Вегетарианството – ключ към истинското здраве

Модерната медицина е доказала, че голяма част от болестите в модерната цивилизация се причиняват от пикочната киселина. Тя се образува в мускулната тъкан и чрез ядене на месо тялото получава допълнителна пикочна киселина. То трябва да се освободи от пикочната киселина, която произвежда, а освен това трябва да се освободи и от извънредното количество, което получава от консумацията на месо. Понеже човешкият черен дроб и бъбреци са неспособни да отстранят толкова много пикочна киселина, затова тя остава в тялото и се проявява като подагра, ревматизъм, главоболие, нервозност и липса на енергия. Лечението на тези болести може да бъде само временно докато човек продължава да яде месо.

Човек обикновено яде плътта на вегетарианските животни. По този начин той получава хранене втора употреба, защото хранителната стойност и съдържанието на енергия в месото е само 10-20 процента, а останалите 80 процента са съставени от остатъци и токсини. Повече от половината от хранителната стойност на месото веднага изгаря в храносмилателния процес, минимално количество енергия се складира в тялото за останалите процеси в него, а също и за нормална физическа и умствена активност.

От другата страна, от пресните зеленчуци тялото асимилира 80-90% от хранителната стойност, като те дават много малък остатък от целулоза, която пък прочиства червата. Апетитът също лесно се задоволява,  достатъчно енергия се складира и храносмилателният процес е по лесен.

Из „Хималайският учител Свами Дев Мурти“ от Наско Атанасов

Месото се разваля лесно и бързо. Когато млякото и зеленчуците остареят те ферментират и  в случая с киселото мляко стават даже по-здравословни.  А остарелите и загнили зеленчуци не са толкова опасни колкото разваленото месо. Животинският протеин загнива два пъти по-бързо от растителния. Заразеното месо причинява глисти в червата, които пък докарват най-различни заболявания. Печенето на месото е необходимо, за да се запази свежо, защото след смъртта мускулните влакна на животните се вкочаняват. Разложеното месо съдържа много отрови и то продължава да се разлага в червата на човека, защото при нашия модерен заседнал живот понякога остава частично смляно. Изследванията показват, че смъртта причинена от рак, нараства в страните където се увеличава употребата на месо.

Месоядството е навик и не е необходимо. През Първата и Втората световна война имаше недостиг на месо и хората бяха по-здрави с малкото вегетарианска храна и даже диабетът се лекуваше от тази семпла диета.

Всички храни произхождат от растенията, които абсорбират и складират енергия от Слънцето. Обичайната месна диета на хората е недостатъчна и освен това съдържа твърде много протеин, а не й достигат важни основни съставки, които първоначално идват от растенията. Поради това човешкото тяло не може да произвежда достатъчно свежа кръв, а тази, която произвежда, е гъста и токсична поради асимилацията на стара и мръсна кръв от месото и от други нежелателни продукти. Само естествената диета на човека гарантира здравословен живот и поддържа съпротивителните сили срещу болестите. Тя трябва да е съставена главно от продукти и растения, характерни за района, където човек живее, защото те съдържат важни елементи и лечебна сила, отговаряща на техния климатичен регион. Тази естествена диета е съставена само от напълно вегетарианска храна. Зеленината може да бъде отрязана отново и отново, а тя отново ще пораства все по-силна. Ако откъснеш цвете и го сложиш във вода във вазата то ще остане свежо известно време и даже ще разнася аромат. Ако обаче отрежеш част от някое животно и я поставиш във вазата с вода, ще започнат веднага процеси на разлагане, а миризмата ще е отблъскваща.

Зеленчуците, житните култури, плодовете, ядките и млечните продукти като млякото и сиренето, са най-важният източник на витамини, минерали и протеини. Аминокиселините например могат да се набавят прекрасно от прясното мандраджийско сирене. Повечето зеленчуци могат да се ядат сурови. Не трябва да се ядат сурови бобовите  растения с изключение на малката зелена мунги соя, която се накисва 24 часа и се бели.

Разгледахме вредните ефекти от месото от физическа и медицинска гледна точка. Но сега трябва да ги видим от етична гледна точка. Месото е лекарство, а не всекидневна потребност и може да го ядем само ако не можем да намерим никаква друга храна. Ненужното унищожаване на животни ще изчезне, ако хората се върнат към тяхната естествена диета. Ние обичаме животните, как може да ги убиваме? Щом нямаме силата да връщаме живота отново, ние нямаме също право да убиваме. Животните инстинктивно усещат когато ги откарваме към кланиците и дълбоко страдат. Исус е казал: „Каквото направите на един от вашите най-малки братя, го правите на мен”. Повечето от нас не разбират напълно значението на това просветлено изказване и не обичат и не защитават нашите братя животните. Всичко, което ние вършим в мисълта и чувствата, както и в действията, се връща към нас „Каквото посеете, това и ще ожънете”. Колкото повече разрушаваме природата във всичките й проявления, толкова повече страдания и разрушения ще има между хората, убеден е Свами Дев Мурти.