Свами Дев Мурти

Свами Дев Мурти – никога не е поощрявал заниманията с неговата лична съдба и на всяка молба да разкаже за себе си с цел да се напише неговата биография е отговарял, че това е загуба на време. Все пак от отделните сведения на негови ученици и инцидентни негови разкази можем да очертаем житейския му път.

МАХАРИШИ СВАМИ ДЕВ МУРТИ е роден в индийския град Чаниот, днес на територията на Пакистан. Там започва неговият път в Йога. Първите песни, с които майка му го приспива, са мантри и свещени напеви. Тя го буди рано сутрин за баня и медитация.
Баща му от малък го учи на Йога упражнения и пранаяма, а вечер му разказва омайващи истории за прочути Йога учители. От поколения семейството на Свами Дев Мурти поддържа ашрами и при баща му често се събират учители и ученици в Йога.
Петгодишен той е отведен от своя пръв Учител  Арджуна  Дев в хималайските пещери. Учи медитации, крии (очистващи упражнения) и пранаяма (дихателни техники). След това го отвеждат в Кашмир, където Дев изучава санскрит и още Йога техники. Все по това време неговият учител го посвещава в основите на Аюрведа, древната индийска медицина, и Джотиш, ведическата астрология, която съдържа и знания за лечебната сила на планетите и минералите.

По-късно отвеждат малкия йога в Амар Нат Ятра (вечната пещера) в Кашмир. Това е най-обширната естествена пещера в Индия, свещено място високо в Хималаите, където според легендата, бог Шива е предал тайната на безсмъртието на своята съпруга Парвати. Тук, сред вечните снегове,  прииждат хиляди поклонници, не само да се преклонят пред ледения Шива лингам, но и да докосна нозете на висши Учители, които идват тук, за да предадат тайни знания и различни Йога техники на подходящи ученици.
След тези години на интензивно обучение Дев Мурти е върнат на родителите си и той продължава образованието си в  училището на вуйчо си по санскрит и други предмети, общи за индийските училища. След две години Учителят му идва пак и го отвежда на обиколка по светите места, пещери, ашрами, където младежът среща йоги, подвижници и свети хора, от които получава нови и нови знания. Така, учейки от много учители Свами Дев Мурти навършва двайсет и пет години. Усвоил е силовите техники, които по-късно ще демонстрира в много страни по света. Срещнал е и учителя си от Варанаси, който ще го изпрати на далечните мисии – Ятиджи Махарадж (починал след 2000 г. на над 150 години).

След отделянето на Пакистан от Индия през 1947 г. семейството му загубва собствеността си, която притежава от поколения, и се мести в Делхи. Тук Дев Мурти продължава своето учене и образование. Вече достатъчно съзрял той се оженва и на практика показва, че един йога може да поеме отговорност за семейство и поколение.
Раждат му се двама сина и една дъщеря.

Това е и времето, когато Свами Дев Мурти започва да предава на хората натрупаното знание и прозренията си за живота и съществуването. Десетки хиляди идват да го слушат и гледат. Сред тях са и станалите по-късно световно известни Учители Ошо, Махариши Махеш Йоги, Сатиянанда. Шивананда е негов близък приятел и когато Дев Мурти посещава Ришикеш, демонстрира на неговите ученици постиженията си. По това време той обучава в йога индийския президент Джавахарлал Неру, а по-късно става Учител на Индира Ганди. При посещението на тогавашните съветски ръководители Булганин и Хрушчов в Индия е поканен да им демонстрира йога техники и умения. Той спира дъха на руските първенци с невероятните способности да владее тялото си, да издържа  и тегли огромни тежести и т.н. Те са изумени и от постиженията, които показва тогава петгодишният му син Бал Мурти.

През 1958 г. Свами Дев Мурти е изпратен от неговия Учител със специална задача да разпространява Йога извън границите на Индия и по-конкретно в Европа. Той тръгва от Индия за Европа пеша, без стотинка в джоба, минавайки от село в село, от град в град, от държава в държава. Прекосява Пакистан, Иран, Турция, Гърция, Югославия, Австрия и стига до Германия.  По дългия път спира в градове и села, прави йога и силови демонстрации, събира десетки хиляди зрители, сред които шейхове и министри, лекува болни, изнася лекции и предава знанията си за живота и духовното развитие на човека.
Той носи на хората своето послание за смислен и здравословен живот и своята уникална система от опростени и осъвременени Йога практики. В същото време проучва живота и навиците на модерния западен свят в Европа. Шокиран е от тоталния духовен банкрут на европейците.

По-голямо разбиране намира в Германия, където от неговата система са заинтересувани лекари, хомеопати, природолечители, учители по физическо възпитание, вегетариански дружества. В много болници, физиотерапевтични и рехабилитационни центрове в Германия въвеждат неговите крокодилски, дихателни и релаксационни упражнения. Така той се установява трайно в Германия, близо до Аахерн, в планините на Шварцвалд, в които намира нещо общо с атмосферата на Хималаите. Тук след време купува малкия замък Аубах и в него открива своя ашрам – едно от първите модерни европейски Йога училища. По-късно открива Йога центрове и школи във Великобритания, Италия, Франция и други европейски страни. Разбира се, той открива и много Йога училища в Индия.

