Нети с масло

Този вид нети трябва да се прави вечер, преди лягане и осигурява релаксиран и спокоен сън. Ляга се по гръб така, че главата да виси от леглото навън. По този начин ноздрите са обърнати право нагоре и сочат тавана. В това положение се слагат две малки парченца (колкото бобено зърно) краве масло. То се разтопява от топлината на тялото и се стича по носната кухина, овлажнявайки и оздравявайки лигавиците. Така се стимулират също ушите, очите и мозъкът.
Премахва се сухотата в гърлото, която може да причини нети с катетър. То охлажда и успокоява главата. Маслото може предварително да се разтопи и да се капнат с капкомер по две-три капки във всяка ноздра. Вместо краве масло в носа могат да се капнат няколко капки прясно ленено масло. Но това е полезно само ако лененото масло е съвсем прясно. За да е по-подходящо за нети, кравето масло може да се подобри, като се пречиства. За това има два начина.

При първия начин се взима една кофичка заквасена сметана и в сух съд се слага на огъня. Тя се разтопява и става като гъсто мляко. Вари се, докато водата от млякото се изпари напълно. При варенето след известно време се появяват маслени петна, постепенно те се увеличават, докато започнат да се сливат. Постепенно сметаната се превръща в разтопено масло, в което плуват бели парцалчета от млякото. Тогава маслото се сваля от огъня и се прецежда през тънък плат. Полученото масло се слага в някакво шишенце и се използва само за нети. Преди да се свали от огъня, в маслото може да се изпържат до кафяво единайсет скълцани бадемови ядки. След това маслото се прецежда и е готово за нети с масло.

При втория начин едно пакетче краве масло се слага в сух съд на огъня. След като се разтопи, то започва да ври и се отделя пяна. Пяната се обира внимателно с лъжица и маслото се пържи, докато престане да отделя пяна. След това се прибавят 21 счукани бадемови ядки и се пържат, докато станат кафяви. После маслото се прецежда през тънък плат и се пази в отделен съд само за маслено нети.
Ако няма бадемови ядки, може да се приготви и без тях, но пак трябва да се прецеди през тънък плат. Маслото без бадемови ядки всъщност е известното пречистено краве масло гхи.