Интервютa на Свами Дев Мурти

Телевизия на Загреб, 22 декември 2008 г.

Свами Дев Мурти знае 50 различни техники на медитация и различни системи на Йога. Учил е санскрит и ведически науки, а също и традиционната индийска медицина аюрведа. Преподавал е на учителя на Ганди, учил е на йога Неру и Индира Ганди и сега е в добро здраве, пътува по Индия  и е съветник на индийското министерство на здравеопазването за развитието на такива програми. От петгодишен е бил в Хималаите, където са го обучавали хималайски майстори на йога. Своя вътрешен мир е намерил в дълбока медитация, напълно е овладял духа и тялото си. Преди 50 години неговият Учител, известен като Шри 1008 Ятиджи Махарадж, го е изпратил на Запад. Тръгнал е за Европа пеш. Правил е демонстрации за силата на човешкото тяло. С тях е искал да привлече вниманието и интереса към йога и извън границите на Индия. Чрез тези упражнения е постигнал контрол над всички свои телесни функции. А също и пълен контрол над своя дух. Така е можел да демонстрира невероятни неща – като лежи на натрошени бутилки, върху него слагат чугунена плоча и върху нея се качва слон. С ръце е можел да задържи четири автомобила, които са тръгвали с пълна газ. Дърпал е със зъби 20-тонен камион. През него е минавал парен валяк. В разговор ми е казвал как се постига това. За това е нужен изключителен контрол на процеса на дишането и способност за пълна концентрация на духа. Ако човек овладее техниката на дишане, той може да направи тялото си здраво като чугун и да издържа на невероятни тежести. Но всичко това не е игра и е възможно само за истински обучен йога. Крокодилските упражнения на Свами Дев Мурти са известни и като Конски упражнения. Те са предназначени за гръбначния стълб и за активизиране на кръвообращението. Съобразени са със Западния начин на живот. Могат да се правят и по няколко минути на ден. Защото гръбнакът е много важен за здравето на човека. През гръбнака преминават всички важни нервни сплитове. От него зависи здравето на целия организъм. Изкривяването на гръбнака причинява притискане и на вътрешните органи и може да се стигне до болести и проблеми на вътрешните органи. Животните имат единствено упражнение за гръбнака – извиването на гръбнака. Конят например, въпреки че цял ден извива гръбнака си като ходи, вечер, като се прибере, ляга и започва да върти насам-натам главата и краката си и така върти гръбнака. Така връща своята сила и виталност. Затова упражненията на Свами са много подходящи за всички, само трябва да се правят правилно. Същото се отнася и за упражнението Нети, което очиства носните канали. Използва се гумен катетър, който отстранява нездравите лиги и връща на носа функцията на филтър за въздуха. Така се отстраняват огнищата за простудни заболяване следствие на студения въздух. Отстранява се излишната слуз от носните канали. Удияна бандха и Наули пък са важни за вътрешните органи. Дихателното упражнение Бастрика се прави сутрин при отворен прозорец. Повишава циркулацията на кръвта.

Кога сте започнали да правите йога?

Родителите ми от 5-годишен започнаха да ме учат на йога.

Как изглежда животът на хималайските йоги, на тези легендарни Учители?

Йога означава връзка между вашата душа, тяло и дух – отвътре и отвън. Трябва да се прочистите, всичко трябва да бъде чисто – чисти мисли, чисти думи и чисти действия. Всичко трябва да бъде чисто. Тогава и душата ви ще бъде чиста. Когато бях на 5 години, моят Учител ме отведе на Хималаите и започна да ме учи на йога – пранаяма, Крия йога. Научи ме как чрез йога да опозная света. Ако на ден отделяте по 4 минути за йога, ще живеете без болести и психо-физически проблеми. Животните нямат такива проблеми, а само хората. Хората са направили грешка, като са се изправили и са започнали да ходят на два крака. Поради това хората страдат вече милиони години. Всекидневна практика от само 4 минути ще реши всичките ви вътрешни и външни проблеми. Всичко ще се върне към нормалното положение. Само трябва да започнете с упражненията и отново да станете господари на своето тяло. Това са упражнения за гръбначния стълб, упражнението Нети, дихателни упражнения – пранаяма, упражнението Наули за корема и промяна на позата за спане. Трябва да научите какво трябва и какво не трябва да ядете, кое е добро за вашето тяло. Ако се занимавате с йога, ще се освободите от всички болести, а вие, вашите деца и вашият дом ще живеете по-добър живот.

Има ли на Хималаите още йоги, които живеят в пещерите?

