Науката за дишането: свародая джнана

Тялото има свои основни ресурси за създаване и регулиране на топлината. Малцина са обаче тези, които знаят как те могат да се приложат по най-добър начин, за да се получи пълна релаксация и достатъчно топлина по време на сън, а също и по време на работа. Знаем, че в Хималаите през зимата йогите имат само по едно одеяло, а стаите им не са отоплени. Те са се научили да задържат в себе си топлината чрез контрол на дишането. Можем също да видим, че докато спят, животните не се нуждаят от изкуствено отопление. Когато е студено, те се свиват на кълбо или лягат на лявата си страна, а когато са много затоплени, лягат на дясната си страна. Коремните органи винаги остават отдолу, а гръбначният стълб отгоре.

„Какво е обяснението на тези факти?“, пита Свами Дев Мурти.

Свародая джнана ни учи, че има един нервен център в мозъка, който регулира топлината и студа при топлокръвните създания. Този център е свързан с всяка клетка на тялото чрез ида, сушумна и пингала, трите основни „нервни“ потока (симпатиков, парасимпатиков и гръбначната корда), които се движат по протежение на гръбнака от неговата основа – седалището на силата кундалини – до носа. Когато времето е топло, споменатият център, отваря всяка клетка на тялото чрез трите потока и топлината излиза навън. Когато навън е студено, този център затваря всяка клетка на тялото чрез споменатите три нервни потока и това предпазва излъчването на топлината навън.

Пингала е дясната загряваща сила или “слънцето” и е свързана с дясната ноздра, а ида е лявата охлаждаща  сила или “луната” и е свързана с лявата ноздра. Когато
тялото се нуждае от повече топлина, лявата ноздра се затваря и дясната загряваща сила влиза в действие чрез дясната ноздра. Когато тялото се нуждае от охлаждане, лявата ноздра активно диша, а дясната е затворена. Следователно през нощта, когато няма слънчеви лъчи, които да затоплят тялото и ние се въздържаме да пуснем изкуственото отопление (особено при студен климат), важно е да се знае правилната позиция за спане, за да постигнем пълна релаксация на тялото и да стимулираме нервния център да произвежда повече топлина.

Тази позиция се постига, като се спи по корем с изпънати крака и глава обърната надясно, а лявото ухо е отдолу. Това автоматично блокира функцията на лявата ноздра, а дясната е напълно активна и десният дроб е свободен да изпомпва повече свеж въздух (прана), сърцето е по-релаксирано и силно, за да активира  кръвообръщението. Научно доказан факт е, че топлината върви нагоре – в споменатата поза за сън коремът е отдолу, органите са на техните истински места, езикът е отпуснат естествено надолу от гравитацията.

Гръбначният стълб лежи отгоре и получава нормално окисляване от главата до пръстите на краката. Така топлината равномерно се разпространява от централната нервна система и цялото тяло бързо се стопля. За да се постигне дълбок и релаксиран сън през летния сезон, трябва да обърнем позицията за сън към лунната лява страна.

За здравето много е важно носът да не е блокиран от хрема и затова трябва редовно да се прави упражнението нети, което според Свами Дев Мурти е безценно за тази цел. Хората, свикнали с възглавница и опора за краката, не разбират, че ставите, мускулите и органите са притеснени, а гръбначният стълб изкривен, ако постелята е мека и неравна (вдлъбната). Употребата на възглавница трябва постепенно да се премахне и да се спи на равна, сравнително твърда постеля, така че цялото тяло да релаксира спокойно, а гръбначният стълб да е изправен. Като се спи на гръб, нормалното дишане е затруднено, а издигащата се нагоре топлина се губи.

Едновременно с това при тази неправилна позиция езикът отива назад към гърлото и частично блокира ларинкса, така че дишането е придружено с хъркане.
Печката гори лошо, когато няма добър приток на въздух. Този принцип важи и за нашата система за телесна топлина, когато няма нормален приток на кислород. С всяко дълбоко вдишване ние вкарваме у себе си освен въздуха и нова сила (прана), а с всяко издишване (апана) ние изхвърляме не само въглероден двуокис, но също и напрежението, тревогите и болестите. Правилната позиция за сън ни гарантира дълбоко и ритмично дишане и ние се събуждаме силни и освежени. За тези, които страдат от хронично безсъние, е много препоръчително да правят 7-то крокодилско упражнение за пет минути преди лягане, а също и да пият по чаша топло мляко с щипка шафран и половин лъжичка пчелен мед, разтворен вътре.

Има сгряващи и охлаждащи пранаями за затопляне и освежаване на тялото. Загряващите пранаями облекчават хроничните заболявания като туберкулоза, астма, бронхит, а и много други болести могат да бъдат отстранени чрез това просто упражнение.

За четирите затоплящи пранаями човек трябва да седне в лотос или сиддхасана или просто с кръстосани крака (по турски). Упражненията могат да се правят и в изправен стоеж.

Из „Хималайският учител Свами Дев Мурти“ от Наско Атанасов