Сън, събуждане, хигиена

Преди да отидем да спим, е добре да направим следната процедура. Най-напред да потопим стъпалата и краката в студена или хладка вода и да ги мием до коленете, като ги държим във водата пет минути. Това осигурява топли ходила по време на сън, защото когато краката се изстудят, се засилва кръвообращението. След това трябва да ги сушим, като ги трием със суха груба кърпа. После стъпалата и краката се масажират, особено между пръстите, с карамфилово масло, смесено със сусамово. Това е много добре за уморени крака, освежава ги и ги подготвя за тежестите на следващия ден. В ходилата завършват окончанията на нервите от най-различни органи и така се стимулират самите органи и нервната система. Ако при масажирането попаднете на болезнени точки това е показател за неразположение или болести на свързаните с тези точки органи. Освен това, преди лягане решете с гребен косата си от челото към тила. После направете 7-то крокодилско упражнение. Всичко това ще помогне за добър сън. Преди да заспите, концентрирайте ума си с повтаряна на Рам или ОМ няколко пъти.

Добре е също преди да легне да спи, човек трябва да седне в леглото за пет десет минути за медитация с памук в ушите, да диша дълбоко и да слуша биенето на сърцето, вътрешно напявайки мантрата АУМ. След това нека сложи малка бучица (колкото бобено зърно) от чисто безсолно краве масло или гхи във всяка ноздра и да легне в леглото по гръб, докато то се разтопи. След това да се обърне на дясната страна и да сложи дясното ухо на възглавницата, дясната ръка лежи отпусната по тялото, а лявата в удобна позиция. Остава в тази позиция, докато сънят започне да го обхваща, и тогава се обръща на лявата страна с лявото ухо върху възглавницата, ръцете обратно и така се освобождава напрежението от гръбнака, като човек мълчаливо потъва в съня, казвайки ХАРИ ОМ. Когато стане навик да заспивате по този начин, ще си осигурите спокоен и дълбок сън.

Обикновено хората спят на дясната страна или на гръб. Но във втората позиция сърцето остава над гръбначния стълб. Така топлината от сърцето излита нагоре и се губи и гръбнакът остава студен. Най-добрата поза за сън е по корем, като лицето се обръща надясно, дясната ръка е от страни прегъната в лакътя и длан, сочеща нагоре, а лявата е разположена успоредно на тялото надолу. Вероятно за хората е трудно да променят позата си за спане, с която са свикнали. Може да се започне, като първо се легне на лявата страна и постепенно с времето се мине към позата по корем.

Като спите на лявата страна, дясната ноздра се отваря и тялото от само себе си се затопля. Ако спите на дясната страна и се отвори лявата ноздра, тялото автоматично се охлажда.

Хората, свикнали с възглавница и опора за краката, не разбират, че ставите, мускулите и органите са притеснени, а гръбначният стълб изкривен, ако постелята е мека и неравна (вдлъбната). Употребата на възглавница трябва постепенно да се премахне и да се спи на равна, сравнително твърда постеля, така че цялото тяло да релаксира спокойно, а гръбначният стълб да е изправен. Като се спи на гръб, нормалното дишане е затруднено, а издигащата се нагоре топлина се губи. Едновременно с това при тази неправилна позиция езикът отива назад към гърлото и частично блокира ларинкса, така че често дишането е придружено с хъркане.

Печката гори лошо, когато няма добър приток на въздух. Този принцип важи и за нашата система за телесна топлина, когато няма нормален приток на кислород. С всяко дълбоко вдишване ние вкарваме у себе си освен въздуха и нова сила (прана), а с всяко издишване (апана) ние изхвърляме не само въглероден двуокис, но също и напрежението, тревогите и болестите. Правилната позиция за сън ни гарантира дълбоко и ритмично дишане и ние се събуждаме силни и освежени. За тези, които страдат от хронично безсъние, е много препоръчително да правят 7-то крокодилско упражнение за пет минути преди лягане, а също и да пият по чаша топло мляко с щипка шафран и половин лъжичка пчелен мед, разтворен вътре.

Добре е според възможностите да се става сутрин рано. През нощта прана енергията (биоенергията) се акумулира в затворените очи. Преди да ги отворите е хубаво да ги масажирате внимателно с дланите си. След това ги покрийте с дланите, гледайте в тях и така енергията, която се освобождава при отварянето им, се връща обратно навътре. Вземайки пример от кучетата, които лекуват всичките си рани, като ги ближат, масажирайте затворените очи с вашата първа слюнка, използвайки втория пръст на всяка ръка.

След това може да кажем и дадената по-долу мантра 11, 21, 51 или 108 пъти, в зависимост от времето, с което разполагаме.

Ом Ачутая Намах

Ом Анантая Намах

Ом Говиндая Намах

После трябва да направим 7-то крокодилско упражнение, за да преодоляваме запека.

Като станем е добре да изплакнем устата, да изпием чаша горчив чай (описан при чайовете). След това отиваме в тоалетната, за да освободим червата си. (Човек трябва да пие вода преди всяко отиване до тоалетната.) Използвайте лявата ръка да изчистите ануса, първо с хартия, след това с вода и накрая пак с хартия. Измийте ръцете си и изплакнете устата няколко пъти, Почистваме венците си, като ги масажираме с паста, направена от готварска сол, смесена с олио или със сусамово масло. Вместо сол можем да използваме и три пъти препечена стипца, за която рецептата е дадена също по-нататък. По-добре е да се избягват четките за зъби, тъй като те често са твърди и нараняват венците, особено при децата. Повечето от остатъците от храна остават между зъбите и не се премахват изцяло с четката и затова трябва да се употребяват подходящи клечки от дърво.

След това може да направите Нети с катетър, след него Намаскар пранаяма, описана по-нататък.

Хубаво е банята ни да бъде със студена или хладка вода, след което да трием тялото енергично с груба хавлиена кърпа. После добре го изсушаваме с мека кърпа. Започваме йога практиката си, най-напред с концентрация на ума върху ОМ или повтаряме няколко пъти мантра или молитва, която знаем и използваме.

Закуската си можем да започнем с накиснати от предната вечер в неварено мляко или вода 3 банана, 2-3 фурми, една смокиня и 5-6 сурови бадема. За обяд е добре да имаме вегетарианска супа и някаква готвена вегетарианска храна. Вечерята трябва да е лека и вегетарианска. Вода не трябва да пием поне час преди и след хранене.

Из „Хималайският учител Свами Дев Мурти“ от Наско Атанасов