Да, много йоги живеят в хималайските пещери и се занимават с йога, дихателни техники, Крия йога (очистителни техники), с Нети, Наули и други Крия практики. Всички крии произлизат от животните. Животните се грижат за чистотата на своето тяло. Всички създания имат своето начало във водата. Животните пият вода през носа и така прочистват стомаха си. Това упражнение е известно като Слонска крия. Лъвът също прави това упражнение, както и конят и кучето. Животните нямат проблеми с болестите и не се безпокоят за парите. Нямат никакви грижи – само огъват гръбнака си и това напълно им помага. Животните във водата при плуването движат гръбнака си и спят по корем, животните, които живеят на земята, също огъват гръбнака си при движение и спят по корем, птиците при летене движат гръбнака си на двете страни и нагоре-надолу и спят по корем. Малките деца ходят отначало на четири крака и спят по корем. Но човек се е изправил, гръбнакът му стои вертикално и телесната топлина отива нагоре и човек повече не може да контролира топлината в главата си. Затова е започнал да произвежда оръжия – ножове, стрели, копия, пушки, бомби и затова е започнал да убива другите, а с това и себе си. В Първата световна война са загинали 25 милиона души. Президентите и световните водачи се срещнали след това и казали, че това е ужасно и няма да се разработват оръжия за масово унищожение. Прибрали се у дома и скоро дошла Втората световна война. В нея са загинали 50 милиона души.  Пак се събрали водачите и казали съжаляваме. Загинали са толкова хора, а те казват само съжаляваме. Обещали са да не правят оръжия за масово унищожение, а са направили атомната бомба и след това водородната. Убити са 50 милиона души, а казват само много съжаляваме. Ако дойде трета световна война, ще загинат всички. Затова трябва да се потрудим да помогнем на себе си и на ближните си, на своята земя и на животните.

Първата крачка е да станем вегетарианци. Силата се измерва в конски сили, не в тигрови или някакви други, а в конски. Конете са вегетарианци и носят късмет. Ядат само трева, а всички знаем колко са силни. Конят стои с четирите си крака на земята. Другото са Крокодилските упражнения (които наричам и Конски, защото и конете ги правят). При тях, като легнете, главата отива на едната страна, а краката и таза на другата и гръбнакът се масажира и движи. Като ги правите редовно, ще се чувствате много добре. Просто се обръщайте наляво и надясно. Човешкият гръбнак е под голямо напрежение. Прешлените не са свободни и с тези упражнения ще им помогнете. Само като правите това упражнение – главата на една страна, а коленете на другата, ще може да живеете без болести. Децата естествено правят това упражнение, конете, кучетата, крокодилите също. Но хората вместо това стоят прави и скачат, а това води до изкривяване на гръбнака. Затова трябва да освобождаваме гръбнака от тежестта и напрежението и така ще отстраним болестите. Станете вегетарианци, правете упражнения и подобрете живота си. Така ще помогнете на себе си, на децата си, на брачния си партньор. Потрудете се и ще постигнете хармония на своето тяло, ум, душа и дух. Когато убиете, има кръв. Когато ядете, мислите за тази кръв. Всички животни имат право да живеят свободни и сигурни, без да ги убиват. Кравата яде трева и прави мляко, а ние пием млякото и правим урина. Колко са грешни хората! Да убиваме животните е грях и това, което правим на животните, ще ни се върне. Къде отиват душите на убитите животни? Събират се и започва война. Първа световна война, Втора, а сега се говори и за трета. На това трябва да се сложи край. На нас ни трябват трева и листа. Когато ядете зелено – краставица, спанак, плодове, се случват чудни неща. Но когато ядете мъртвите тела, вие влизате в телата на животните. Ние сме това, което ядем.

В устата имаме 32 зъба. Затова храната трябва да се дъвче 32 пъти и добре да се усети. Храната трябва да се пие, а питието да се яде. Очите ни служат, за да видим какво ядем, ушите – да чуем какво ядем, а носът ни служи да помиришем лошата храна, която не би трябвало да ядем. Така ще се очистим отвътре и отвън. Когато ядем лоша храна, се разболяваме и страдаме. Трябва да помагаме на животните, на децата, на хората и да създаваме добро бъдеще. Тогава няма да има нито бомби, нито оръжия. Всичко това ще престане и ще се възцари мир. Във войната няма мир, а само насечени тела и убиване. Когато сте на масата, ядете с вилица и нож. Защото се боите от мъртвото тяло и отново използвате нож. Може да ядете с ръце, както работите с ръце. Помагайте на всички същества и ще имате по-добро бъдеще. Трябва да работите и да медитирате. Трябва да очистите своята душа, тяло, ум и дух отвън и отвътре. (Към водещия) Браво за това, което работите – помагайте на хората и чрез телевизията, помагайте на света да настъпи мир, помагайте на вегетарианците и на своите съграждани. Ом Шанти, Шанти, Шанти! (Ом Мир, Мир, Мир!)

Видях на снимка, на която сте млад, как през вас преминава валяк, тежък 18 тона. Как е възможно да се направи това? За нас сега това е невъзможно.

Много просто. Дишаме в ритъм – първо вдишваме и после издишваме. Когато през вас ще преминава например камион, дълъг няколко метра, трябва дълбоко да вдишате и тогава може да издържите камион от двайсет тона. Всичко е във вашето дишане. Дишането е изключително важно. Днес хората пушат цигари, пият вино и бира, ядат месо, убиват ближните си и самите себе си. Трябва да живеете и да оставите другите да живеят. Всички имат право на живот. Хората имат право на живот, но и животните имат.

