Йога

Началото на йога е скрито много хилядолетия назад. Тя е пътят на Себереализацията, предшестван от себепознание, усъвършенстване на тялото и обуздаване на ума. Най-голямата пречка пред човека е самият той, застанал на пътя на собственото си здраве и добруване и загубил възможността да живее спокойно и свободно сред други здрави и свободни хора. А йога ни дава възможност да подпомогнем своята собствена минала, настояща и бъдеща карма (съдба) и чрез практика и напътствия на Учител да събудим спящите си духовни сили. Така се завръщаме към естествената вътрешна и външна хармония, към нашата истинска същност, която е съществуване-съзнание-радост.

Напредъкът на модерната цивилизация направи възможно познанието на йога да се разпространи по цял свят. По-рано нейните тайни са били известни само на големите Учители в хималайските пещери. Днес тя е като панацея за нашия болен и безпокоен свят. Практикува се по цял свят от милиони хора, но често не по начин, който води към истинската ѝ цел. Този, който има късмет да открие истински Учител в йога, ще направи не само живота си по-смислен, изпълнен с мир и здраве, но ще започне пътуването си към освобождението си.

Такъв Учител е Свами Дев Мурти. Самият той от петгодишен е при големите Учители в Хималаите, които го посвещават в тайните на йога и аюрведа. По-късно, след като осъществява потенциала си, започва сам да учи хората – първо в Индия, а по-късно и в Европа. Той смята, че истинската цел на живота ни е да осъществим духовния си потенциал. Свами Дев Мурти не се насочва само към интересуващите се от йога, а състраданието го води към обикновените хора, като винаги се ръководи от принципа, че всяко човешко същество има правото да получи древните знания и техники, които да го освободят от страданията.

Когато неговата учителска практика се разраства в цяла Индия и дори президентът
Неру (и по-късно Индира Ганди) стават негови ученици, той продължава често да
посещава своите Учители, изследвайки и анализирайки различните им многобройни техники. След това ги концентрира в прости форми, от които светът да може по-лесно да научи същността на цялото йога учение. Неговата любов към хората и загрижеността му за нашия неспокоен свят го подтикват да адаптира наученото към нуждите на различни нива. Така той успява да насочи хиляди хора по пътя, по който те възстановяват здравето на тялото и ума си и се насочват към по-висши цели