplatio). Mедитацията, според редица традиции, не изисква никакви усилия върху себе си от практикуващия. Медитацията е състояние на спокойна концентрация, при което има откъснато наблюдение на случващото се вътре в нас. Медитацията означава, че даваме място на нещо, позволяваме му да се развива, наблюдаваме и възприемаме в неговата цялост.

Голямо разнообразие от школи за медитация имат 2 общи компонента, които са описани в терминологията на будистката психо-култура като:

1)саматхи (samatha), което може да се преведе като „спокойствие“, „мир“, „вътрешно спокойствие“, умствено или физическо;

2)випасана (vipassana), което може да се преведе като „осъзнаване“, „виждане на света такъв, какъвто е“.

Има много техники за медитация. В повечето традиции по време на медитация от практикуващия обикновено се изисква да заеме определена поза. Обект на концентрация обикновено са усещания вътре в тялото, вътрешни образи, по-рядко емоции. Понякога обектът на концентрация може да бъде външен физически обект. Медитацията може да се комбинира с дихателни упражнения. Има и медитативни „танцови“ техники – въртеливи суфиистични движения.

Медитация и серотонин

Всяка от нашите 86 милиарда мозъчни клетки е засегната от серотонин. Този хормон, на който учените са дали името „хормон на щастието„, е ключов невротрансмитер, участващ в

 провеждането на нервни сигнали. Серотонинът пряко влияе на нашето настроение и психически баланс.

Според изследването на д-р Бари Джейкъбс от Принстън, с възрастта на човек започват да се възпроизвеждат все по-малко нервни клетки и това става причина за депресия. За щастие има уникален естествен механизъм за справяне с депресията, който ще ви помогне да подобрите качеството на живот.

Учени от университета в Монреал са доказали, че медитацията има мощен ефект върху повишаването на нивата на серотонин. Поради това медитацията е ефективно средство за справяне със стреса и депресивните състояния. Освен това, медитацията създава идеални условия за производството на нови мозъчни клетки, което прави хората по-млади, по-здрави и по-щастливи.

Медитация и кортизол

Кортизолът е хормон, който ускорява свързаните с възрастта промени в тялото. Това е едно от малкото вещества, за които действа правилото „по-малко е повече“. Когато сме под стрес, тялото започва да произвежда в излишък кортизол и адреналин. И това е съвсем естествено.

В дългосрочен план излишъкът от това вещество в хронично стресово състояние води до нарушения във функционирането на тялото и влошаване на здравните показатели. Излишъкът от кортизол води до спад в мускулния обем и показателите за сила, намаляване на здравината на костната тъкан, замъгляване на съзнанието, причинява безсъние и различни възпаления. И този списък може да бъде продължен.

За щастие учените са намерили много мощно решение. През 2013 г. изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис откриват силна връзка между медитацията и нивата на кортизол. Учените наблюдавали група субекти, които практикували редовна медитация в продължение на няколко седмици.

В същото време нивото на кортизол в кръвта им намалява с 50%. Това е доказателство, че медитацията е ефективен механизъм за справяне с „враг на народа No1” – кортизола.

 

Медитация и DHEA

DHEA (дехидроепиандростерон) е един от най-важните хормони в човешкото тяло, учените нарекоха това вещество „молекулата на дълголетието“.

С възрастта нивото на производство на това вещество в организма постоянно намалява, което води до развитие на различни заболявания и ускорено стареене.

Изследователите измерват нивата на DHEA на субектите, за да определят истинската им биологична възраст. В продължение на 12 години те изследваха група от 240 мъже на възраст от 50 до 79 години.

Учените успяха да проследят ясна връзка между нивата на DHEA и нивата на смъртност. Резултатите от толкова продължително проучване бяха впечатляващи: колкото по-ниско е нивото на DHEA в организма, толкова по-възрастен изглежда човекът и толкова по-ниски са неговите здравословни показатели.

Както се оказва, медитацията осигурява значително повишаване на нивата на DHEA. Д-р Винсент Джампапа, доктор по медицина, бивш президент на Американския съвет по медицина срещу стареене и активно дълголетие, установи, че медитиращите повишават нивата на DHEA средно с 43,77%.

Медитация и ендорфини

Ендорфините са група невротрансмитери, които са естествени болкоуспокояващи, както и подобряващи настроението.

През 1995 г. учените изследвали 11 знаменити бегачи и 12 професионално практикуващи медитация.

Установено е, че нивата на ендорфин са значително повишени и в двете групи, но нивата са много по-високи при медитиращата група.

Много бегачи описват изключително чувство на щастие и спокойствие по време на бягане, което е именно резултат от отделянето на огромно количество ендорфини в кръвта.

Може би това обяснява голямата популярност на бягането по света.

За щастие още по-голям ефект може да се постигне чрез практикуване на медитация.

Медитация и хормона на растежа

От незапомнени времена човекът търси „еликсира на младосттаза обръщане на процеса на стареене на тялото.

Растежният хормон (соматотропин, соматропин, хормон на растежа) от ранна детска възраст стимулира растежа и развитието на организма.

От около четиридесетгодишна възраст на човека нивото на производство на този хормон започва постепенно, но постоянно да намалява. Намаляването на нивата на хормона на растежа води до загуба на здравина на костите, мускулна атрофия, увеличаване на мазнините, намалена ефективност на сърдечния мускул, лошо настроение и хронична умора. Ползите от този хормон отдавна са широко известни, много бизнесмени, политици и филмови звезди харчат десетки хиляди долари годишно за хормона на растежа. Но не е нужно да сте милионер, за да повишите нивата му.

Най-голямо количество хормон на растежа се произвежда, когато се достигне делта честотата на мозъка, която се достига по време на дълбокия стадий на сън. Въпреки това, по време на медитация нивото на хормона на растежа се повишава значително, въпреки че не достига своя максимум, както по време на фазата на дълбок сън.

Това обяснява младия и здрав вид на хората, които редовно практикуват медитация и отделят време за почивка и сън!.

Медитация и мелатонин

Всички ритми в нашето тяло са продиктувани от цикличната смяна на тъмните и светлите часове на деня. Ритъмът на живот на съвременния човек е коренно различен от ритъма на живот на нашите далечни предци. В съвременния свят се наблюдава тенденция към постоянно намаляване на периода на нощния сън и увеличаване на периода на будност.

Един от основните врагове на мелатонина е изкуственото осветление. Тялото произвежда мелатонин в отговор на намаляване на количеството светлина, което влиза в мозъка чрез рецептори в ретината. Така изкуственото осветление сериозно намалява производството на мелатонин в организма и е една от причините за нарушения на циркадния ритъм (биологичния ритъм).

Мелатонинът, хормонът на доброто настроение и спокоен сън, се произвежда в епифизната жлеза на мозъка и нивото му достига своя пик точно преди лягане. Мелатонинът е важно вещество, което помага за укрепване на имунната система, противодейства на развитието на различни заболявания (включително рак) и забавя процеса на стареене.

Медитацията се оказва много ефективно средство за нормализиране на човешките биоритми. Изследователи от университета Rutgers установиха, че нивата на мелатонин при медитиращи са се повишили средно с 98%, а при опитните медитиращи с 300%!

Медитацията е уникален механизъм, който помага да се удължи активната младост и подобрява здравето, както физическо, така и психическо.  Повишава ефективността и издражливостта при активно спортуващите професионал.