Дишането е най-важното. Трябва да вдишате и да задържите дъха си. Така можете да издържите и камион. През вас може да мине парен валяк и т.н. Следващия месец сигурно ще направя голяма демонстрация. Тогава ще видите каква мощ ни е дал Бог. Но хората са пристрастени към цигарите, кафето, чая, кока-колата, фантата и други подобни. Това ги обезсилва. Чрез извиването на гръбнака се изгражда силно тяло. Човек може да стане господар на тялото си. Ще може да контролира своя истински слух, виждане, мислене… Тогава ще се освободите от външните зависимости и никога вече няма да бъдете слаби. Хората са обзети от страх, съмнения, опасения. Когато влезе мушица в окото ми и я махна, окото пак се отваря. На този свят няма болести, ние сами се разболяваме. Даваме на тялото неправилна храна. Ако имаме дизелова кола, в нея не слагаме бензин, а само дизел и тогава моторът работи както трябва. Така, ако имате кола с бензинов двигател, в нея слагате бензин. Няма смесване. Хората са изправени, като дърветата. На дърветата растат плодове и ядки. Всичко това е за ядене. Не ходим на четири крака. Вече милиони години сме изправени, но се снижаваме, за да убием животните и да ги ядем. Ако животните страдат и се чувстват нещастни и нашето бъдеще ще бъде лошо. Като ядете днес месо, утре ще видите резултатите от това – няма да бъдете смирени, няма да можете да размишлявате. Вие сте това, което ядете. Ставате това, което правите. Ако искате наистина да помагате на хората, на своя дом и на всички други, трябва да станете вегетарианци. Не унищожавайте самите себе си, не убивайте. Всички имат право на живот. Животните нямат Бог, нямат пари, а хората мислят, че животните нямат и душа.  Но всичко се повтаря циклично. Станаха Първа и Втора световна война. Тръгнали сме към трета световна война, в която никой не може да победи, всички ще се самоунищожат. Това е моята молба – идвам отдалеч да помогна на хората да могат и те да помогнат на своите деца, на своя дом, на своята държава, на животните и на всички. Благодаря, че всичко това излъчвате чрез телевизията. Хората могат да обърнат внимание на това и да станат щастливи и здрави, да живеят по-смислен живот, семеен живот. Аз имам трима внуци. Дъщеря ми се роди в Германия. Единият син е в Индия. Имам двама сина, една дъщеря и трима внуци. Всичките са щастливи и всичките са вегетарианци. Те така помагат на света. Отново благодаря за вашия труд и желанието ви да помогнете на хората.

Какво са това „сидхи“ и за какво служат?

Сидхите са мощ. Когато се занимавате с йога, вегетарианец сте и живеете хармоничен живот, може да овладеете тази мощ, тези сили. Сидхите са сила, възможност да се направи това, което наричате чудо. Те могат да се постигнат, когато овладеете себе си, потребността си от храна, мисленето си. Когато някой пуши до мен, димът влиза и в моя нос. Когато димът излиза, очите се затварят. Въздухът е безплатен, трябва ви 50 процента въздух. Водата е безплатна – трябва ви 30 процента вода. Това прави общо 80 процента. Останалите 20 процента се падат на храната – салати, краставици, всякакви зеленчуци, плодове, ядки. Имате на разположение хиляди неща, но яжте много малко – само 20 на сто. 30 на сто е водата, а 50 на сто – въздухът. Това са стоте процента. Не яжте много, не преяждайте. Яжте колкото може да смели вашето тяло. Когато главата ви е свободна, може спокойно да се движите, но ако сложите на главата си 100 килограма, няма да можете да вървите. Затова яжте малко, само 20 процента. Животните не ходят в банки да теглят пари. Въобще не се интересуват от парите, не тормозят родителите си, близките и приятелите. А човек отива при баща си и казва: „Татко, дай ми пари.“ Бъдещето ви ще бъде лошо, ако мислите погрешно, слушате погрешно, говорите погрешно, действате погрешно и ядете погрешната храна като месо, яйца и риба. На духа, душата и тялото трябва да давате добри неща, а не мъртви тела. Тогава ще бъдете свободни.

Какво е това ведическо знание? Какво съдържа? Колко е старо?

Аюрведа е знанието за билките, за растенията, за това, което ядем и пием, т.е. за това, от което вече милиони години живеем. Във Ведите се намира древното знание за света, а санскрит е древният език на света. Всички останали езици са се появили после. Всички езици са произлезли от санскрит. Санскрит означава свято писмо. Целокупното знание е съхранено във Ведите. В тях всичко е написано – как да построите самолет, как да направите атомна бомба, всичко. Но тези учители, които живеят в Хималаите, не правят атомни бомби. Те са ме обучавали и сега аз пътувам по света и помагам на хората. Помагам на своя дом, на своята страна, на своите пациенти и на вас. Винаги трябва да помагате. Трябва да имате хубава практика, да ядете билки – всичко това е безплатно. Като отидете при доктор, той иска да ви изреже стомаха, да ви изреже нещо от крака, само искат да режат. Йога и знанието на аюрведа ще ви помогнат отвън и отвътре, без да има убиване и рязане, само трябва да помогнете на себе си и на своя дом, на своето семейство. Йога е много ефикасна. Питате ме за Ведите. Ведите са най-старите книги на света. В тях е съхранено знанието за живота, за храната, как да подобрим бъдещето си, как да живеем 100-150 години – толкова, колкото искаме. Всичко това се постига с аюрведичното знание за билките и с йога, с йогите, които предават своето знание. Тогава ще разберете кои сте наистина, откъде идвате и къде отивате. Болни сте поради това, което сте направили в живота си. Ако разберете себе си, ще разберете целия свят. Но първо трябва да разберете себе си.

