Йога за деца

Йога за деца е забавно занимание, посредством, което децата развиват важни умения в подкрепяща, неконкурентна среда.

Целта на йога за деца, е да насърчаваме децата не в това да заемат позите перфектно, а да надграждаме тяхната вътрешна сила и уверенност, чрез различни игри и приказки. В игрите и чрез позите, те развиват не само сила, координация и гъвкавост, но съумяват да осъзнават тялото си по-добре, остават фокусирани за по-дълго, подобряват равновесието си, гъвкавостта си и не на последно място подобряват самочувствието си.

Йога за деца е изключително полезна практика. Тя дава на детето възможност пълноценно да се  развива, става по-издръжливо и гъвкаво. Йога укрепва дихателната система.

Йога помага на малчуганите да избегнат такива проблеми като: сколиоза, плоскостъпие, нарушена осанка.

Учениците, които регулярно се занимават с йога подобряват концентрацията си, по-рядко се уморяват и боледуват.

Това е едно от най-безопасните занятия – детето не може да се нарани или травмира, ако прави всички упражнения плавно и внимателно, под ръководство на преподавател.

Йога фокусирано работи за подобряване на кръвообръщението и храносмилането, самочувстието и самооценката, дисциплината и подобрява настроението. Редовно практикуващите йога деца задълбочават дишането си, придобиват усещане за спокойствие и вътрешен мир.

За да увлечем децата в игри и заемане на различни йога пози и дихателни упражнения, те следва да са представени по интересен и ангажиращ вниманието метод.

Йога за деца: Спокойствие

Седнете с кръстосани крака, дланите поставете върху колената сочещи нагоре, допрете палеца и показа в мудра. Изправете гръбнака и дишайте спокойно.

Йога за деца: Орел

Изправете гръбнака, приклекнете, като изнесете тежестта върху единия крак, след това кръстосайте десния крак върху левия, така че стъпалото на десния крак да отиде зад лявото коляно. Поставете лявата под дясната и осучете дясната ръка около лявата, като хванете китките по възможност. Фокусирайте погледа си в неподвижна точка пред вас.

Йога за деца: Слон

Следвайте естествената извивка на гръбнака и наклонете тялото напред, като хванете ръцете една друга в хобот. Разлюлейте ръцете, за да овиете гръбнака.

Йога за деца: Чайка

Стегнете краката изправени в колената. Изправете гръбнака и наклонете тялото напред. Погледа е концентриран в неподвижна точка пред вас. Ръцете изведете назад, до тялото, китките обърнете нагоре. Задръжте в позата с изправен гръб няколко секунди, до границата на приятно усещане.

Йога за деца: Бизон

Разтворете краката встрани, свийте единия крак в коляното, изтеглете тялото нагоре и след това извийте тялото към сгънатия крак. Противоположната ръка поставене на пода до сгънатия крак, а другата може да поставите на кръста, за опора. Погледа насочете напред и останете в позата до границата на комфорта си.

Йога за деца: Коте

Поставете колената и китките на пода, с издишане извийте гръбната нагоре като коте. Вдишайте и извийте гръбнака навътре, в противоположна посока към пода. Направете няколко последователни движения.

Йога за деца: Тигър

От колянна опора, извийте единия крак нагоре, сгънат в коляното. Опитайте да извиете максимално нагоре крака с плавни движения. Повторете с протовоположния крак.

Йога за деца: Свещ

Повгиднете краката, поставете дланите в подкрепа на гръбнака, с пръсти обърнати навътре, така че палеца да подкрепя предната част на тялото. Стегнете краката и корема. Приберете брадичката близо до тялото и не движете главата встрани. Задръжте до границата на комфорта!

Йога за деца: Риба

Леглете по гръб, отпуснете краката, стеглете ръцете и поставете лактите на пода, а китките под вас, с длани насочени надолу. Издигнете и извийте тялото, опирайки се на лакти, накрая поставете внимателно главата върху пода, така че леко да допира земята. Главата не е опотна точка. Задръжте до комфортно усещане, след което излезте от позата, като повдигнете първо главата, след това освободете лактите и отпуснете тялото за няколко секунди, концентрирани върху дишането.

Йога за деца: Лъв

Седнете върху долната част на краката, поставете ръчете върху колената, изправете гръбнака и с издишването изплезете езика, издавайки звук, наподобяващ лъвски повик или без звук. Останете за няколко секунди в позата.

Йога за деца: Крокодил

Отпуснете тялото на пода по корем, стъпалата да са обърнати с петите навътре , пръстите да сочат навън. Челото поставете върху китките. Отпуснете се и дишайте, като наблюдавате дъха си в коремната област. Останете в позата, колкото ви е приятно.

Заниманията са с предварително записване във: Facebook