Николай Велев

Запознах се с Йога когато бях на 12 години. Тогава си купих първите книжки…, но до редовна и осъзната практика се стигна когато станах на 25.

Казвам се Николай Велев, от София. Роден съм 1978 г.

Страховете, проблемите с тялото, заболяванията, слабостите и прочие, ме накараха да търся…, а в търсенето си минах през всички религи и накрая открих Йога.

Поетапно се запознах с методи и различни течения, школи – Крия йога, Бхакти йога, Джняна йога, Раджа йога, Кундалини…

За себе си изучавах методи и възгледи на различни йогини – Парамаханса Йогананда, Шивананда, Айенгар, Сатянанда, Борис Арсов… Прочетох доста сутри, упанишади, шастри… и срещнах четирима човека, които последователно приемах за свои учители, от които и до днес уча.

Разбира се, ако съм мъдър, би трябва да кажа, че уча от всички и че Учителят е Един, който преподава по всякакви разнообразни начини. Така е, но все пак има и учители.

Считам, че Йога може да донесе Истинско Освобождение на човека, най-вече от неведението и себичността му (себичността в негативния смисъл на думата), че може да го запазное с Мъдростта, Любовта и Чистота.

Ако човек не открие какво е всъщност, той не може да се нарече свободен. Не и свободен от страховете и желанията си, от слепотата си.
Тъй че, ако някой иска истински да Бъде, той трябва да поеме Пътя към Освобождението си, чрез някакъв метод. Йога е чудесен метод.

С каквото мога и до колкото мога, бих помогнал на всеки по този Път, до колкото аз самия го познавам и до колкото аз самия съм го извървял.

Ом Намо Нараяна