Кхечари мудра

Най-напред се прави подготовка за Кхечари мудра, която очиства езика и има много добър ефект върху мозъка и гърлото, както и върху всички нерви в главата. Вземете мека кърпа или носна кърпа и я натопете в мляко. Дръжте я между палеца и показалеца и средния пръст на дясната ръка. Първо минете по двете страни на езика, след това по върха и корена му и накрая по нерва под езика. Масажирайте езика силно и само от корена към върха и после го опъвайте минута-две. Поддържайте кърпата мокра. Когато кърпата се измърси, вземете нова. Свами Дев Мурти препоръчва самостоятелно да правим само тази подготвителна практика.

Самата Кхечари мудра е практика за напреднали и трябва да се прави под ръководството на компетентен гуру, който я владее. Кхечари има две форми – едната е лесна и проста, а другата е за напреднали. При простата форма трябва само да се обърне езика и да се постави колкото е възможно назад към мекото небце, като същевременно се съсредоточим върху Бинду чакра, която е отзад в  средата на тила на главата. Трябва да се усеща релаксация и хармония в нервната система и да се достигне до по-висше съзнание. Отначало се усеща Виша, което значи отрова – горчив, отровен вкус, понякога много горчив, но полека лека, много бавно, след време тази отрова ще се превърне в нектар и ще имаме много хубаво усещане.

Втората форма на Кхечари мудра за напреднали се прави задължително под ръководството на гуру. След като се прави дълго време споменатата по горе подготовка с масаж и мокра с мляко кърпа, езикът се удължава и може да достига точката между веждите. Заедно с това започва да се подрязва френулата под езика, но съвсем бавно и постепенно под надзора на компетентен учител. Използва се куркума на прах за спиране на кръвта и за дезинфекция. Реже се веднъж в седмицата. Има вариант и в който за напредналата форма френулата под езика не се подрязва, а се удължава чрез Талабия крия, използвана в Крия йога.

При висшата форма на мудрата езикът се издига зад мъжеца нагоре чак зад ноздрите. Тогава при медитация се стичат „капки амброзия от мозъка”, а съзнанието се издига и рее в други измерения. В даден момент дори дъхът може да спре и тогава всичко спира за човек. С издигнатия навътре и нагоре език можем също да променяме отвътре през коя ноздра да тече дъха и да се прави така алтернативна пранаяма. Освен това упражнението помага за лекуване на заекване, глухота, слабо зрение, нервност и безсъние.

(Вариантът за напреднали не бива да се бърка с гълтане на езика в гърлото, което е опасно и води до задушаване)

Има и други очистващи упражнения за стомаха, като Кунджала, Дхоти, Ганеша крия, Басти крия, Тратака. Повечето от тях също трябва да се учат под ръководството и наблюдението на йога учител. Но Свами Дев Мурти ни запознава с тях и дава някои указания за практикуването им.

Из „Хималайският учител Свами Дев Мурти“ от Наско Атанасов