Преди 50 години в Белград направих голяма демонстрация. Можете да видите нещо от нея на снимките. Помагах преди 50 години, а сега след 50 години пак съм тук и помагам. Помъчете се да преустановите производството на бомби и оръжия. Всички хора имат право да живеят и трябва да оставят и другите да живеят. Не трябва да имате лоши мисли. Трябва да имате добри мисли, добър вид, добър слух, добри приятели, добра храна. Да казвате добри неща. Сутрин, като станете, поздравете майка си, майка ви ще ви пожелае всичко най-хубаво, поздравете баща си, той също ще ви пожелае всичко най-добро. Косата ми принадлежи на майка ми. Майка ми е родила моите сестри и мен. Имаме същите коси. Много хора имат мустаци – мустаците съм наследил от баща си. Те са хубаво нещо, което съм наследил от него. А брадата е от Учителя. Бъдете такива, каквито Бог ви е сътворил. Ти си млад, а нямаш мустаци. Обръснали сте си мустаците. Колко деца имате?

Две.

Какви са – момчета или момичета?

Момичета.

Мама няма мустаци, татко няма мустаци и, разбира се, нямате синове. Ако имахте мустаци, щяхте да имате син. Пуснете си мустаци и ще имате син. Не бръснете мустаците. Ако имате мустаци, ще имате силно сърце.

Аз съм точният пример, че вашата теория е вярна – няма мустаци, няма и син.

Пуснете мустаци и ще придобиете син. Синът е много важен. Вашият род се продължава чрез вашия син. Дъщерята отива в друг дом и помага на този дом. От утре започнете да пускате мустаци. Не ги бръснете и ще имате много синове.

Нямаше така да говорите, ако бяхте ме видели с мустаци.

Да, но липсата на мустаци изглежда като смърт. Не работите в банка, че да трябва да сте обръснати. Пуснете истински мустаци, като вашия баща, нека той да ви е пример. Аз имам косата на майка си, мустаците на баща си и брадата на своя Учител. Живея, като пътувам по света и помагам на хората с тази сила (показва косата, мустаците и брадата). Тази сила е безплатна. Трябва да се потрудите. Започнете по малко. Като се върнете вкъщи, започнете да пускате мустаци. Не се карайте със съпругата си, защото тя може да ви отреже мустаците, а заедно с тях и носа.

Ще приема този съвет. Може ли накрая да ни кажете по какво вашите Конски (Крокодилски) упражнения се различават от другите упражнения?

Вижте (показва движенията на гръбначния стълб) как се огъва гръбнакът на коня, като ходи. Той носи голяма тежест и се изкривява. Като се върне в конюшнята, ляга, обръща главата си надясно, а краката с тялото наляво. И се извива наляво и надясно. Затова ги наричам конски упражнения. Станете кон и вашият изкривен гръбначен стълб, ще се изправи. Тогава няма да бъдете болни. Болестите са резултат от проблеми с гръбначния стълб. Всичките проблеми произлизат от гръбнака. Само трябва да се извивате наляво и надясно – главата надясно, коленете наляво, и обратно. Прешлените ще се отворят и няма вече да сте болни. Няма да ви трябват лекари, лекарства и операции. Преди 35 години в Европа се запознах с Ядранко, който започна да учи йога. Обиколих целия свят, а той дойде в моята страна и ме помоли да му помогна още веднъж. Благодаря на Ядранко и на другите хора, които ми помагат и правят възможно да помагам на вашата страна да се освободи от болестите. Много ви благодаря.

Бил съм тук преди 50 години, ще се върна пак след 50 години.

Интервю на Даниела Кънева за Българската Национална Телевизия
(Делхи, март 2009 г., излъчено на 21 март 2009 г.)

Свами Дев Мурти, Махариши, великият мъдрец, големият Учител по йога от Хималаите е пред нас. Казват, че е на 108 години и продължава да не се задържа на едно място. Има училища по йога в цяла Индия и по света. Миналото лято е бил в Хърватия и там го откриха българските му ученици. Това лято се кани отново да дойде у нас след 40 години. Тогава е изумил българите с невиждано владеене на тяло и дух, но не е успял да основе, както другаде в Европа, школа по йога. Сега йога навлиза в ежедневието ни. Учител по йога е на Неру и Индира Ганди и днес е съветник към индийското министерство на образованието.

Какво си спомняте от България?

Всичко помня.

Казват, че ви мислят за магьосник?

Ха, ха, ха! Оставете ги, нека си мислят така, щом това ги радва. Много хубава страна. Много енергия има там. Много хубава атмосфера. Вибрациите са добри.

