Наули и нети

НАУЛИ КРИЯ

Очистващата практика наули крия също е в системата на йога още от древността. Тя е един от златните ключове и в системата на Свами Дев Мурти. Има изключително благотворно въздействие върху органите в коремната кухина, масажира ги и лекува много хронически  болести. Освен това стяга коремните мускули и премахва излишните мазнини. Спомага добре да бъдат очистен стомахът и червата. Един от най-важните нервни центрове на тялото е манипура чакра (слънчевия сплит) около пъпа. Този център се повлиява благотворно и се стимулира от упражненията  наули.

В комплекса наули Свами Джи включва и практиката на удияна бандха. Тя всъщност е началната фаза на наули. Основната поза е изправен стоеж, леко приведен напред. С навеждане до долу се издиша и се изкарва всичкия въздух от дробовете. След това при изправянето не се вдишва, белите дробове се задържат изпразнени. След изправянето в началната поза дланите се поставят отпред на средата на бедрата и коремните мускули се изтеглят така, че да прилепнат назад към гръбначния стълб. Стои се известно време и когато се почувства нуждата от вдишване коремът се отпуска и няколко пъти се вдишва и издишва докато се успокои дишането. Повтаря се няколко пъти. При вариант
коремната стена може няколко пъти да се прибира назад и отпуска напред.

Същинското Наули се прави след като първо направим удияна бандха. Когато коремните мускули се приберат назад към гръбнака дланите притискат силно бедрата и правите коремни мускули излизат напред в средата на корема. Стои се известно време и когато се почувства нуждата от вдишване мускулите на корема се отпускат и няколко пъти се вдишва и издишва докато се успокои дишането. Повтаря се няколко пъти.

След като направим наули и правите коремни мускули излязат напред можем да минем към втората фаза на наули – натискаме бедрата последователно и двата прави коремни мускула излизат един след друг напред и назад.

При третата фаза вместо да натискаме бедрата движим ръцете си по тях последователно нагоре и надолу. Когато едната се движи нагоре, другата върви надолу. Ефектът от това трябва да е въртене на правите коремни мускули.

Има още един вид наули, наречен упранд наули. При него се поема средно дълбоко въздух, издува се корема и първо се движи напред назад. След време, когато овладеем това движение и усетим добре коремните си мускули, можем да се опитаме да ги движим вълнообразно отгоре надолу и обратно.

Упражненията наули трябва да се правят при съвсем празен стомах. Най-доброто време за тях е сутрин рано преди закуска. Те могат да се правят и в седяща поза като лотос.

ОЧИСТВАЩАТА ПРАКТИКА НЕТИ


Едно от упражненията, които Свами Дев Мурти най-много препоръчва, е нети. То подобрява зрението, премахва хремите,
засилва слуха, прояснява ума и стимулира нервен център, свързан с хипофизата, който пък въздейства оздравително на жлезите с вътрешна секреция. Това е древна йога практика, но и тук Свами Джи я е направил достъпна за съвременния човек, като е прибавил нети с гумен катетър и е систематизирал добре останалите видове.

Има пет различни вида на упражнението нети, които могат да се практикуват всекидневно. Начинаещите трябва да ги усвояват под ръководството на йога учител, който познава и практикува  тези упражнения. Има също специален вид нети за специфични болести като юга нети и упрант нети. Практикуването на тези очистващи упражнения раздвижва и премахва замърсената слуз от тялото и създава здрави лигавици. Човек може да се предпази от около 80 процента от физическите и умствените заболявания чрез редовно практикуване на нети, тъй като дихателната система започва да работи добре и регулирано.