Чайове и питиета

Рецептите на Свами Дев Мурти са продиктувани от дълбоките му познания по древната индийска система аюрведа – наука за живота. Не случайно той носи титлата Шри 1008 Аюрведа Ачария, което означава висш Учител по науката аюрведа.

Билкови чайове за всекидневна употреба

Истински полезни за здравето са само билковите чайове. Черният чай, наричан още индийски, китайски, руски или грузински, не се препоръчва. Билките, от които ще се приготвя чаят, е добре още от вечерта да се накиснат във вода. Сутринта се размачкват с пръсти и се сваряват във водата, в която са киснали. Билковите чайове могат да се приготвят и по класическия начин – като сложим на огъня първо водата да заври, после прибавяме билките и сваляме чая от огъня.

Дадена билка има определена сила и свойства и чаят от нея също дава определени резултати. Когато се смесят две или повече билки, сместа има нова сила и свойства и дава други резултати, различни от приемането на билките поотделно. Не трябва да се правят смеси от много противоположни билки. Киселите билки се употребяват сами, а не в смес с други билки.

Най-добре е чайовете да се пият сутрин. Могат да се пият и през целия ден, но не заедно с яденето. Един час преди и един час след ядене не се пият чайове и други течности и питиета.

Добре е билковите чайове да се пият неподсладени. Ако това е много неприятно за някои хора, тогава за подслаждане може да се употреби една лъжичка пчелен мед или в краен случай лъжичка кафява захар или натурална нерафинирана захар на кристали (небет-шекер) и дори лъжичка бяла захар.

Няколко примера за полезни билкови чайове:

Чай от липов цвят. Приготвя се по описания по-горе начин от цвят от липа. Използва се против настинка, ангина, хрема, кашлица, ревматизъм, подагра. Пречиства кръвта.

Чай от копърово семе (плод). Приготвя се по същия начин. Използва се против болки и газове в червата. Много полезен чай.

Чай от мента. Използва се против болки в стомаха и червата, диария, дизентерия, за пропъждане на газове, против главоболие, сърцебиене, ревматични болки. Пречиства кръвта.

Чаена смес от липа, мента и копърово семе. Смесват се в пропорция една част мента, две части копърово семе, три части липов цвят. Използва се при нервен стомах, гастрит, язва, повръщане. Действа благотворно на организма и е добре да се употребява редовно от болни и здрави.

Чай от шипки. Използва се плодът на шипката. Това е много полезен чай. Като кисел чай не се смесва с други чайове, а се пие самостоятелно.

Това са няколко примера. Съществуват още много билкови чайове, които действат прекрасно на здравето, като пирински чай, чай от мащерка, риган, жълт кантарион и много други.

Чайове за пречистване на кръвта (горчиви чайове)

Горчивите чайове се приготвят малко по-различно от билковите за всекидневна употреба. Те не трябва да се варят. От вечерта щипка от горчивата билка се накисва в чаша вода. Сутринта водата се прецежда и се изпива на гладен стомах. През зимата вече прецеденият чай може леко да се затопли. Горчивите чайове не трябва да се подслаждат с нищо.

Няколко примера за горчиви чайове:

Чай от пелин. Настойката от пелин се приготвя по споменатия по-горе начин – щипка от пелина се накисва вечерта в чаша вода, на сутринта се прецежда и водата се изпива. Пелиновият чай е мощно средство за прочистване на кръвта. Засилва апетита. Помага за лекуване на почти всички хронични болести. Той е идеално профилактично средство. Приема се сутрин на гладен стомах, поне половин час преди закуска. Пие се по една чаша тридесет дни поред. След това се пие два пъти седмично.

Чай от смес между пелин, червен кантарион и корен от жълта тинтява. Трите билки се смесват в равни количества. Приготвянето, употребата и въздействието е подобно както при пелина, но още по-добро.

Вместо да се прави настойка, сутрин на гладен стомах може да се вземе щипка от пелина или описаната смес и да се дъвче, докато престане да пуска горчиво. Може и докрай да се изяде щипка от билката или сместа. По този начин въздействието е още по-силно, а освен това дъвченето на горчивите билки е много полезно за зъбите и венците.

ВНИМАНИЕ! Горчивите чайове не трябва да се приемат в никакъв случай от бременни жени или кърмачки. Не са подходящи и за жените по време на месечния им цикъл.

Питие за разхлаждане

В чаша вода се капва една капка ментово масло. Прибавят се една-две лъжички пчелен мед и се разбърква добре. Ако се прави в по-голям съд за повече хора, се капват две-три капки ментово масло и се прибавя мед на вкус. Ако няма пчелен мед, за подслаждане може да се използва сироп, кафява захар, натурална кристална захар или обикновена бяла захар. Употребява се лятно време като разхладително питие. Освен това се използва срещу болки в стомаха и червата и при гастрит.

Питие за увеличаване млякото на кърмачки

Слага се да заври голяма чаша с мляко. След като заври, се прибавят една-две чаени лъжички кимион. Кимионът трябва да ври две-три минути. След това млякото се сваля от огъня и като поизстине се изпива.

Добре е чайовете да се пият сутрин.

Из „Хималайският учител Свами Дев Мурти“ от Наско Атанасов