Ковид 19 – стрес и лечение

Нашата нервна система може да бъде в две основни състояния – симаптиков или парасимпатиков режим или по-просто на разход и приход, на изтощение и лечение.

Всъщност естественото състояние на тялото е парасимпатиковият режим. Тялото има невероятен ресурс да се балансира и самолекува.  Но какво му пречи?

Отговорът е очевиден – стресът.

Симпатик означава: бий се или бягай; адреналин и кортизол; кръвен поток 1200% по-голям към мускулите и белия дроб.

Парасимпатик означава: храна и дъх; почивка и храносмилане; стоп на адреналина и кортизола: имунна защита.

Стресът може да е остър и хроничен. Острият е моментен и ни помага да се справим с непосредствена опасност.

Хроничният стрес може да има много причини, обикновено те са психологически травми – малки и големи, от детството или по-късни, или и двете (в йога се наричат самскари). Или вирусна заплаха, или вирусен товар (вирус вече в тялото).

Какъвто и да е хроничният стрес той поддържа нервната система далеч от състоянието на сомолечение и кръгът се заваря в хронична болест, пораждаща още стрес (неадаптивен отговор), който засилва болестта.

Или Ковид 19 в новините – стрес – отново в новините – стрес …. – хроничен стрес. Тоест Ковид вече е хронична болест. Ако тялото вече има хронично натоварване или е под емоционален стрес, то става податливо на срещата с вируса, а заплахата от среща засилва наличните симптоми.

Влиянието на стреса (психологическият фактор) върху лечението вече е ясна концепция за науката. Изследвано е дори зарастването на рани в едно проучване от 2006 г. (Stress and Wound Healing, Lisa M. Christian,a,b,d Jennifer E. Graham), в което се показва, че при стрес раните зарастват 24 пъти по-бавно. За съжаление тази концепция е много далеч от практиката.

Доктор Робърт Навио:

„Хроничните болести се появяват, когато клетките са хванати в повтаряща се примка на непълно възстановяване, неспособни да се излекуват напълно. Тази биология е в основата на почти всяка позната хронична болест.“

Най-добрият отговор е да върнем тялото в режим на самолечение или парасимпатиков режим.

 

Има различни методи за възвръщане на тялото в състояние на лечение. В йога има пълен набор от инструменти за това и тя е доказан метод с вековни „клинични изпитания“. Тя може да помогне да се излекува не само физическото тяло, но и психологическите травми, и дори да ни отведе отвъд всяка възможност да бъдем наранени, като ни помогне да прекъснем наложения ни порочен кръг. Разбира се, ако се практикува правилно и пълно.