Какво бихте ни казали, като дойдете отново?

Ще ви благословя. Бъдете благословени (Хари Ом! Хари Ом! Хари Ом!). Мое скъпо голямо българско семейство, учители по йога, деца, майки, сестри, всички сте мое семейство. Целият свят е мое семейство. И животните са наше семейство. И те искат да имат деца и ние искаме да имаме деца. Винаги трябва да помагаме на целия свят с всичко, което можем.

Вслушвайте се в болките на другите, помислете как да помогнете на другия. Всички заедно сме едно семейство. В мислите си пожелавайте доброто на всеки. За добро минало, за добро настояще,  за добро бъдеще. Доброто бъдеще трябва да дойде и да остане.

Най-големият Учител е любовта. Да обичаш, означава да забравиш за себе си и чак тогава можеш да обичаш. Ако забравиш за себе си, тогава можеш да обичаш. Когато се смяташ за нещо отделно и смяташ другия за нещо съвсем отделно, обич няма. Дай всичко от себе си. Любовта е всичко. Всичко! Духът, душата, тялото, умът – трябва да ги опазиш чисти.

Дали хората по целия свят го разбират?

Да, но всеки има своята карма, своята съдба.

За Свами Дев Мурти на първо място са семейството, вегетарианството, служенето на хората. Пита кога ще свърши зимата в България, за да дойде. И пак сигурно ще ни покаже как да дишаме, неповторимите си Крокодилски упражнения, системата Нети за прочистване на дихателните пътища. Все техники за освобождаване от нечовешкия стрес в днешно време. Бяхме тръгнали към ашрама му в Стария Делхи, а той ни пресрещна в центъра на Ново Делхи. Това не е случайно – при Вратата на Индия, при която винаги има хора от цяла Индия, от цялата Земя.

На 11 юли 2009 г. Свами Дев Мурти гостува в Аюрведичен център – София. По време на срещата д-р Антоанета Заркова води разговор с Учителя, който се превръща в своеобразно интервю:

Какво мисли Свамиджи за тежките и за злокачествените заболявания. Дали те възникват в резултат от погрешен начин на живот или са резултат от кармични причини?

И двете. Болестите не идват от нищото. Те винаги имат своя причина. Техните корени съществуват още в предишния ти живот и в поведението ти през този живот.

Яденето на месо е една от причините. Животните са наши братя. Когато са гладни, идват при теб да се нахранят. А човекът е звяр. Убива ги и ги яде. Това е ужасно и аз много много съжалявам. Човекът не е създаден да яде месо… Човек е каквото яде. Той убива животните и ги яде. Дава ги и на децата си, което е много лошо и аз много съжалявам.

В процеса на изправения вървеж загубваме естественото извиване на гръбнака в различни посоки, както става при ходенето на животните. Това постоянно масажиране на гръбначния стълб е много важно за здравето.

Всичко идва от мисълта. Трябва много да внимавате какво мислите. Важна е всяка мисъл, всяка постъпка, важно е в какво вярваме, как се обръщаме към другите, дали ги наскърбяваме….

Дали е възможно по някакъв начин да компенсираме грешките, които сме направили?

Правилно мислене, правилно хранене, правилна работа, прост човешки живот, вегетарианство, добра компания, мантрата АУМ много помага, правилни реакции, правилно поведение, правилно говорене. Аз съм голям защитник на вегетарианството.

Какво е отношението на Свамиджи към аюрведичния масаж, който има огромно значение в аюрведичната медицина за балансиране на нервната система и премахване на токсините.

Този, който прави масажа, е много уязвим. Пациентът е болен, защото има дефицит на енергия и чрез масажа той я получава. Той става по-добре, но енергията на този, който прави масажа, преминава през ръцете и намалява. Затова са необходими предпазни средства. Трябва да се внимава.

Столетен йога показва практики за дълголетие – Интервю на Свами Дев Мурти, излъчено на 13 юли 2009 г. в 9:41 часа по Би Ти Ви:

Свами Дев Мурти е йога учител. Той е на 108-годишна възраст. В България е за втори път. През следващите две седмици той ще демонстрира пред българските последователи на източното учение практики за дълголетие, хармония и щастие.

„Животът е йога. Да бъдеш честен, да помагаш на родителите си, да живееш в хармония със семейството и природата – това е йога. Не е нужно много – 4 минути на ден са достатъчни.“ С тези думи 108-годишният Свами Дев Мутри описва пътя си от древния индийски град Чаниот, през годините на дълбока медитация и изучаване на тайни свещени книги до мястото на един от най-уважаваните учители по йога.

Преди 40 години той идва за първи път в България и показва невиждан дотогава контрол върху човешкото тяло – огъва арматурни железа с корема си и ляга върху натрошени стъкла, докато през гърдите му минава камион.

„Връщам се след 40 години и виждам децата, които съм срещал тогава – виждам как са подредили живота си – това са честни хора, които имат семейства, работа, вегетарианци са – водят един добър живот. Това е смисълът на йога“, казва Свами Дев Мурти.

