Крокодилски упражнения

Може би Крокодилските упражнения са най-оригиналната и ефективна практика в системата на Свами Дев Мурти. Той ги е създал след обстойно проучване на древните йога практики и след като е наблюдавал и проучвал 25 години поведението на животните в дивата природа, които не боледуват. Забелязал е, че поради хоризонталното положение на гръбнака си при ходене те го извиват на едната и другата страна и това го прави здрав и еластичен. Въпреки това повечето от животните, като крокодилите, коня, кучето, котката и др. често се обръщат на гръб и разкършват гръбнака си като извиват краката на една страна, а главата на друга. Така у Свами Джи е възникнала идеята за Крокодилските упражнения, които са негов значителен принос в системата на Йога.

предварителна-програма-за-семинар-по-йога-22-26-юли

Още при първите стъпки на човека към прогрес и цивилизация, когато е започнал да ходи изправен, той е нападнат от болести и неговият ум никога не е бил наред. Това е изцяло следствие от натиска на горната част на тялото и на всички вътрешни органи върху гръбначния стълб. Поради непрестанния натиск върху гръбначния стълб той се деформира, започва да губи еластичността си, дисковете му бързо се износват и гръбначната корда, която е магистралата на централната нервна система, се поврежда от това изправено положение.

Нещо повече, докато бебетата на животните се носят хоризонтално в утробата, като в хамак и се раждат без родилни болки, човешкият зародиш лежи в майчината утроба с главата надолу, поставяйки на изпитание силите на майката. Но кой е отговорен за това положение в човешката еволюция, може да попита някой? Ако то не е проектирано от самата природа, защо тогава се е получило? То е дошло преждевременно поради човешкото нетърпение да стане безсмъртен и да бъде способен да господства над природата. В усилията си да стане Бог той първо прекъсва контакта си със Земята, като стои изправен, но в своето бързане той игнорира тайните природни закони, които биха могли безопасно да го водят в неговото духовно развитие и така той се озовава в тази жалка позиция, в която не е нито животно, нито човек, нито Бог. Тези тайни закони се пазят грижливо от висшите йога Учители.

Тези закони и внимателното изучаване и разглеждане на природата и на животинското царство са дали възможност на Свами Дев Мурти да създаде метод, чрез който да върне човека на правия път и да му помогне, като го научи да живее в съгласие с природата, а не като неин враг.

Крокодилските упражнения на Свами Дев Мурти са известни и като Конски упражнения. Те са предназначени за гръбначния стълб и за и за активизиране на кръвообръщението. Съобразени са със Западния начин на живот. Могат да се правят и по няколко минути на ден. Защото гръбнакът е много важен за здравето на човека. През гръбнака преминават всички важни нервни сплитове. От него зависи здравето на целия организъм. Изкривяването на гръбнака причинява притискане и на вътрешните органи и може да се стигне до болести и проблеми на вътрешните органи. Затова упражненията на Свами са много подходящи за всички. 
За тях той казва:

„Тези упражнения не са описани никъде. Те са моя специална композиция. По цял ден стоите и гръбнакът ви се набива. От много седене и стоене гръбнакът се изкривява. Ние трябва да оправим гръбнака си. Животните нямат никакви проблеми, нямат болести, нямат доктори. При тези упражнения всичко се раздвижва – пъпът, бъбреците и всички вътрешни органи, гръбнакът се намества. Изчистват тялото прекрасно. Правете Крокодилските упражнения вкъщи. Научете на тях жена си, децата си, братята си, сестрите си. По 15 минути упражнения ще ви променят, ще ви върнат здравето.“

Крокодилските упражнения от здрави, млади и в добра кондиция хора се правят, като дъхът се задържа в стомаха. При тази техника се поема дълбоко въздух и той чрез издуване на корема слиза към диафрагмата. Хора на възраст, в не добра кондиция или със заболявания трябва да правят упражненията като дишат свободно, без да задържат дъха. Може да се използва и вариант движенията да се правят само при издишване.
Хора, които имат проблеми със здравето, не са в добра кондиция или са по-възрастни, могат да правят упражненията само от курс І и ІІ и то внимателно, без насилие и без задържане на дъха.

Свами Джи е създал различни видове Крокодилски упражнения. В зависимост от началната основна поза – по корем, на гръб, настрани, в полу мост, той ги е разпределил в осем различни курса. Към тях в последно време прибави и един девети курс – Крокодилски упражнения в седнало положение. Най-важни, достъпни и ефективни са първите два курса – от легнало положение по корем и по гръб и новият курс от седнало положение. Всички курсове започват с така нареченото Рибено отпускане и са описани в отделни публикации.

Крокодилски упражнения по корем