Неговите ученици разказват, че в ашрама му в Германия всички са били добре дошли. Той не е връщал никого и често от това се възползвали безделници, намерили безплатен подслон и храна. Самият той често пътува и дава представления, чрез които издържа финансово Йога центъра. В Париж имал няколкомесечен договор за по две представления всеки ден без понеделник. Последното било в неделя вечер, след което както обикновено идвали хора с въпроси или болести. Когато приключвал с тях, се качвал в колата и пътувал 600 километра до Германия. Там давал парите на учениците, които ръководели делата в негово отсъствие, свършвал още малко работа, заспивал за два часа и тръгвал обратно за Париж.

Неговият ашрам е бил отворен и за всички други Учители, преподаващи Йога системи и практики. Често при него отсяда и Сатиянанда, основател на  Училището по Йога в Бихар.

Става жертва и на много измами, при което са му присвоени много пари и имоти, закупени за Йога центрове. Неговите ученици споделят, че окото му не е трепвало в подобни случаи. Всъщност никой при никакви ситуации не е виждал големият Йога да загуби самообладание и равновесие.

Така през 1969 г. Свами Дев Мурти идва в България по договор с Българския държавен цирк, прави демонстрации на уменията си в цирка, изнася лекции, лекува болни и се опитва да открие Йога център и вегетариански ресторант в София. Въпреки големите си усилия и търпение той не успява да постигне тези  цели поради неразбирането и  нежеланието на тогавашната власт. Прави опити да се срещне с Тодор Живков, но не му се разрешава. Тогава той казва между другото на свои ученици: „Той не иска да се срещне с мен, но Йога ще влезе в неговия дом”. И това става. Неговата дъщеря
Людмила Живкова е страстен привърженик на Йога и Индия.

Но интересът към Йога в България нараства и той успява да предаде част от знанията си на някои ученици. Пребиваването му в България преминава през доста бурни перипетии и се удължава почти две години. След приключване на договора той разбира, че българският лев е неконвертируем и е забранено да се изнася извън граница. Все пак решава, че това са си негови пари и ги слага в колата на двамата си английски ученици, дошли у нас да го придружават за известно време. Те са арестувани на границата и освободени, когато той поема вината върху себе си. След две седмици в затвора и той е освободен. В дела и обжалвания продължава престоят му, но и с нови представления из страната, лекции, лекуване и обучение. Той обича да готви на учениците си, а когато посещават вегетарианския ресторант винаги той плаща.
Веднага след като напуска България Свами Дев Мурти напуска окончателно и Европа. Мисията му го зове в Индия, където новото индийско правителство изглежда е обявило война на кравите и главно на биковете. Там той се заема с убеждаване на най-високо ниво да се спре това безобразие.

Учениците му не успяват да удържат ашрама в Германия. Неговият голям син обаче остава там и все още има школа за Йога в Берлин. Преподаването на неговите техники продължава и в някои други държави като Великобритания и Белгия. Негови ученици също го посещават и водят свои ученици в Индия.

Дълго време в България нищо не се чува за него. Някои казват, че строи храм и се е оттеглил от света. Доста по-късно се разбира, че е продължил да разпространява учението на Йога в своята страна. Освен стария си ашрам в Ротак, е открил цяла верига от Йога училища, академии и ашрами, известни като Dev International Yoga Centre.
Оказва се, че е идвал пак до Европа, има снимка от празненство с ученици във Великобритания от края на 90-те. Негов ученик разказва, че е бил във Ватикана и е изнасял лекция на Световния конгрес по религиите, като е показвал и своите Йога техники.

В полезрението на българските му ученици попада отново през 2008 г., когато се разбира, че Свами Дев Мурти е в Хърватия, където по покана на негов стар ученик от преди 50 години – Ядранко Миклич, изнася лекции и води практически занимания по Йога.

Там Наско Атанасов, негов почти неотлъчен спътник при пребиваването му в България през 1969-1971 г., го среща отново и след това организира повторното му идване в България през юли, 2009 г.

Противоречиви са данните за неговата възраст, която е още една тема, за която Свами Дев Мурти не желае да говори. Понякога цитира датата, записана в паспорта му, но според негови ученици от Индия тя е дадена от индийските власти просто по преценка, когато семейството му се преселва от Пакистан, а той изглежда много по-млад. По различни сведения и преценки пак на ученици от различни страни той е някъде между 105 и 110-годишен. Но както той казва, това не е важно. Важното е, че винаги е помагал на всеки и по всяко време, следвал е своята мисия без никога да се съобразява с огромните трудности и препятствия, които са се изпречвали пред него, и така чак до последния миг на земния си път.

27 септември 2009 г. е датата на неговото Маха Самадхи. А неговата уникална йога ще продължи да ни помага.