Той започва да изучава йога, когато е 5-годишен. Няколко десетилетия по-късно става учител на Индира Ганди и съветник в индийското министерство на здравеопазването. Той създава прости правила, с които доближава йога практиките до западния свят.

„Ние страдаме най-вече от факта, че ходим изправени. Тялото, мускулите ни не са създадени да поддържат изправен гръбнак. Плътта ни и нервните окончания са под постоянен натиск“, казва Свами Дев Мурти.

Според стогодишния йога съвременният човек не е в хармония със себе си, защото не живее по правилата на природата. Свами изучава тялото чрез поведението на животните.

„Всички животни спят по корем. Само ние не го правим. Когато бебето се роди, то започва да лази и ляга по корем. Това е детската поза. Ние променяме позицията на тялото им. Казваме им да легнат по гръб. Това е една от най-големите ни грешки! Когато легнем по корем, задържаме енергията в себе си. Силата на биещото сърце затопля гръбнака. Формата на ухото повтаря тази на женската утроба. Всички точки, свързани с тялото, се намират върху ушната мида – когато просто ги масажираме, подобряваме действието на всички органи. Тези упражнения са за всеки. Не е нужно да сваляте дрехите си, за да ги правите. Може да ги изпълнявате навсякъде“ – казва Свами Дев Мурти.“

Индийският йога създава упражнения за подобрено оросяване на всички органи. Една от най-ефектните техники е посветена на синусите. Не липсват и упражнения за увеличаване капацитета на белите дробове, които да ни предпазят от астма и други хронични заболявания.

Всичко на земята е устремено надолу заради гравитацията. Само топлината се насочва нагоре. Когато сме изправени, сексуалната енергия тръгва нагоре, към главата. А това не е добре за работата на мозъка. Затова трябва да седнете. Просто е.

Тези упражнения са много благоприятни за хората със сексуални проблеми. Защото с тях раздвижваме точката на сексуалната енергия.

Свами Дев Мурти и учениците му вярват, че човек може да бъде добър йога, без да е откъснат от света. Важното, според тях, е да бъдем в хармония с околните и разчитаме сигналите, които собственото ни тяло излъчва.

Свами Дев Мурти – пресконференция за местната преса в Пампорово на 19 юли 2009 година:

За първи път сте в този регион, как се чувствата в тази планина?

Много добре естествено. Сутрин като се събудя, слънцето е изгряло, има прекрасни дървета. Също така прекрасни хора, които правят упражнения. Аз ги виждам сутрин да правят упражненията навън. Те правят много хубави практики. Хората много искат да си помогнат и това е прекрасен символ, че те се интересуват от себе си. Ние искаме да направим нашите деца по-здрави, защото бъдещето принадлежи на нашите деца. Вие трябва да предадете на вашите деца всичко това и ще видите, че ще се получи много добър резултат. Аз също бях 4-5 годишен, когато майка ми и баща ми ми разказваха интересни истории за йоги. Така че помагайте на децата, като им разказвате хубави истории, и децата ще станат вегетарианци и ще живеят като Димка Горова, която на 127 години се научи да прави Нети и беше вегетарианка. Хората тук се интересуват много от вегетарианство, от нейния живот. Наш дълг е да направим йога център, така че хората постоянно да имат възможност да учат тези неща. Толкова млади хора идват, вегетарианци, които се занимават с йога и това е много добър знак. Последният път, когато бях тук, исках да направя вегетариански ресторант. Интересуваха се министри. Трябва да дадем всичко от себе си и трябва да се борим за добрите, полезните неща. И много добър знак е, че се интересуват както децата, така и правителството и ако всичко това се случи, страната ще има прекрасно бъдеще. Аз благодаря за тези добри намерения и за това желание да бъдат хората вегетарианци, да живеят семейно.

Каква е тайната на дълголетието?

Дълбоко дишане. И дишайте през носа. Ако имаме правилно дишане, ще живеем дълго и ще имаме хубаво бъдеще. Очите харесват зеленото и ако то е в нашия ум, целият свят ще е прекрасен. Но най-важното е да правите пропаганда хората да бъдат вегетарианци.

Има ли нещо конкретно за изграждането на йога център у нас?

Ние бързо ще направим йога център. Вчера имахме също среща по този повод.  Вие може и чрез пресата да правите хората вегетарианци. Каквото и да пишете, им казвайте за вегетарианството, за семейния живот, което е за доброто бъдеще на страната.

Какъв е най-големият проблем на съвременното общество?

Всякакви проблеми има. Животът е прекрасен със съпруга, а животът без съпруга е като нож (игра на думи на английски – life with wife is nice, life without wife is a knife). Вие трябва да сте семейни, защото животът без съпруга е като нож, а животът със съпруга е прекрасен. И ако живеете такъв живот и направите вашите деца вегетарианци, бъдещето ви ще е много по-добро. Жените са бъдещето. Вашите жени, сестри, дъщери, майки трябва да помагат повече. Тогава всичко ще бъде наред, без проблеми. Димка Горова на 127 години направи Нети, беше вегетарианка и всички могат да бъдат като нея. Всичко зависи от жените. От това да живеем семеен живот и да бъдем вегетарианци.

