Харвард: Никое хапче няма силата да подобри толкова много области от живота ви едновременно като йога

Медицинският университет на Харвард наскоро издаде нова книга – „Въведение в йога“. В описанието на новото си издание Харвард изтъква многообразните ползи от йога, каквито нито едно лекарство не може да предложи. Издателят набляга също на факта, че йога не е за слаби и гъвкави: „Не е нужно да стоите на главата си или да се усуквате на възли, за да извлечете ползите от тази древна практика. Всъщност дори физическите ограничения не бива да ви пречат да опитате йога и да се възползвате от нейните широкообхватни ползи за здравето. От подобрена сила, баланс и подвижност, до по-нисък стрес, по-добър сън и по-добра памет, не е изненадващо, че 25% от домашните лекари предписват йога на своите пациенти.“ Последното, разбира се, се отнася за САЩ, но да се надяваме, че и у нас официалната медицина ще намери скоро път към ползите от йога. Още повече, че последните научни проучвания показват, че тази практика за ума и тялото може да облекчи болката при артрит, да понижи високото кръвно налягане, да повиши имунитета и да намали риска от сърдечни и много други заболявания. 

Лекарите от Медицинският университет на Харвард приканват хората да открият четирите важни компонента на йога, които отключват пълната й лечебна сила. Това се случва най-добре чрез техния комбиниран ефект. Те са: прости, безболезнени йога пози за увеличаване на силата, гъвкавостта и координацията, техники за дишане, релаксация и медитация. „Не е нужно да се занимавате физически, за да се наслаждавате на йога. Открийте укрепващи ума дихателни техники, методи за дълбока релаксация и медитации, които имат дълбоко въздействие върху ума и тялото ви.“ – казват лекарите. 

В изданието също се набляга, че е много важно да откриете кой тип йога е подходящ и безопасен за вас, както и подходящите студио и инструктор. Допълнителен бонус към здравето е и възможността да срещнете нови хора и да подобрите социалния си живот.