Правилно ли съм разбрала, че с вегетарианство и 4 минути практика на неговите упражнения човек може да живее 400 години?

Практикувайте и тогава ще видите резултатите. Най-доброто лекарство е добрата воля. Този, който има воля и добро желание, той има път. Изчистете мръсотията. Първо храната – не яжте месо, яйца, риба, не пийте вино, бира, кока кола, фанта и т.н. Изчистете от вас всичко това.

Колко ученици имате по света?

Даже и един е достатъчен. Когато един човек е силен, той прави всички свои последователи. Силните Учители могат да променят света. Една машина може да повдигне стотици тонове. Вие трябва да станете мотор. Светът е прекрасен, когато е пълен със служене. Майката е красива, когато е облечена в сари, а мъжете трябва да са с мустаци и бради. Естествени. Нито една птичка не си подстригва косата. И нито едно животно не отива в салон за красота. А човекът е роден красив и си дръжте мустаците, брадите. Бог ви ги е дал. И не стойте в лоша компания. Борете се за правдата, за доброто. Не се движете в лоши компании. Всичко е във вашите ръце.

Интервю в BTV –  на 23 юли 2009
Свами Дев Мурти гостува в предаването
„Нека говорят с Росен Петров“

Първата история, с която ще ви срещнем днес, е пълна с изумителни факти. Ще ви кажа само един – възрастта на човека, с когото ще ви срещна днес се изписва, забележете, с трицифрено число.  Той е на 108 години и е йога. Той е един от най-големите духовни водачи в Индия. Искам да ви го представя.

Драги зрители, при нас е Свами Дев Мурти – Хари Ом Свамиджи!

Хари Ом!

Как сте, как се чувствате?

Нормално, чувствам се много добре в тази страна. Бях тук преди 40 години. Една майка, Димка Горова, която бе тогава на 127 години, научи всички йога упражнения, които й показах. Научи и Нети. Йога е да помогнеш на себе си и да помагаш на другите. Йога е връзката със своето тяло, ум, душа и дух. Как можете да изчистите вашия вътрешен свят, как можете да направите бъдещето си по-добро, как можете да сте постоянно щастлив. Висшите Учители в Хималаите са открили медитацията, но истинската практика е във вашия дом. Първо започнете със себе си. Не бива да нарушаваме свободата на другите. Живейте и оставете другите да живеят. Нямаме право да безпокоим другите. Например света на животните. Те също като нас обичат свободата, семействата си и децата си. Когато станем вегетарианци, ще добием прекрасно усещане за света, ще бъдем щастливи, здрави, и ще помагаме на другите.

През Първата световна война бяха убити 25 милиона души. И ние имаме дълг да помогнем на тези 25 милиона души, на техните души и да правим медитация. След като бяха убити 25 милиона души, ръководителите на държавите се събраха и казаха – съжаляваме, повече няма да правим бомби. Върнаха се в страните си и направиха атомната бомба, водородната бомба и през Втората световна война бяха убити 50 милиона души. Първото ни задължение е да постигнем мир, щастие и постоянно да бъдем в йога. Значението на йога е да бъдем във връзка със собствената си душа. И да бъдем постоянно здрави, постоянно щастливи. Това е основата на йога, заедно с вегетарианската храна.

А ние духовна страна ли сме? България духовна страна ли е?

Чудесен въпрос. Щом в България имаше такава жена, която бе на 127 години, вегетарианка и научи йога. През тези 40 години аз обикалях света и междувременно моите български ученици построиха едно общество от вегетарианци и направиха йога центрове. Това са морално чисти хора. Всички вегетариански животни са изпълнени с мир. Вижте очите на сърната, на коня, на кравата. Природата е създала две религии, за да помагат на целия свят. Ако във водата някое животно умре, крокодилът го изяжда и така почиства природата. Във водата живее и китът, който яде водорасли и по този начин чисти водата. Под земята е змията, която като излезе от дупката си и ако види умряла мишка, има задължение да почисти земята от мъртвото тяло. И под земята има два вида животни – месоядни и вегетарианци. Върху земята и във въздуха също. Орелът например е месояден, а гълъбът – вегетарианец.

Той като духовен водач да отговори на въпроса, който интересува много хора, всеки си го задава – да се страхуваме ли от смъртта?

Понеже не сте вегетарианци и слагате във вас мъртви тела, и затова имате тези страхове. Тъй като не сте вегетарианци, постоянно имате болки и страхове – кога ще дойде третата световна война, кога ще избухне атомната бомба. Ако станете вегетарианци, ще приключите с всички болести. Ако сте вегетарианци, няма да се страхувате.

Какво се случва с нас след смъртта? Къде отива душата?

Много просто. Аз сега говоря, но аз ще умра. Аз съм семеен човек, имал съм жена, имам деца и внуци. Моят голям син живее в Берлин. Той има три деца и три внука. Като напусне тялото, моята душа веднага ще отиде при моите деца. Ако нямам деца, а само кучета и котки, ще отида при тях. Т.е. вие ще попаднете там, където имате връзка. Ако имате семейство, деца, вашата душа ще отиде при тях. Когато обичате вашите деца, когато обичате другите деца, вие обичате всички деца на човечеството (ръкопляскания).

Вашият баланс се намира в гръбначния стълб. Всички животни, като ходят, движат своя гръбначен стълб, който при тях е в хоризонтално положение. Във водата има два вида – крокодилът и китът, които почистват моретата. Водата в моретата е замърсена от фабрики, от дъждовете и от цялата човешка дейност. Плувайки, водните животни движат гръбнака си наляво и надясно. Водата в морето също се вълнува, люлее се наляво и надясно, след това слънцето изгрява и тя се изпарява, става на облак и пада като дъжд, става добра за пиене. Природата ни дава всичко безплатно. Нито едно животно няма пари, няма кибрит, за да подпали домове, или бомби.

Богатството лошо нещо ли е?

Всички животни получават всичко безплатно – нямат пари, нямат огън, нямат големи сгради, нямат бомби, нямат оръжия. А ние сме образовани – учителите ни учат, родителите ни учат, държавата ни учи, ходили сме толкова много на училище, защо ние не можем да живеем без пари? Как бихте могли да спите спокойно, без никакви таблетки. (Демонстрира се правилната поза за сън по корем. След това – Наули, Бастрика.)

Погледнете корема му. Ако само по една минута правите това упражнение Наули, всички болести ще бъдат излекувани – бъбреците, панкреаса, жлъчката… Няма да ви трябват никакви операции, инжекции, лекарства. Ако правите една минута на ден коремни упражнения (Наули) и една минута дихателни (Пранаяма). Дихателното упражнение Бастрика е едно чудесно упражнение. То ви свързва с вашата душа. Когато издишате, вие умирате. Трябва да правите дихателни упражнения. Ако ги правите една минута, ще бъдете излекувани от всички болести – от много болести на белия дроб, стомаха, сърцето. Всички животни спят по корем. Това е правилната поза за спане, по корем с глава, обърната надясно. Цялата Вселена при тази поза е с вас. Вселената има две очи – слънцето и луната. При вас дясното око е слънцето, а лявото – луната.  Вие сте господари на цялата Вселена. Но поради лоши компании и лоши навици вие страдате. Въздухът е безплатен, а това, от което се нуждаете, 50% е въздух. Нуждаете се и от 30% вода и тя също е безплатна. Така че природата ни дава безплатно 80% от това, от което се нуждаем – 50% въздух и 30% вода са безплатни.

Какво открихте за тези 108 години – човекът добър ли е или е лош? Хората добри ли са или са лоши?

Всички са добри. Но компанията е много лоша. Когато пиете вино, вие нямата повече шанс. Когато ядете свинско, мъртви тела, трябва да знаете, че каквото ядете, това сте и вие. Трябва да се изчистите, да не пушите, защото въздухът е безплатен и водата е безплатна, и дъждът сам влиза в устата ви. Необходимо ви е само 20% храна, а има много безплатни растения. А на земята само 20% от хората имат всичко. 80% са бедни и няма какво да ядат и няма къде да спят. От тези пет пръста един е голям. 80% от хората са честни. А тези 20% правят бизнес и ни лъжат, крадат, присвояват. Как бихме могли да станем равни. Когато най-богатият слезе надолу (най-дългият пръст на ръката се свие) и другите хора (пръсти) се изравняват с него. Затова помагайте на бедните хора, отделете време за това. Не си лъжете стомасите, не си слагайте инжекции, не взимайте хапчета. Едно упражнение ако правите, винаги ще сте щастливи. (Читранджан показва Крокодилско упражнение в седнало положение и после в легнало по гръб положение.)

Ако се научите да правите това упражнение и научите другите да го правят, можете да донесете много радост. То е толкова просто – главата се завърта надясно, коленете наляво и после обратно. Няма да се нуждаете от вино, бира, пушене. Легнете вечер преди сън и направете това упражнение 50 пъти. Научете и вашите деца и те ще бъдат здрави и щастливи. Вие сте отговорни за вашите деца. Бащата пуши, пие вино и какви ще станат децата? Бащата, майката, учителят имат задължение да помагат на децата си и на света.

Господин Дев Мурти, какво ще пожелаете на българите, които ви гледат в момента?

Пожелавам на българите да помогнат на целия свят да бъде здрав и щастлив. В тази страна именно бе жената, която на 127 години научи йога и да прави Нети. Ето това упражнение (Царското крокодилско упражнение) поставя пъпа на място му (който у повечето хора е изместен) и няма да имате повече проблеми със стомаха, черния дроб, жлъчката, бъбреците. Конят прави това упражнение, крокодилът прави това упражнение, ние хората също имаме право на него. Водните животни спят по корем и движат гръбнака, също и подземните, земните и във въздуха.

Искам да благодаря на господин Дев Мурти за това гостуване, за нещата, които разказа на българите, надявам се повече хора да разберат, че това са мъдрости, които биха ни помогнали да живеем по-добре (ръкопляскания).

Из „Хималайският учител Свами Дев Мурти“ от Наско Атанасов